Ο Καρπός, ιδρύθηκε από τρεις έμπειρους στο χώρο τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι τα οπτικοακουστικά μέσα, οι νέες τεχνολογίες, η διδασκαλία και η εργασία σε ομάδες, υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών. Μας ενδιαφέρει νέοι και ενήλικες να γίνουν περισσότερο ενεργοί πολίτες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η έκφραση μέσα από την εικόνα και τον ήχο είναι ένα μέσο άμεσο, οικείο και ελκυστικό, που αφορά τους νέους, και που οι ενήλικες μπορούν να το εξερευνήσουν.

Mέσα από απλές, αλλά δομημένες, δραστηριότητες, καθένας μπορεί να εκφράσει το δικό του προσωπικό λόγο και να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στόχος μας είναι, μέσα σε κάθε ομάδα να καλλιεργούμε τη δυνατότητα για επικοινωνία και να βοηθάμε να αναπτύσσονται προσωπικά κριτήρια απέναντι στα ερεθίσματα που καθημερινά μας προσφέρονται για κατανάλωση.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης

Υπεύθυνη Προγραμμάτων


Σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

MENHΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Σκηνοθέτης

Yπεύθυνος Προγράμματος Σπουδών


Σκηνοθέτης που δραστηριοποιούνταν στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πιλοτικό πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1994 – 2004) ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της συγγραφής των εντύπων για το πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης καθώς και των εντύπων που συνόδευαν τις προβολές ταινιών για σχολεία, του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικού Κιν/φου, ECOFILMS στη Ρόδο 2005, '06 και '08. Το 2010, στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ήταν υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία" και υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.

περισσότερα
 

ISABELLE TRINQUELLE

Ειδική νοµικός για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


Έχει εμπειρία πάνω από 15 χρόνια στην επεξεργασία και συντονισμό ευρωπαϊκών έργων ειδικά σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω διάφορων προγραμμάτων όπως το Culture, το YOUTH, το INTERREG, κ.λπ. Από το 1995 ως το 2001 εργαζόταν στο τομέα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε διάφορες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, κ.λπ.). Από το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και για την ανάπτυξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ.

Η ΟΜΑΔΑ

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπεύθυνη Επικοινωνίας


Πτυχιούχος του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά Μέσα στο Pantheon Sorbonne I στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Βοηθός Συντονισμού


Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε παρόντα χρόνο ολοκληρώνει τη Μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Μουσειακές Σπουδές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2017 έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς διεξάγοντας καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα (Μπιενάλε Αθηνών, Nova Gallery, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου κ.α.). Παράλληλα, με την ιδιότητα της μουσειολόγου έχει επιμεληθεί ψηφιακές εκθέσεις, ενώ έχει εργαστεί σε ιδιωτικές συλλογές και αρχεία για τεκμηρίωση και καταλογογράφηση υλικού (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Μ.Κ.Ο. Φάρος Ελπίδας κ.α.)

ΛΟΥΙΖΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιάστρια & Εκπαιδευτικός


Πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο. Συμμετέχει σε προγράμματα που προωθούν τη δημιουργική μάθηση στα σχολεία και την κατασκευή ειδικών χώρων για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και σε προγράμματα για τη διάδοση των επιστημών μέσα από την τέχνη. Έχει διδάξει στο Queen Mary University of London/ Goldsmiths College του Λονδίνου στο τμήμα BEng/MEng Design and Innovation για 3 χρόνια και έχει υλοποιήσει εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες με θέματα 'σχεδιασμός και καινοτομία', 'νέα μέσα', αρχιτεκτονική', 'περιβάλλον και τέχνη'. Έχει επιμεληθεί συμμετοχικά προγράμματα σε δήμους και είναι υπεύθυνη ομίλων σε σχολεία με θέμα τα ψηφιακά μέσα.

ΤΕΡΨΗ ΚΡΕΜΑΛΗ

Γραφίστρια & Εικαστικός


Πτυχιούχος του τμήματος «Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης», Πανεπ. Ιωαννίνων και κάτοχος Master «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης», EKΠΑ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί σαν εισηγήτρια σε οπτικοακουστικά εργαστήρια με τον ΚΑΡΠΟ, σαν γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρείες (Διάδρασις, Restart Promotion, Wide Services), σε διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (Parties2bremembered), σαν εμψυχώτρια-ξεναγός σε εκθέσεις της HELEXPO, σαν αρθρογράφος Πειραματικού Κινηματογράφου (artic.gr). Ασχολείται ενεργά με την εικαστική παιδαγωγική, το video art και την οπτική επικοινωνία. Έργα της έχουν συμμετάσχει και διακριθεί στο Athens Video Art Festival, Festival Miden, Μονή Δουρούτη, Λαογραφικό Μoυσείο Κώστας Φρότζος. Παράλληλα, από το 2017 είναι δασκάλα εικαστικών ΠΕ08 με το ΥΠΑΙΘ .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΑΚΗΣ

