SPEAK UP!

Media for Inclusion
ERASMUS+ 2019 - 2021

To ευρωπαϊκό έργο Speak Up-Media For Inclusion απαντάει στις ανάγκες της εποχής για την ένταξη νέων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής μέσα από την οπτικοακουστική παιδεία και παραγωγή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 οργανισμοί από 5 χώρες της Ευρώπης: ο οργανισμός ERIM (Γαλλία) μαζί με τον Réseau Raje (Γαλλία) ηγούνται του έργου σε συνεργασία με FORMA.Azione (Ιταλία), NextStep! (Ουγγαρία), Common Frames (Ολλανδία)και ο Καρπός από Ελλάδα.

SPEAK UP FESTIVAL

1. ''Πώς παρουσιάζονται οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα"

Παρασκευή 26/11 - 6μμ-8μμ - Πολιτιστικό Κέντρο ''Μελίνα''
Στην συζήτηση αυτή θα παρουσιαστεί ο Οδηγός για τα ΜΜΕ που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος. Ο Οδηγός αυτός συντάχθηκε τον τελευταίο χρόνο, από 20 ειδικούς στο θέμα από 5 χώρες της Ευρώπης. Περιέχει συμβουλές για έναν πιο συμπεριληπτικό τρόπο παρουσίασης και κοινωνικής ένταξης των μετακινούμενων πληθυσμών. Μετά την παρουσίαση του Οδηγού θα ακολουθήσει συζήτηση με δημοσιογράφους που ασχολούνται με το θέμα και θα παρουσιάσουν τι συμβαίνει στα ελληνικά ΜΜΕ από την δική τους οπτική. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό αρκεί να κρατήσετε την θέση σας εδώ.

 

2. ''Speak Up-Προβολές''

Σάββατο 27/11 - 5:45μμ-8μμ - Ethnofest, Κινηματογράφος ''ΑΣΤΟΡ''
11 ταινίες μικρού μήκους από νέες και νέους δημιουργούς 14 έως 29 ετών, πρόσφυγες, που αφηγούνται την ιστορία τους, εκφράζουν τα συναισθήματα και τα όνειρά τους. Οι ταινίες είναι προϊόν της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την οποία oι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην οπτικοακουστική παραγωγή από τον Καρπό,στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Speak Up-Media For Inclusion.
Στην προβολή θα παρευρεθούν κάποιοι από τους δημιουργούς των ταινιών για να μοιραστούν την εμπειρία τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.
Πληροφορίες για το ethnofest εδώ

 

3. "Speak Up-Masterclass"
Πως δημιουργούμε βίντεο με μετακινούμενους πληθυσμούς

Κυριακή 28/11 - 11πμ-1μμ - Πολιτιστικό Κέντρο ''Μελίνα''
Προσεγγίσεις, δυσκολίες και αυτοσχεδιασμοί μέσα από τα εργαστήρια του Καρπού με νέους και νέες πρόσφυγες.
Θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε και με κάποιους από τους δημιουργούς των ταινιών που παρήχθησαν κατά την διάρκεια των εργαστηρίων.
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα
Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε δημιουργούς περιεχομένου, social media campaigners, εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς, συνεργάτες ΜΚΟ που θέλουν να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις για την οπτικοακουστική παραγωγή.

4.Έκθεση #livingtogether
Τι σημαίνει η λέξη "συνύπαρξη" για τους νέους και νέες πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Ευρώπη.

Παρασκευή 6μμ και έως την Κυριακή 3μμ - Πολιτιστικό Κέντρο ''Μελίνα"
Θα εκτεθούν οι διακριθείσες φωτογραφίες από τον διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου Speak Up-Media For Inclusion. Νέες και νέοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια φωτογραφίζουν τι σημαίνει γι αυτούς και πώς αισθάνονται με το #livingtogether. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 5 χώρες που συμμετέχουν το πρόγραμμα Ουγγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία.

