EMELS

ERASMUS+ 2017-2018
Βέλτιστες πρακτικές media literacy για εμψυχωτές

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού​​ έργο​υ​ EMELS, (Erasmus+), ο Καρπός μαζί με 7 ακόμα Ευρωπαϊκούς φορείς εξειδικευμένους στον τομέα της ​οπτικοακουστικής παιδείας (media literacy)​​ ​ συναντήθηκαν για να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά που θα απευθύνονται σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων ​(​youth workers​)​. Το European Media Literacy Standard for Youth Workers (EMELS) προτείνει ένα σύνολο δεξιοτήτων για επιμορφωτές, εμψυχωτές και εκπαιδευτικούς που συντονίζουν δράσεις με νέους αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και τη γλώσσα της εικόνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα: οργανώσεις ή υπηρεσίες για τη νεολαία, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, άτυπες ομάδες, δημόσιες αρχές

EMELS FINAL EVENT

  • 18.30-21.30

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Η εκδήλωση του Καρπού με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων έλαβε πλήρη διαδραστική μορφή, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη ως προς τη γλώσσα της ψηφιακής εικόνας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τα καίρια θέματα που αφορούν στην ψηφιακή ασφάλεια στο διαδίκτυο στη Βρετανία και την Ευρώπη από τον καλεσμένο του Καρπού, τον βραβευμένο Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Ken Corish. O ίδιος, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό την εφαρμογή ασφάλειας που δημιούργησε για τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι ιδρυτές του Καρπού, Μαρία Λεωνίδα και Μένης Θεοδωρίδης, εισήγαγαν τo κοινό στη ‘γλώσσα΄ της ψηφιακής εικόνας και την εκπαίδευση των νέων. Συμμετοχικό και ομαδικό πνεύμα διαφάνηκε κατά την παρουσίαση του οδηγού ΕΜELS (European Media Literacy Standard). Το κοινό είχε την ευκαιρία να ψηφίσει με έναν πρωτότυπο τρόπο τα, κατά την κρίση του, σημαντικότερα σημεία-κλειδιά του oδηγού και κάθε ομάδα μέσω του εκπροσώπου της παρουσίασε τις επιλογές των μελών. Ακολούθησε ένας καινοτόμος τρόπος ψηφοφορίας και αξιολόγησης μέσα από ειδική εφαρμογή, όπου το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει μέσω smartphone και tablet σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο προσωπικό του προφίλ και προτιμήσεις σχετικά με μελλοντικές επιμορφώσεις από την ομάδα του Καρπού. Ήταν μια πρώτη αναφορά σε μια νέα μορφή εκπαίδευσης κι αξιολόγησης την οποία παρέχει ο οδηγός EMELS.

  • Ken Corish, 2018

    "Η ομάδα του Καρπού έχει μια παθιασμένη προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη πόρων υποστήριξης σε όσους εργάζονται με παιδιά και νέους. Η πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου τους σχεδίου «European Media Literacy Standard for Youth Workers» είναι ένα τέλειο παράδειγμα βιωματικής προσέγγισης και εμπλοκής των συμμετεχόντων. Το ακροατήριό τους έγινε αναπόσπαστο μέρος της αξιολόγησης του έργου και την άντλησης δεδομένων για τη βελτίωση των παραδοτέων. Ήταν χαρά μου να συμμετάσχω σε ένα τόσο καλά οργανωμένο και καινοτόμο γεγονός."

    Ken Corish, 2018
    West Grid for Learning Trust

EUROPEAN MEDIA LITERACY STANDARD FOR YOUTH WORKERS (EMELS)

Η πρόσφατη ανάδειξη των διαφόρων ψηφιακών μέσων έχει αναμφίβολα αλλάξει τον τρόπο και την ένταση με την οποία ζουν, επικοινωνούν, μαθαίνουν, δουλεύουν και χαλαρώνουν οι νέοι. Λόγω αυτής της ευρύτατης διάδοσης, συχνά θεωρείται ότι κάθε νέος μπορεί με ευκολία και άνεση να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά μέσα, είτε να μάθει πώς να το κάνει. Γνωρίζουμε όμως όλες τις παραμέτρους αυτής της σχέσης τους με τον κόσμο της εικόνας και τον ψηφιακό εικονικό κόσμο;

Ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας και συγγραφείς αυτού του οδηγού θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσφέρουμε στους νέους ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων που θα εξασφαλίζει την ευημερία τους σε αυτήν την ψηφιοποιημένη κοινωνία. Στόχος μας είναι να μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, να επικοινωνούν μεταξύ τους και κυρίως αξιοποιώντας τα ψηφιακών μέσα να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία ώστε να μπορέσουν να την διαμορφώσουν/ εξελίξουν.