Σκηνοθέτης & Μοντέρ


Ο Γιώργος Πιτσάκης έχει αναλάβει διάφορα project στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί στη Δράμα και την Αθήνα για μικρού μήκους ταινία του, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει μία ταινία μεγάλου μήκους, και αρκετά διαφημιστικά και εταιρικά βίντεο. Ασχολείται σταθερά με την οπτικοακουστική εκπαίδευση σε δημιουργικά εργαστήρια, σχολεία και ομάδες. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για το ανεξάρτητο σινεμά.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Γραφίστρια & Animator

Εμψυχώτρια


Πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α). Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία “Η ζωή ένα μολύβι” διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού στο Athens Animfest 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Animasyros, Exile Room).

MAΡΙΛΕΝΑ ΓΡΙΣΠΟΥ

Φωτογράφος / Editor

Εμψυχώτρια


Η Μαριλένα είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Φοίτησε στο Πανεπηστήμιο του Central Lancashire, UK (2011) και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Leica Academy, Athens (2015). Συμμετείχε στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αντίπαρου το 2016 με εικόνες από το θέμα που είχε καλύψει για την Αλβανία. Παρακαλούθησε μάθημα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τη Κινηματογραφική παραγωγή, την Ιστορία, τις Πρακτικές και Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας (2017). Συνεργάζεται με τον “Καρπό” - Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, ως εκπαιδεύτρια / εμψυχώτρια σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, σε σχολεία. Έχει οργανώσει εκθέσεις φωτογραφίας, στο Impact Hub, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο δράσεων του Καρπού, καθώς ήταν μέλος στην ομάδα επιμέλειας της έκθεσης του International Antiparos Photofestival 2021. Τέλος δίδαξε φωτογραφία διαδικτυακά σε νέους, στο πλαίσιο δίμηνων σεμιναρίων. Έχει εργασιακή εμπειρία πάνω σε εκτυπώσεις, επεξεργασία εικόνας, λήψη και επεξεργασία βίντεο, καθώς και δημιουργία motion graphics.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΟΥ

Φωτογράφος & Παιδαγωγός


Σπούδασε φωτογραφία και εργάστηκε σαν φωτογράφος για 12 χρονια. Από το 2012 ασχολείται με τα παιδιά εμπνευσμένη από σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το θεατρικό παιχνίδι και τα "Σχολεία του δάσους". Η ενασχόληση αυτή ξεκίνησε με αφορμή την παρακολούθηση του σεμιναρίου "Εκπαίδευση στα μουσεία" στο Παιδικό Μουσείο. Παράλληλα συμμετέχει στο βιωματικό τριετές εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού-παιδαγωγικής θεάτρου στο Σχολείο Παιχνιδιού, όπου φοιτά ακόμη. Τέλος, το 2020 θα ολοκληρώσει το σεμινάριο "Παιδαγωγός της φύσης", που πραγματοποιήθηκε στο Παιχνιδαγωγείο. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Παρέα του Δάσους για παιχνίδι μέσω βιωματικής μάθησης με εργαλεία της φύσης στο Αισθητικό δάσος Καισαριανής, με το Παιδικό Μουσείο σε εκπαιδευτικά προγράμματα και τον Καρπό σε εργαστήρια φωτογραφίας.

ΜΥΡΤΩ ΚΟΚΚΙΝΟΥ - ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Βοηθός Σκηνοθέτη / Videographer

Εμψυχώτρια


Εργάζεται ως βοηθός εργαστηρίων και σεμιναρίων για τον Καρπό. Είναι δημιουργός και μοντέρ βίντεο με εμπειρία ως βοηθός σκηνοθέτη και σκριπτ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και ως βοηθός σκηνογράφου για το θέατρο. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Karlova της Πράγας και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Κινηματογράφου του Arts University Bournemouth. Εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία πάνω στην έννοια της ετεροτοπίας στα έργα του Θ. Τριαρίδη, ενώ εστίασε την διπλωματική της εργασία στο “ανοίκειο”, την “ανοικείωση” και το female gaze στον κινηματογράφο. Ασχολείται επίσης με τη μουσική.