Ο Καρπός σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό να ενισχύσει την διαθεματική οπτικοακουστική παιδεία, να εντάξει δημιουργικά τις τεχνολογίες επικοινωνίας και να δώσει χώρο έκφρασης στους μαθητές. Τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προωθούν τη συνεργασία και την κριτική σκέψη. Με εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση δημιουργούμε δράσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικά αναλογικά και ψηφιακά μέσα, κινούνται γύρω από μία μεθοδολογία που βασίζεται σε Πρόγραμμα Σπουδών αναγνωρισμένο από το ΙΕΠ, τον Οδηγό για την Οπτικοακουστική Έκφραση Β’ Πρόταση για Δημοτικό και Γυμνάσιο, δημιουργοί του οποίου είναι οι ιδρυτές του Καρπού Μένης Θεοδωρίδης και Μαρία Λεωνίδα. Σκοπός είναι να μπορέσουν οι μαθητές μέσα από δομημένες δραστηριότητες να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης, να αντιληφθούν τη σχέση της με τα καθημερινά ερεθίσματα πληροφοριών και εικόνων που προσλαμβάνουν και να συνδέσουν θεματικές ενότητες του σχολείου με τη δημιουργικότητα.

Το κόστος των σχολικών εργαστηρίων είναι 6 ευρώ ανά μαθητή για κάθε εργαστηριακή συνάντηση διάρκειας 2 διδ. ωρών (90 λεπτών). Ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο οι 18 μαθητές παιδιά (σε περίπτωση λιγότερων παιδιών καλύπτεται το κόστος των 18).

Eδώ η επίσημη έγκριση από το ΥΠΑΙΘ για το σχολικό έτος 2020-2021.

ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

Αφήγηση και γραφή

2 (+2) διδ. ώρες / Δημοτικό, Γυμνάσιο

Μπορούμε να πούμε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος με 12 φωτογραφίες και λεζάντες; Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, θα αναπτύξουν την δική τους εκδοχή μιας ιστορίας με τίτλο «Περιμένοντας...» ή «Αταξία». Μαθαίνουν βασικές αρχές αφήγησης, εξοικειώνονται με το ρόλο του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και γράφουν διαλόγους. Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται στον υπολογιστή ή σε έντυπο. Τα παιδιά μπορούν, σε επόμενη συνάντηση, να επενδύσουν ηχητικά την φωτοϊστορία τους μαθαίνοντας τεχνικές ηχογράφησης και ψηφιακής επεξεργασίας ήχου.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Έκθεση, Εικαστικά, Οικιακή Οικονομία, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

Εισαγωγή στο animation

2 (+2) διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά ανάλογα με την ηλικία (τρισδιάστατα αντικείμενα, χαρτιά, πλαστελίνες κ.λ.π.), πειραματιζόμαστε με την τεχνική του stop motion για να φτιάξουμε ένα μικρό ταινιάκι animation! Οι συμμετέχοντες πλάθουν τους δικούς τους χαρακτήρες και με φαντασία μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους σε έναν κόσμο μαγικό! Οι μαθητές μπορούν σε επόμενη συνάντηση να σχεδιάσουν τους δικούς τους ήχους για την ταινία τους και να μάθουν να ηχογραφούν οι ίδιοι με ειδικά μικρόφωνα για παιδιά.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ANIMATION


ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΝΤΕ ΜΑΤΙΕΣ

Εικόνα και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε', Στ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς αποκτά μια εικόνα διαφορετικές σημασίες; Τι κάνει μια εικόνα να μας θυμίζει διαφήμιση και μια άλλη παραμύθι; Πώς δημιουργούνται οι συμβολισμοί; Με πόσους τρόπους μπορεί να φωτογραφηθεί ένα αντικείμενο; Οι μαθητές σε μικρές ομάδες παίρνουν ρόλους και σκηνοθετούν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας κώδικες, σύμβολα και στερεότυπα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά

ΗΧΟΤΟΠΙΟ

Ήχος και αφήγηση

4 διδ. ώρες / Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές ανασυνθέτουν σε ομάδες έναν χώρο ή μια χρονική στιγμή ή διαδικασία μέσα από τους ήχους που τη χαρακτηρίζουν. Μαθαίνουν να αποδoμούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στους ήχους που τις συνθέτουν και να αναλύουν κάθε διαδικασία σε ένα σύνολο ήχων. Καταγράφουν και προτείνουν ήχους που θα δημιουργήσουν μόνοι τους ή που θα βρουν στο διαδίκτυο. Τέλος, επιμελούνται συνολικά μια «παράσταση» φροντίζοντας για την ροή, την σχετική ένταση και την αφηγηματική διάσταση.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ερευνητικές εργασίες-projectΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΜΕ και επιχειρηματολογία

3 διδ. ώρες / Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο; Οι μαθητές ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί́ ρεπόρτερ!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Λογοτεχνία και κινηματογράφος

2 (+2) διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς λέμε ιστορίες με την κάμερα; Πώς γίνεται και τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφηγούνται διαφορετικά την ίδια ιστορία; Παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις ταινίες, οι μαθητές αναλύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία και την αφήγηση. Τα παιδιά μπορούν σε επόμενη συνάντηση να παίξουν και να κινηματογραφήσουν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Κινηματογράφος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-projectΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ

Εισαγωγή στον ήχο

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Α', Β' Δημοτικού

Τα παιδιά εισάγονται στην έννοια του ήχου και πώς αυτός χρησιμοποιείται στις ταινίες. Μαθαίνουν τη χρήση του μικροφώνου χάρη σε ειδικό εξοπλισμό για μικρά παιδιά και εξοικειώνονται με την καταγραφή προφορικού λόγου. Συνειδητοποιούν τι σημαίνει ένταση, σιωπή και βάθος στον ήχο και ασκούνται ηχογραφώντας τους δικούς τους ήχους για το απόσπασμα μιας ταινίας.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μουσική, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Εικαστικά

MIA KAMΠΑΝΙΑ ΜΕ QR

Οπτική επικοινωνία και νέες τεχνολογίες

4 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές γνωρίζουν και σταδιακά πειραματίζονται με τους κωδικούς qr “κρύβοντας” περιεχόμενο (κείμενα, βίντεο, ήχο) που επιμελείται ο/η εκπαιδευτικός. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα σχεδιάζει ψηφιακές αφίσες για την προβολή των κωδικών και δημιουργεί μία «καμπάνια» για τη διάχυση της επιλεγμένης θεματικής.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-projectΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΩΝΙΑ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς τραβάμε φωτογραφίες και τι σημαίνει οπτική γωνία, επιλέγουν την αγαπημένη τους γωνιά στη βιβλιοθήκη/τάξη/εργαστήριο και αποφασίζουν πώς θα τραβήξουν το πορτρέτο τους. Η φωτογραφία τους, εκτυπωμένη μετατρέπεται σε ένα καινούργιο έργο όπου παρεμβαίνουν ζωγραφικά συνεχίζοντας "ότι έκοψε" η φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά με δικές τους λεζάντες κόμικ.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project