Ο Καρπός, ιδρύθηκε από τρεις έμπειρους στο χώρο τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι τα οπτικοακουστικά μέσα, οι νέες τεχνολογίες, η διδασκαλία και η εργασία σε ομάδες, υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών. Μας ενδιαφέρει νέοι και ενήλικες να γίνουν περισσότερο ενεργοί πολίτες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η έκφραση μέσα από την εικόνα και τον ήχο είναι ένα μέσο άμεσο, οικείο και ελκυστικό, που αφορά τους νέους, και που οι ενήλικες μπορούν να το εξερευνήσουν.

Mέσα από απλές, αλλά δομημένες, δραστηριότητες, καθένας μπορεί να εκφράσει το δικό του προσωπικό λόγο και να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στόχος μας είναι, μέσα σε κάθε ομάδα να καλλιεργούμε τη δυνατότητα για επικοινωνία και να βοηθάμε να αναπτύσσονται προσωπικά κριτήρια απέναντι στα ερεθίσματα που καθημερινά μας προσφέρονται για κατανάλωση.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης

Υπεύθυνη Προγραμμάτων


Σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

MENHΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Σκηνοθέτης

Yπεύθυνος Προγράμματος Σπουδών


Σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πιλοτικό πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1994 – 2004) ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της συγγραφής των εντύπων για το πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης καθώς και των εντύπων που συνόδευαν τις προβολές ταινιών για σχολεία, του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικού Κιν/φου, ECOFILMS στη Ρόδο 2005, '06 και '08. Το 2010, στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ήταν υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία" και υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.

περισσότερα
 

ISABELLE TRINQUELLE

Ειδική νοµικός για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


Έχει εμπειρία πάνω από 15 χρόνια στην επεξεργασία και συντονισμό ευρωπαϊκών έργων ειδικά σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω διάφορων προγραμμάτων όπως το Culture, το YOUTH, το INTERREG, κ.λπ. Από το 1995 ως το 2001 εργαζόταν στο τομέα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε διάφορες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, κ.λπ.). Από το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και για την ανάπτυξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ.

Η ΟΜΑΔΑ

ΛΟΥΙΖΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιάστρια & Εκπαιδευτικός


Πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο. Συμμετέχει σε προγράμματα που προωθούν τη δημιουργική μάθηση στα σχολεία και την κατασκευή ειδικών χώρων για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και σε προγράμματα για τη διάδοση των επιστημών μέσα από την τέχνη. Έχει διδάξει στο Queen Mary University of London/ Goldsmiths College του Λονδίνου στο τμήμα BEng/MEng Design and Innovation για 3 χρόνια και έχει υλοποιήσει εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες με θέματα 'σχεδιασμός και καινοτομία', 'νέα μέσα', αρχιτεκτονική', 'περιβάλλον και τέχνη'. Έχει επιμεληθεί συμμετοχικά προγράμματα σε δήμους και είναι υπεύθυνη ομίλων σε σχολεία με θέμα τα ψηφιακά μέσα.

ΤΕΡΨΗ ΚΡΕΜΑΛΗ

Γραφίστρια και εικαστικός


Πτυχιούχος του τμήματος «Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης», Πανεπ. Ιωαννίνων και κάτοχος Master «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης», EKΠΑ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί σαν εισηγήτρια σε οπτικοακουστικά εργαστήρια με τον ΚΑΡΠΟ, σαν γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρείες (Διάδρασις, Restart Promotion, Wide Services), σε διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (Parties2bremembered), σαν εμψυχώτρια-ξεναγός σε εκθέσεις της HELEXPO, σαν αρθρογράφος Πειραματικού Κινηματογράφου (artic.gr). Ασχολείται ενεργά με την εικαστική παιδαγωγική, το video art και την οπτική επικοινωνία. Έργα της έχουν συμμετάσχει και διακριθεί στο Athens Video Art Festival, Festival Miden, Μονή Δουρούτη, Λαογραφικό Μoυσείο Κώστας Φρότζος. Παράλληλα είναι αναπληρώτρια δασκάλα εικαστικών ΠΕ08 στο ΥΠΠΕΘ .

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπεύθυνη Επικοινωνίας


Πτυχιούχος του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά Μέσα στο Pantheon Sorbonne I στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

ΜΑΡΙΑ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογράφος και εμψυχώτρια


Η Μαρία Τροχοπούλου είναι γραφίστρια και εκπαιδευτικός - εμψυχώτρια σε εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών , και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πάνω στις “Τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας στην Εκπαίδευση”. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί και ασχολείται με εναλλακτικές και ανθρωποκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης, όπως το σύστημα Waldorf και Forest School (Σχολείο του Δάσους). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Καρπό σε εργαστήρια animation και οπτικοακουστικών. Τέλος εργάζεται ως Creative Director σε μια αμερικάνικη start-up (Baby Sleep Made Simple).

