Ο Καρπός, ιδρύθηκε από τρεις έμπειρους στο χώρο τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι τα οπτικοακουστικά μέσα, οι νέες τεχνολογίες, η διδασκαλία και η εργασία σε ομάδες, υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών. Μας ενδιαφέρει νέοι και ενήλικες να γίνουν περισσότερο ενεργοί πολίτες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η έκφραση μέσα από την εικόνα και τον ήχο είναι ένα μέσο άμεσο, οικείο και ελκυστικό, που αφορά τους νέους, και που οι ενήλικες μπορούν να το εξερευνήσουν.

Mέσα από απλές, αλλά δομημένες, δραστηριότητες, καθένας μπορεί να εκφράσει το δικό του προσωπικό λόγο και να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στόχος μας είναι, μέσα σε κάθε ομάδα να καλλιεργούμε τη δυνατότητα για επικοινωνία και να βοηθάμε να αναπτύσσονται προσωπικά κριτήρια απέναντι στα ερεθίσματα που καθημερινά μας προσφέρονται για κατανάλωση.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης

Καλλιτεχνική Διευθύντρια- Παιδαγωγικός Σχεδιασμός


Σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

MENHΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Σκηνοθέτης

Yπεύθυνος Προγράμματος Σπουδών


Σκηνοθέτης που δραστηριοποιούνταν στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πιλοτικό πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1994 – 2004) ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της συγγραφής των εντύπων για το πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης καθώς και των εντύπων που συνόδευαν τις προβολές ταινιών για σχολεία, του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικού Κιν/φου, ECOFILMS στη Ρόδο 2005, '06 και '08. Το 2010, στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ήταν υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία" και υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.

περισσότερα
 

ISABELLE TRINQUELLE

Ειδική νοµικός για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


Έχει εμπειρία πάνω από 15 χρόνια στην επεξεργασία και συντονισμό ευρωπαϊκών έργων ειδικά σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω διάφορων προγραμμάτων όπως το Culture, το YOUTH, το INTERREG, κ.λπ. Από το 1995 ως το 2001 εργαζόταν στο τομέα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε διάφορες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, κ.λπ.). Από το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και για την ανάπτυξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ.

Η ΟΜΑΔΑ

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπεύθυνη Επικοινωνίας


Πτυχιούχος του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά Μέσα στο Pantheon Sorbonne I στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Βοηθός Συντονισμού


Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε παρόντα χρόνο ολοκληρώνει τη Μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Μουσειακές Σπουδές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2017 έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς διεξάγοντας καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα (Μπιενάλε Αθηνών, Nova Gallery, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου κ.α.). Παράλληλα, με την ιδιότητα της μουσειολόγου έχει επιμεληθεί ψηφιακές εκθέσεις, ενώ έχει εργαστεί σε ιδιωτικές συλλογές και αρχεία για τεκμηρίωση και καταλογογράφηση υλικού (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Μ.Κ.Ο. Φάρος Ελπίδας κ.α.)

ΑΥΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εικαστικός -Animator

Συντονισμός Εργαστηρίων-Εμψυχώτρια


Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019). Αυτήν την περίοδο κάνει Master στο 2D/3D Animation στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να διδάσκει. Έχει συνεργαστεί με διάφορα φεστιβάλ (Animasyros, Photometria, Raise your Voice). Υπήρξε για ένα χρόνο Βοηθός Συντονισμού των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του φεστιβάλ Animasyros. Έκανε πρακτική άσκηση στη Γραφιστική για την ASIFA Hellas και δημιούργησε τον Hellenic Animation Guide 2019. Συνεργάζεται εθελοντικά ώς Γραφίστρια με τη StrigiformGames. Έχει εκθέσει τη δουλειά της ανα την Ελλάδα. (LACAF, ADAF, UOI). Εκτός από Εικαστικός, Εικονογράφος και Γραφίστρια, λατρεύει τα Μουσεία και την Επιμέλεια. Είχε επιμεληθεί και συνδιοργανώσει εκθέσεις σε διάφορους οργανισμούς. (WIELS, Kapatos Gallery, EOKE, Photometria Festival). Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον Κάρπο ως εκπαιδεύτρια και συντονίστρια των εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων και οπτικοακουστικών μέσων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ

Φωτογράφος-Inclusive Art Practitioner

Συντονισμός Προγράμματος- Εμψυχώτρια


Πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον έχει σπουδάσει γραφιστική και video art. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας και το 2018 ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα στη Συνθετική Παιγνιόδραση. Έκτοτε εργάζεται ως εμψυχώτρια και δημιουργός καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς ( Save the Children, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ.α.) αλλά και ως συντονίστρια οπτικουακουστικών εργαστηρίων ( Δήμος Αθηναίων- Curing the Limbo, Καρπός). Η φωτογραφική δουλειά Ορίζοντας Γεγονότων έχει κερδίσει έπαινο στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το 2011, έχει παρουσιαστεί το 2012 σε ατομική έκθεση, και έχει συμπεριληφθεί στο λεύκωμα- ομαδική έκθεση Ελληνικές Θάλασσες, Ένα Φωτογραφικό Ταξίδι Μέσα στο Χρόνο το 2013 από το Μουσείο Μπενάκη. Το 2018 συμμετείχε με την φωτογραφική δουλειά One dress Many Costumes στην ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων με θέμα το αυτοπορτραίτο στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

ΤΕΡΨΗ ΚΡΕΜΑΛΗ

Γραφίστρια & Εικαστικός


Πτυχιούχος του τμήματος «Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης», Πανεπ. Ιωαννίνων και κάτοχος Master «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης», EKΠΑ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί σαν εισηγήτρια σε οπτικοακουστικά εργαστήρια με τον ΚΑΡΠΟ, σαν γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρείες (Διάδρασις, Restart Promotion, Wide Services), σε διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (Parties2bremembered), σαν εμψυχώτρια-ξεναγός σε εκθέσεις της HELEXPO, σαν αρθρογράφος Πειραματικού Κινηματογράφου (artic.gr). Ασχολείται ενεργά με την εικαστική παιδαγωγική, το video art και την οπτική επικοινωνία. Έργα της έχουν συμμετάσχει και διακριθεί στο Athens Video Art Festival, Festival Miden, Μονή Δουρούτη, Λαογραφικό Μoυσείο Κώστας Φρότζος. Παράλληλα, από το 2017 είναι δασκάλα εικαστικών ΠΕ08 με το ΥΠΑΙΘ .

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Γραφίστρια & Animator


Πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α). Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία “Η ζωή ένα μολύβι” διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού στο Athens Animfest 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Animasyros, Exile Room).