ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

Για παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου

41ο Γυμνάσιο Αθηνών: 11 Οκτωβρίου 2017 έως 17 Ιανουαρίου 2018, Κάθε Τετάρτη, 18.00-20.00

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών: 13 Οκτωβρίου 2017 έως 26 Ιανουαρίου 2018, Κάθε Παρασκευή, 18.00-20.00

Τιμή: Δωρεάν δράση

Η δράση "Από τη Σελίδα στην Οθόνη" υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΚΑΡΠΟ στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, µε αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 25 σχολικά κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και φιλοξενούν δωρεάν δράσεις για όλη την γειτονιά. Έτσι, τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν δράσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχοι του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία
• Η δημιουργία ενός οικείου, ευχάριστου, κατάλληλα διαμορφωμένου, κοινόχρηστου χώρου όπου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να συναντιούνται, να διαβάζουν, να δουλεύουν και να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες μαζί με άλλους ανθρώπους.
• Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
• Η δυνατότητα για τους ενήλικές να συναντούν άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να οργανώνουν δράσεις για τους ίδιους αλλά και μαζί με τα παιδιά.
• Η προσφορά ποικίλων προγραμμάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες της τοπικής κοινότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει ταινία; Μπορεί ένας χαρακτήρας να βγει από τη σελίδα και να μπει στην οθόνη; Εμπνεόμαστε από βιβλίο επιλογής της ομάδας και δραματοποιούμε ένα απόσπασμα κινηματογραφικά. Αρχικά, μέσα από παιχνίδια σκηνοθεσίας με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές τα παιδιά θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της κινηματογράφησης, τα διαφορετικά είδη κάδρου, τις οπτικές γωνίες, τον εξοπλισμό, την προετοιμασία ενός γυρίσματος ενώ παράλληλα θα πειραματιστούν με τη χρήση της εικόνας και του βίντεο ως μέσο έκφρασης.

Κατόπιν, θα μελετήσουν τις βασικές αρχές αφήγησης, και θα δουν πώς φτιάχνεται ένα σενάριο από την ιστορία του βιβλίου που θα έχουν επιλέξει. Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν και θα μοιράσουν τους ρόλους, θα πειραματιστούν με τους διαλόγους ενώ θα γίνουν οι ίδιοι σκηνοθέτες, φωτογράφοι, ηχολήπτες, εικονολήπτες και φυσικά ηθοποιοί. Τέλος, αν χρειαστεί θα επενδύσουν μουσικά το επιλεγμένο απόσπασμα του βιβλίου.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ως προς τον κινηματογράφο
• βασικές αρχές σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, εικονοληψίας, φωτισμού
• δημιουργία σεναρίου και γραφή διαλόγων
• κατασκευή σκηνικού
• εκμάθηση εξοπλισμού, προετοιμασία κινηματογραφικού χώρου
• ανάπτυξη και εξέλιξη της πλοκής μιας ιστορίας
• καλλιέργεια της ‘ματιάς’ του δημιουργού

Παιδαγωγικά
• να προσεγγίσουμε τη λογοτεχνία μέσα από τη λογική/ οπτική της "εικόνας"
• συμμετοχή σε μια συλλογική διαδικασία η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα
• ενδυνάμωση της λογικής της συνεργασίας - ανάπτυξη επικοινωνιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων
• καλλιέργεια βασικών αρχών αφήγησης
• καλλιέργεια έκφρασης μέσα από οπτικοακουστικά μέσα
• τόνωση αυτοπεποίθησης παιδιών σε μία ιδιαίτερη ηλικιακή φάση
• οργανωτικές δεξιότητες (που ενώ ξεκινούν από τη παραγωγή μίας ταινίας είναι χρήσιμες σε όλη τους τη ζωή)

ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης


Η Μαρία Λεωνίδα σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΛΕΝΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

Συγγραφέας και εκπαιδευτικός


Η Ελένη Σβορώνου είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες του περιοδικού Αναγνώστη (πρώην Διαβάζω), των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και των βραβείων κοινού του Public. Tα έργα της Το πάτημα του Έλληνα και Ο ψαροντουφεκάς απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη. Το 2016 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής Αναγνώστη (κατηγορία παιδική – νεανική λογοτεχνία). Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΑΚΗΣ

Σκηνοθέτης και μοντέρ


Ο Γιώργος Πιτσάκης έχει αναλάβει διάφορα project στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί στη Δράμα και την Αθήνα για μικρού μήκους ταινία του, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει μία ταινία μεγάλου μήκους, και αρκετά διαφημιστικά και εταιρικά βίντεο. Ασχολείται σταθερά με την οπτικοακουστική εκπαίδευση σε δημιουργικά εργαστήρια, σχολεία και ομάδες. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για το ανεξάρτητο σινεμά.