ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ

Πρόγραμμα επιμόρφωσης στα οπτικοακουστικά μέσα για συνεργάτες ΜΚΟ
2018-2019

O Καρπός υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα κινηματογραφικής παιδείας και οπτικοακουστικών μέσων για εκπαιδευτές και εμψυχωτές ομάδων που συνεργάζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) οι οποίοι απευθύνονται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες παιδιών και νέων. Η επιμόρφωση περιλαμβάνει μια σειρά από βιωματικά σεμινάρια και μια πρακτική άσκηση σχετική με τη δραστηριότητα του φορέα που εκπροσωπούν. Οι συμμετέχοντες, ολοκληρώνοντας την επιμόρφωση, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της εικόνας και του ήχου, για να ενδυναμώσουν τις ομάδες τους σε θέματα έκφρασης, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης και ανάγνωσης των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν.

 • Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  Αυτό που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα παιδιά το χάρηκαν πολύ! Υπήρξε επίσης η ανατροφοδότηση ότι πχ. το tablet δεν είναι μόνο για να βλέπουμε βίντεο και να παίζουμε παιχνίδια αλλά μπορούμε και να δημιουργούμε με αυτό.
  Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  ActionAid
 • Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  Η χρήση των οπτικοακουστικών μέσων έδωσε έξτρα κίνητρα για να ασχοληθούν οι συμμετέχοντες με την βιώσιμη πόλη. Γενικότερα τα οπτικοακουστικά μέσα "έλειπαν" από τις μεθοδολογίες του Summer Camp του Επικέντρου της ActionAid. Τέλος, ενίσχυσαν την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων και έδωσαν ιδέες στους συμμετέχοντες για μια "ορθότερη" χρήση της τεχνολογίας.
  Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  ActionAid
 • Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  Γνωρίζοντας ότι η χρήση οπτικοακουστικών μέσων κατά τη διδασκαλία καθιστά ευκολότερη την μάθηση, θεωρώ ότι η εξοικείωσή μου με αυτά θα με συμβάλλει στην αποδοτικότητά μου ως εκπαιδευτικό.
  Επιμορφούμενη, Καλοκαίρι 2019
  Έλιξ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2018-2019

Η πρώτη χρονιά του προγράμματος «Μια βαλίτσα με εικόνες και ήχους» ξεκίνησε την δράση της με την επιμόρφωση σε 11 φορείς με 2 επιμορφούμενους από κάθε φορέα. Σε 6 συναντήσεις, διάρκειας συνολικά 28 ωρών όσοι και όσες συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης που χρησιμοποίησαν στην συνέχεια σαν εισαγωγικό μάθημα κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης με τις ομάδες των παιδιών και νέων που δουλεύουν.

Μετά την θεωρία, η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στην πρακτική εξάσκηση οπτικοακουστικών τεχνικών όπως το φωτοκόμικ, το stop motion animation, το ηχοτοπίο, το ψηφιακό κολάζ κλπ. Οι συμμετέχοντες έμαθαν πως να χρησιμοποιούν τις τεχνικές αυτές για να δημιουργήσουν αφηγήσεις τις οποίες μετά χρησιμοποίησαν στα εργαστήρια των πρακτικών με τις ομάδες τους. Πέρα από την εκμάθηση νέων τεχνικών και την εξοικείωση των ομάδων με την χρήση εξοπλισμού, σκοπός των εργαστηρίων αυτών είναι η ενίσχυση τομέων και δεξιοτήτων όπως η αίσθηση του ανήκειν, η ομαδική δουλειά, η δημιουργικότητα κα. Δείτε παρακάτω μερικά από τα making of των εργαστηρίων.

Φορείς που συμμετείχαν: Άρσις, Έλιξ, Παιδικά Χωριά SOS, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Caritas, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εργώ, SCI-Hellas, ActionAid, Κέντρο Πρόληψης Ίριδα του Δήμου Νέας Ιωνίας, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

• Εισαγωγή στην ευρύτερη οπτικοακουστική παιδεία και στις βασικές αρχές αφήγησης: δημιουργία σεναρίων και οπτικοακουστική έκφραση βασισμένη στα βιώματα των νέων.
• Προσαρμογή ασκήσεων ανάλογα με την ηλικία και τους παιδαγωγικούς στόχους κάθε ομάδας.
• Εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία εικόνας και ήχου.
• Εισαγωγή σε 3 ολοκληρωμένα εργαστήρια: τεχνική της Φωτοαφήγησης, του Animation και του Ηχοτοπίου.
• Αξιοποίηση δωρεάν ή χαμηλού κόστους λογισμικών για οπτικοακουστικά project.
• Προτάσεις για συνειδητή, ευρηματική και κριτική χρήση των ψηφιακών εργαλείων και των νέων τεχνολογιών.

Making of

Πρακτική άσκηση

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.