MAΡΙΛΕΝΑ ΓΡΙΣΠΟΥ

Φωτογράφος


Η Μαριλένα είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Φοίτησε στο Πανεπηστήμιο του Central Lancashire, UK (2011) και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Leica Academy, Athens (2015). Συμμετείχε στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αντίπαρου το 2016 με εικόνες από το θέμα που είχε καλύψει για την Αλβανία. Έχει επίσης συμμετάσχει σε δύο workshop για τη φωτογραφία ντοκιμαντέρ με μέντορα τον Enri Canaj (Magnum), το 2015 και το 2017. Παρακαλούθησε τρίμηνο μάθημα elearning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη Κινηματογραφική παραγωγή, την Ιστορία, τις Πρακτικές και Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας (2017). Τα project της βασίζονται κυρίως σε ανθρώπους, σε μειονότητες και σε κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, έχει φωτογραφίσει την κοινωνική απομόνωση των Πομάκων, μουσουλμάνων που ζουν στα Πομακοχώρια, στη Βόρεια Ελλάδα (2017). Τέλος, κάνει μαθήματα φωτογραφίας σε ανήλικους πρόσφυγες, στο στρατόπεδο προσφύγων του Σχιστού, ως συνεργάτιδα του Καρπού.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΟΥ

Φωτογράφος και παιδαγωγός


Σπούδασε φωτογραφία και εργάστηκε σαν φωτογράφος για 12 χρονια. Από το 2012 ασχολείται με τα παιδιά εμπνευσμένη από σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το θεατρικό παιχνίδι και τα "Σχολεία του δάσους". Η ενασχόληση αυτή ξεκίνησε με αφορμή την παρακολούθηση του σεμιναρίου "Εκπαίδευση στα μουσεία" στο Παιδικό Μουσείο. Παράλληλα συμμετέχει στο βιωματικό τριετές εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού-παιδαγωγικής θεάτρου στο Σχολείο Παιχνιδιού, όπου φοιτά ακόμη. Τέλος, το 2020 θα ολοκληρώσει το σεμινάριο "Παιδαγωγός της φύσης", που πραγματοποιήθηκε στο Παιχνιδαγωγείο. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Παρέα του Δάσους για παιχνίδι μέσω βιωματικής μάθησης με εργαλεία της φύσης στο Αισθητικό δάσος Καισαριανής, με το Παιδικό Μουσείο σε εκπαιδευτικά προγράμματα και τον Καρπό σε εργαστήρια φωτογραφίας.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Γραφίστρια και Animator


Πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α). Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία “Η ζωή ένα μολύβι” διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού στο Athens Animfest 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Animasyros, Exile Room).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κινηματογραφιστής


Κινηματογραφιστής με σπουδές στο Freie Universität Berlin (FU) στην Δ.Γερμανία. Έχει παρακολουθήσει το «European Master in Multimedia and Audiovisual Business Administration» και «Ζητήματα διοικητικής και νομικής οργάνωσης εταιριών παραγωγής οπτικοακουστικών εφαρμογών» μέσω του Media. Συνεργάστηκε με εταιρίες παραγωγής ταινιών για τον σχεδιασμό λογισμικού παρακολούθησης κόστους έργου. Έχει σχεδιάσει εκδηλώσεις για την αίθουσα τέχνης Flocart. Ίδρυσε την iPark και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές εκπομπές, πορτρέτα καλλιτεχνών, video installations, εκπαιδευτικά και corporate video σε συνεργασία με πανεπιστήμια, γκαλλερύ, μουσεία και σχολεία. Συμμετέχει στο The Youth VideoMuseums partnership.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΑΚΗΣ

Σκηνοθέτης, Μοντέρ


Ο Γιώργος Πιτσάκης έχει αναλάβει διάφορα project στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί στη Δράμα και την Αθήνα για μικρού μήκους ταινία του, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει μία ταινία μεγάλου μήκους, και αρκετά διαφημιστικά και εταιρικά βίντεο. Ασχολείται σταθερά με την οπτικοακουστική εκπαίδευση σε δημιουργικά εργαστήρια, σχολεία και ομάδες. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για το ανεξάρτητο σινεμά.