Με εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση δημιουργούμε δράσεις που εντάσσουν δημιουργικά τον κινηματογράφο και τις τις τεχνολογίες επικοινωνίας δίνοντας χώρο έκφρασης στους μαθητές. Η δουλειά μας βασίζεται στο αναγνωρισμένο από το ΙΕΠ, Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση, δημιουργοί του οποίου είναι οι ιδρυτές του Καρπού Μένης Θεοδωρίδης και Μαρία Λεωνίδα.


Κόστος εργαστηρίων: 6 ευρώ ανά μαθητή
Διάρκεια: 2 διδ. ωρες.
Ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο: 18 μαθητές (σε περίπτωση λιγότερων παιδιών καλύπτεται το κόστος των 18).

Τα εργαστήρια διεξάγονται με τους εξής τρόπους:
1. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ: Αν το σχολείο σας βρίσκεται εντός νομού Αττικής, η ομάδα του Καρπού μπορεί να έρθει στο σχολείο σας.
email: info@karposontheweb.org Τηλ: +30 2130435978, 6949404003

2. ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η πολυετής εμπειρία του Καρπού μεταφέρεται στις αίθουσες του ΙΜΚ. Δείτε περισσότερα.

Κλείστε το εργαστήριό σας συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ

3. ONLINE: Ο Καρπός προσαρμόστηκε στις ανάγκες της εποχής και έτσι σας προσφέρει τα εργαστήρια του και σε online μορφή.

Eδώ η επίσημη έγκριση από το ΥΠΑΙΘ για το σχολικό έτος 2020-2021.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια εργαστήρια προσφέρονται, σε ποια μορφή και για ποιές ηλικίες.


ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

Αφήγηση και γραφή

2 (+2) διδ. ώρες / Δημοτικό, Γυμνάσιο / Online και Δια ζώσης

Η τεχνική του φωτοκόμικ είναι η βάση για κάθε ταινία μικρού μήκους. Μάθετε πώς να στήσετε μια ιστορία με φωτογραφίες και λεζάντες και στην συνέχεια μπορείτε να την εφαρμόσετε και στο storyboard της ταινίας σας.
Οι μαθητές, μαθαίνουν για τη δύναμη της εικόνας και τις βασικές αρχές δομής μίας ιστορίας. Σε μικρές ομάδες, αναπτύσσουν την δική τους εκδοχή πάνω σε ένα θέμα που θα τους δοθεί, εξοικειώνονται με το ρόλο του σκηνοθέτη και του φωτογράφου και γράφουν όλοι μαζί τους διαλόγους.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Έκθεση, Εικαστικά, Οικιακή Οικονομία, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

Εισαγωγή στο animation

2 (+2) διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο / Δια ζώσης

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά ανάλογα με την ηλικία (τρισδιάστατα αντικείμενα, χαρτιά κ.λ.π.), πειραματιζόμαστε με την τεχνική του stop motion για να φτιάξουμε ένα μικρό animation! Οι συμμετέχοντες εισάγονται μέσα από παιχνίδια στους πρώτους πειραματισμούς του κινηματογράφου και στη συνέχεια πλάθουν και κινούν τους δικούς τους χαρακτήρες! Πιθανή 2η συνάντηση: σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τους δικούς μας ήχους για την ταινία και μαθαίνουμε να ηχογραφούμε με επαγγελματικά μικρόφωνα για τη δική μας ηχητική επένδυση!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ANIMATION


SOUND DESIGN

Ήχος και αφήγηση

3 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο / Δια ζώσης

Οι μαθητές εισάγονται στα μυστικά της επένδυσης ήχων μίας ταινίας. Μαθαίνουν να ηχογραφούν, προτείνουν τους ήχους που θέλουν να δημιουργήσουν μόνοι τους για να επενδύσουν επιλεγμένα αποσπάσματα ταινιών και τέλος ηχογραφούν, φροντίζοντας για την ροή, την ένταση και το ρυθμό.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΝΤΕ ΜΑΤΙΕΣ

Εικόνα και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε', Στ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς αποκτά μια εικόνα διαφορετικές σημασίες; Τι κάνει μια εικόνα να μας θυμίζει διαφήμιση και μια άλλη παραμύθι; Με πόσους τρόπους μπορεί να φωτογραφηθεί ένα αντικείμενο; Οι μαθητές σε μικρές ομάδες παίρνουν το ρόλο του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και των μοντέλων και στήνουν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας κώδικες, σύμβολα και στερεότυπα της τηλεόρασης, του Διαδικτύου και του κινηματογράφου. Μία δραστηριότητα που εξάπτει τη φαντασία και το χιούμορ, την ομαδική συνεργασία και τη συζήτηση!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, ΕικαστικάΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΜΕ και επιχειρηματολογία

2-4 διδ. ώρες / Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποιος και γιατί είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και του συνεργείου του; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο; Οι μαθητές ξεναγούνται στις διαδικασίες που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις ως πραγματικοί ρεπόρτερ!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Λογοτεχνία και κινηματογράφος

2 - 3 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται και τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφηγούνται διαφορετικά την ίδια ιστορία με αφορμή το ίδιο βιβλίο; Παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις σημαντικές ταινίες, οι μαθητές παρατηρούν και αναλύουν την προσέγγιση κάθε σκηνοθέτη. Στη συνέχεια τα παιδιά παίρνουν ρόλους, προβάρουν, παίζουν και βιντεοσκοπούν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Κινηματογράφος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-projectΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της Φωτογραφίας και πώς τραβάμε πορτραίτα που ξεχωρίζουν. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, θα μάθουν για την τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός. Κάδρο, φως, προοπτική, σημείο φυγής, χώρος είναι μερικές από τις λέξεις κλειδιά του εργαστηρίου μας. Στο τέλος, κάνουμε ένα ψηφιακό κολλάζ με όλα τα πορτραίτα της τάξης!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project, Κινηματογράφος

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ QR CODES

Οπτική επικοινωνία και νέες τεχνολογίες

2 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές εισάγονται και εμβαθύνουν στην μορφή και την κατασκευή των κωδικών QR που υπάρχουν πια παντού! Πώς λειτουργούν και γιατί; Σε ομάδες, αποφασίζουν τι περιεχόμενο (φωτογραφία, ήχο και κείμενο) θα «κρύψουν» πίσω από τον δικό τους κωδικό πάνω σε μία επιλεγμένη θεματική. Μαθαίνουν βασικά μυστικά για τη Φωτογραφία, το βίντεο και το κείμενο για να κάνουν το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον και παράγουν τη δική τους έκπληξη που θα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-projectΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΩΝΙΑ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό / Online και Δια ζώσης

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς τραβάμε φωτογραφίες και τι σημαίνει οπτική γωνία, επιλέγουν την αγαπημένη τους γωνιά στη βιβλιοθήκη/τάξη/εργαστήριο και αποφασίζουν πώς θα τραβήξουν το πορτρέτο τους. Η φωτογραφία τους, εκτυπωμένη μετατρέπεται σε ένα καινούργιο έργο όπου παρεμβαίνουν ζωγραφικά συνεχίζοντας "ότι έκοψε" η φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά με δικές τους λεζάντες κόμικ.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project