SILENCE HATE

Αλλάζοντας λέξεις, αλλάζουμε τον κόσμο

Το «Silence Hate, Changing words changes the world» είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτoύμενο από το Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς εταίρους το ιταλικό COSPE. Ο Καρπός είναι ένας από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών και την δημιουργία καινοτόμου και εναλλακτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter-narratives).

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

H διαδικτυακή έκφραση μίσους αποτελεί ένα ανησυχητικό και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο έχει βαθιές πολιτισμικές και κοινωνικές ρίζες. Παράλληλα, νέα ερωτήματα και προκλήσεις ανακύπτουν όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Η πληθώρα σχολίων που παραβιάζουν την ελευθερία αυτή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που κρίνεται απαραίτητη η εύρεση λύσεων. Λύσεων, που μέσα από διαφορετικά μέσα, στοχεύουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του επιβλαβούς αυτού δημοσίου διαλόγου.

Μόνο μία συλλογική δέσμευση σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και παράλληλα να είναι σαφές ότι οι εκφράσεις μίσους δεν είναι αποδεκτές. Τα σχολεία και τα μέσα επικοινωνίας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν εχθρότητες και προκαταλήψεις. Αντί στο επίκεντρο να είναι μόνον οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, η ιδέα είναι να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις καινοτόμες πολυμεσικές παραγωγές για ένα διαπολιτισμικό διάλογο.

Ο οπτικοακουστικός γραμματισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού η απεικόνιση και προβολή στα μέσα επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των πολιτών, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Στην εποχή των μέσων κοινωνικης δικτύωσης, η ανάγκη προώθησης μιας κριτικής προσέγγισης και ορθής χρήσης τους κρίνεται επείγουσα. Μέρος της λύσης είναι να δοθούν στους πολίτες τα εργαλεία ώστε να επιφέρουν μόνοι τους την αλλαγή.

Φωτογραφικό Εργαστήριο

Το Φωτογραφικό Εργαστήριο για νέους πρόσφυγες που υλοποίησε ο Καρπός χτίζει επικοινωνιακές και τεχνικές δεξιότητες μέσα από την εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας και πιο συγκεκριμένα του πορτραίτου. Το εργαστήριο έλαβε χώρα σε μια Δομή προσφύγων έξω από την Αθήνα και έδωσε την ευκαιρία στους νέους και τις νέες που συμμετείχαν να ανακαλύψουν την φωτογραφία και να την χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να αναπτύξουν σχέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους κατοίκους της δομής.

Στο τέλος του εργαστηρίου, με την ''Ημέρα Πορτρέτου'', εφαρμόζοντας αυτά που έμαθαν, δόθηκε η ευκαιρία στους διαμένοντες στην δομή να φωτογραφηθούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους και να λάβουν σαν αναμνηστικό εκείνης της ημέρας την φωτογραφία τους τυπωμένη επαγγελματικά. Η εκδήλωση αυτή επαναλήφθηκε στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης όπου οι περαστικοί και οι κάτοικοι της περιοχής φωτογραφήθηκαν από τους νέους και τις νέες φωτογράφους που συμμετείχαν στο εργαστήριο.

Μπορείτε να δείτε αυτήν την μέρα όπως αποτυπώθηκε στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ''Ημέρα Πορτρέτου'' σε σκηνοθεσία της Μ.Λεωνίδα.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

O Kαρπός στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Silence Hate» υλοποίησε στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018 δωρεάν 12ωρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές εφήβων καθώς και σε συντονιστές ομάδων που ενδιαφέρονται για το θέμα της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που αφορούν στην προσέγγιση των στερεοτύπων και της διαφορετικότητας, μέσω οπτικοακουστικών και θεατρικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ασκήσεις που πραγματεύονται τη διαφορετική οπτική γωνία, τις διαφορετικές αφηγήσεις, την έκφραση συναισθημάτων και την επεξεργασία των στερεοτύπων που κυκλοφορούν όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος '«Silence Hate, chaning words changes the world» που διοργανώσαμε την Πέμπτη 28/11/2019 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 85.

Ο Καρπός, ως ένας από τους 6 ευρωπαϊκούς φορείς/ εταίρους του προγράμματος, παρουσίασε τα εργαστήρια που σχεδίασε καθώς και τις υπόλοιπες δράσεις που έκανε στα πλαίσια αυτού (επιμόρφωση εκπαιδευτικών, παραγωγή ταινίας μικρού μήκους κλπ). Τέλος παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές που εμπεριέχει όλα τα εργαστήρια που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με θέμα την διαφορετικότητα, τη αναγνώριση στερεοτύπων και την ανάπτυξη νέων αφηγήσεων πάνω σε αυτά τα θέματα.

Στην συνέχεια ο καθηγητής Andrew Burn, μας μίλησε για την αναγνώριση και την ανάλυση στερεοτύπων στην ποπ κουλτούρα και πώς αυτές οι οπτικοακουστικές παραγωγές μπορούν να γίνουν εργαλεία κατανόησης της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα (φύλο, μειονοτικές κοινωνικές ομάδες). Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την μέθοδο του gamification εξήγησε πώς νέοι και παιδιά μπορούν να παράξουν οι ίδιοι οπτικοακουστικές παραγωγές και να κατανοήσουν στην πράξη αυτές τις έννοιες. Χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα του παιχνιδιού που δημιούργησε το ερευνητικό κέντρο D.A.R.E., στο οποίο είναι πρόεδρος, με θέμα το θεατρικό έργο ''Μάκβεθ'' του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Πρόσκληση Ομιλία Andrew Burn Ομιλία Μαρίας Λεωνίδα

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Καρπός την Κυριακή 9/12/2018 στο Κ44, όπου είχαμε την χαρά να ακούσουμε την παρέμβαση της κυρίας Francesca Cesarotti για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων στην χώρα της. Από την Ελλάδα άνθρωποι με εμπειρία στο πεδίο όπως η κυρία Έλενα Καραγιάννη μίλησε για τις συνθήκες εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων, τα θετικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κύριος Κωστής Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για το θέμα της εκπαίδευσης σε σχέση με τον ρατσισμό και την ένταξη βάζοντας το ζήτημα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Είχαμε την χαρά να συντονίσει την συζήτηση ο κύριος Νίκος Μεγγρέλης.

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με τίτλο «Μια εικόνα,πολλές αφηγήσεις». Στο εργαστήριο «Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα» υπό την καθοδήγηση της Alessandra Falconi, το κοινό χρησιμοποίησε χρώματα και μπογιές πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα εικόνα για να δημιουργήσει μια νέα αφήγηση με εικαστικά μέσα. Στο εργαστήριο «Ο τυφλός ζωγράφος» υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Λεωνίδα, ο σκοπός ήταν να περιγράψουν όσο πιο κατανοητά μπορούν μια εικόνα με το λόγο ώστε αυτός που ακούει την περιγραφή, ο “τυφλός ζωγράφος” να καταφέρει να την αποδώσει ζωγραφικά στο χαρτί όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί.

Πρόσκληση Βίντεο
 
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020 (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.