Διαπιστώσαμε ότι στον τομέα της εκπαιδευτικών δράσεων με παιδιά και νέους σημειώθηκαν θετικά βήματα. Παράλληλα[ML1] υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενός κοινού πλαισίου αναφοράς για το τι σημαίνει «να είμαστε ψηφιακά εξοικειωμένοι» σε έναν ολοένα πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Το European Media Literacy Standard for Youth Workers (EMELS), προσφέρει στους επιμορφωτές/ εμψυχωτές και εκπαιδευτές ένα εργαλείο για τη βελτίωση του “ψηφιακού αλφαβητισμού” των νέων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα: οργανώσεις ή υπηρεσίες για τη νεολαία, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, άτυπες ομάδες, δημόσιες αρχές.

Το EMELS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης[ML2] : οι εταίροι είναι: FundacjaNowoczesnaPolska από την Πολωνία, JFF από τη Γερμανία, Centro Zaffiria από την Ιταλία, Karpos από την Ελλάδα, Ariel Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο και Imec and Evens Foundation από το Βέλγιο.

O ΟΔΗΓΟΣ

Ο οδηγός EMELS περιγράφει την παιδεία στα μέσα ως μια διαδικασία προετοιμασίας για όποιον θέλει να κατανοήσει σφαιρικά τα ψηφιακά μέσα και να γίνει συνειδητός χρήστης. Ο οδηγός έχει οργανωθεί σε 5 γενικές ενότητες γνωστικών πεδίων: Information and data, Media creation and communication, Resistance and Empowerment, Understanding media usage of children and young people, Training skills and development. Sτη συνεχεία και σε 16 ειδικότερες δεξιότητες, που αναπτύσσονται σε πρακτικά παραδείγματα γνώσεων, ικανοτήτων και συμπεριφορών. Οι ενότητες αυτές συνοδεύονται από παραδείγματα καλών πρακτικών και ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ O ΟΔΗΓΟΣ EMELS ΣΕ ΣΑΣ ΩΣ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ;

Αυτό το πλαίσιο δεξιοτήτων συμβάλει στο διαρκή διάλογο σχετικά με την κατανόηση και την ανάπτυξη/εξέλιξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων. Ο Οδηγός υποστηρίζει τις ψηφιακές πρωτοβουλίες καταγράφοντας τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης μας με τα μέσα επικοινωνίας, τις ταυτότητες που διαμορφώνουμε μέσα από αυτά, τον τρόπο που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις, τον τρόπο που ερμηνεύονται αλλά και χειραγωγούνται τα μηνύματα – υπογραμμίζοντας τις εκφραστικές και τεχνικέ διαστάσεις των ψηφιακών μέσων που συχνά μας δυσκολεύει αλλά κυρίως μας επιτρέπουν να πειραματιστούμε δημιουργικά. Τέλος, διατυπώνει κάποιες βασικές αρχές για τον ιδιαίτερο τρόπο χρήσης από τους νέους και επισημαίνει κάποιες παιδαγωγικές αρχές δράσης με ομάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

  • Να αυτοαξιολογήσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες και γνώσεις
  • Να εκτιμήσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες άλλων (εκπαιδευτών ή νέων)
  • Να ορίσουμε μαθησιακούς στόχους και ευκαιρίες μάθησης
  • Να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε δράσεις με νέους
  • Το EMELS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Oι εταίροι είναι οι: Fundacja Nowoczesna Polska από την Πολωνία, JFF από τη Γερμανία, Centro Zaffiria από την Ιταλία, Karpos από την Ελλάδα, Ariel Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο και Imec and Evens Foundation από το Βέλγιο.