 
 
 

SPEAK UP PHOTO CONTEST

 
 

1st prize

 
 
 
 

2nd prize

3rd prize

4th prize

 
 

Εργαστήρια βίντεο για μετανάστες/ιες και πρόσφυγες/ισσες

Ο Καρπός από τον Φεβρουάριο έως και τον Σεπτέμβρη του 2021 αρχικά online και έπειτα διαζώσης υλοποίησε πολυάριθμα εργαστήρια δημιουργίας βίντεο.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε εκτενή μαθήματα πάνω στις αρχές φωτογράφιας, πλάνων, σεναρίου κ.α. Δώθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν και να χρησιμοποίησουν επαγγελματικό εξοπλισμό αλλά και απλά μέσα όπως το κινητό τους. Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων τα παιδιά σε συνεργασία με τους facilitator των εργαστηρίων (Μαρία Λεωνίδα & Μαρία Πεσλή) έκανα μοντάζ τα βίντεο τους δημιουργόντας μικρά ταινιάκια των 5' - 10' λεπτών.

Τα ταινιάκια αυτά θα προβληθούν στις 27/11 στο Ethnofest στην Αθήνα.

Webinar Εκπαιδευτικών

Στις 13 Νοεμβρίου 2020 υλοποιήσαμε ένα webinar 27 εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές. Σκοπός του webinar αυτού ήταν η επιμόρφωση τους σε θέματα εγγραματισμού των μέσων (media literacy) και video making. Η επιμόρφωση αυτή χωρίστηκε σε 2 ώρες, την πρώτη ώρα επικεντρωθήκαμε στο media literacy κομμάτι χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο το βραβευμένο εργαστήριο ''Ένα αντικείμενο 5 τρόποι. Το εργαστήριο αυτό ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και από τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων είδαμε ότι η μετάβαση στην online μορφή έγινε με επιτυχία.

Στην δεύτερη ώρα της επιμόρφωσης χρησιμοποιώντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ημέρα Πορτραίτου (2019,σκην.Μαρία Λεωνίδα) εξετάσαμε τα παρακάτω:
-την κατασκευή μιας οπτικοακουστικής δημιουργίας
-τη σχέση της δημιουργικότητας και των προθέσεων του/της δημιουργού με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του θεατή
-το πώς ένα πλάνο μπορεί να προωθεί την ιστορία
-το πώς μια ταινία μικρού μήκους μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να γυριστεί σε μικρό χρονικό διάστημα
-παρουσίαση και επιλογή στοιχείων από τον οδηγό για δημιουργία μικρών ταινιών από τους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα από την Ολλανδία Common Frames.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Καλές πρακτικές

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, συλλέχθηκαν οι καλύτερες πρακτικές από κάθε οργανισμό ανάλογα την ειδίκευση του καθενός για την υλοποίηση των εργαστηριών.

Εργαστήρια

Σκοπός είναι μέσα από αυτά τα εργαστήρια να εκπαιδευτούν νέοι και νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στα οπτικοακουστικά μέσα και την οπτικοακουστική παιδεία (δημιουργία ταινιών/βίντεο, ραδιοφωνικών παραγωγών κ.α.) ώστε να ενταχθούν πιο εύκολα στην νέα κοινωνία στην οποία βρίσκονται.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων Ithaka

Το έργο θα ολοκληρωθεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων Ithaka (Ολλανδία) με παράλληλες εκδηλώσεις και στις 5 χώρες του προγράμματος μαζί με ένα διαγωνισμό φωτογραφίας στο Instagram. Στο φεστιβάλ στην Ολλανδία και σε αυτά που θα διοργανωθούν σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν τα οπτικοακουστικά έργα των νέων προσφύγων.

Οδηγός για οπτικοακουστικά έργα

Στο έργο προβλέπεται επίσης μέσα από 2 συναντήσεις ειδικών σε θέματα μεταναστών/προσφύγων και οπτικοακουστικών μέσων να εκδοθεί ένας οδηγός που θα βοηθήσει δημοσιογράφους και παραγωγούς οπτικοακουστικών μέσων που ασχολούνται με τον παραπάνω πληθυσμό.