SILENCE HATE

Αλλάζοντας λέξεις, αλλάζουμε τον κόσμο

Το «Silence Hate, Changing words changes the world» είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτoύμενο από το Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς εταίρους το ιταλικό COSPE. Ο Καρπός είναι ένας από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών και την δημιουργία καινοτόμου και εναλλακτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter-narratives).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 • Πέμπτη 28/11/2019
  19.00-20.30

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚOΤΗΤΑ & ΤΑ ΣΤΕΡΕOΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΚΟΜΙΞ & ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Πώς μπορούν οι αφηγήσεις στην ποπ κουλτούρα να προωθήσουν την συζήτηση κοινωνικών & πολιτικών θεμάτων;

Μετά από 2 χρόνια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, «Silence Hate, Changing words changes the world», έφτασε στο τέλος του. Στην τελική εκδήλωση του προγράμματος, η Μαρία Λεωνίδα, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του και τα οπτικοακουστικά εργαστήρια που σχεδίασε και υλοποίησε ο Καρπός για το πρόγραμμα. Θα μας μιλήσει συνολικά για την εμπειρία του προγράμματος, σε συνάρτηση με τους εκπαιδευτικούς που επιμορφώθηκαν, την εμπειρία από την συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια με θέμα την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους και των στερεοτύπων κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Καρπός σας καλεί την Πέμπτη 28/11 19.00-20.30 στο Σεράφειο να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του προγράμματος και στην συνέχεια την συζήτηση με τον καθηγητή Andrew Burn. Ο καταξιωμένος καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. θα έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, να μιλήσει για κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα από αφηγήσεις φανταστικών ιστοριών σε βιντεοπαιχνίδια, κόμιξ και ταινίες.

Στα δημοφιλή οπτικοακουστικά μέσα, χρησιμοποιούνται μύθοι και ήρωες, για να θιχτούν ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις, τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική μίσους. Εξάλλου το Game of Thrones δεν είναι μια μεταφορά για την επίδραση των διεφθαρμένων πολιτικών στην κοινωνία; Το Black Panther δεν είναι μια ιστορία για μια Αφρικανική χώρα που προόδευσε και άκμασε επειδή δεν αποικήθηκε ποτέ; Tο βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy IV δεν είναι μια αναπαράσταση των κινδύνων της πυρηνικής εποχής;

Η πρόταση του Andrew Burn είναι ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα οπτικοακουστικά μέσα, τόσο στην κριτική ανάλυση όσο και στη δημιουργική διαδικασία, είναι να εξερευνήσει μαζί με τους μαθητές και τους νέους το νόημα και την δύναμη τέτοιων αφηγήσεων και την σχέση τους με σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Για την παρουσία σας στείλτε στο karposontheweb@gmail.com το ονοµατεπώνυµό και την ιδιότητα σας.
Ο Andrew Burn είναι καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL). Πριν μπει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδασκε τα παραπάνω μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια για 24 χρόνια, και ηγήθηκε του προγράμματος για τα πολυμέσα στο πρώτο εξειδικευμένο σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολυμεσικές Τέχνες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ο εγγραμματισμός στα μέσα, το παιχνίδι, η δημιουργική διαδικασία παραγωγής ταινιών από νέους, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι κύριες δημοσιεύσεις του σε αυτά τα αντικείμενα είναι Media Literacy in Schools (Sage, 2007) και Making New Media (Peter Lang, 2009). Το ερευνητικό του έργο, οι δημοσιεύσεις του και άλλες δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.andrewburn.org.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

H διαδικτυακή έκφραση μίσους αποτελεί ένα ανησυχητικό και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο έχει βαθιές πολιτισμικές και κοινωνικές ρίζες. Παράλληλα, νέα ερωτήματα και προκλήσεις ανακύπτουν όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Η πληθώρα σχολίων που παραβιάζουν την ελευθερία αυτή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που κρίνεται απαραίτητη η εύρεση λύσεων. Λύσεων, που μέσα από διαφορετικά μέσα, στοχεύουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του επιβλαβούς αυτού δημοσίου διαλόγου.

Μόνο μία συλλογική δέσμευση σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και παράλληλα να είναι σαφές ότι οι εκφράσεις μίσους δεν είναι αποδεκτές. Τα σχολεία και τα μέσα επικοινωνίας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν εχθρότητες και προκαταλήψεις. Αντί στο επίκεντρο να είναι μόνον οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, η ιδέα είναι να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις καινοτόμες πολυμεσικές παραγωγές για ένα διαπολιτισμικό διάλογο.

Ο οπτικοακουστικός γραμματισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού η απεικόνιση και προβολή στα μέσα επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των πολιτών, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Στην εποχή των μέσων κοινωνικης δικτύωσης, η ανάγκη προώθησης μιας κριτικής προσέγγισης και ορθής χρήσης τους κρίνεται επείγουσα. Μέρος της λύσης είναι να δοθούν στους πολίτες τα εργαλεία ώστε να επιφέρουν μόνοι τους την αλλαγή.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

O Kαρπός στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Silence Hate» υλοποίησε στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018 δωρεάν 12ωρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές εφήβων καθώς και σε συντονιστές ομάδων που ενδιαφέρονται για το θέμα της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που αφορούν στην προσέγγιση των στερεοτύπων και της διαφορετικότητας, μέσω οπτικοακουστικών και θεατρικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ασκήσεις που πραγματεύονται τη διαφορετική οπτική γωνία, τις διαφορετικές αφηγήσεις, την έκφραση συναισθημάτων και την επεξεργασία των στερεοτύπων που κυκλοφορούν όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΑ ΠΟΡΤΑΙΤΟΥ

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γλώσσα της εικόνας και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που στερούνται βασικά δικαιώματα.
Portrait-Day-Leonida
 • Mark Reid
  Μια πολύ όμορφη ταινία, πολύ συγκινητική και απλή. Την ίδια στιγμή είναι και ένα ντοκουμέντο, ένα μάθημα στην οπτικοακουστική εκπαίδευση, μια καταγραφή του αντίκτυπου, μια εκτίμηση των ''κοινωνικών'' μέσων.
  Mark Reid
  Επικεφαλής για την Εκπαίδευση BFI
 • Ρένος Κ. Παπαδόπουλος
  Φτιαγμένο με ευαισθησία και χωρίς επιτήδευση. Είναι προφανές, ότι το έργο σας θέτει πολλά ερωτήματα, όπως πώς αυτές οι φωτογραφίες επηρέασαν τους πρόσφυγες, τι αντίκτυπο είχε πάνω τους, πώς αντιμετωπίσατε αυτόν τον αντίκτυπο κλπ.
  Ρένος Κ. Παπαδόπουλος
  PHD Καθηγητής και Διευθυντής στο Κέντρο Τραύματος, Ασύλου και Προσφύγων στο τμήμα Μεταπτυχιακού/Διδακτορικού του Τμήματος Ψυχολογίας & Ψυχανάλυσης University of Essex
 • Charlotte Giese
  Σύντομο και ακριβές: Μια οπτική δήλωση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μπροστά και πίσω από την κάμερα. Μια ομάδα νέων ανθρώπων μαθαίνουν, συνεργάζονται και βάζουν σε ένα πλαίσιο την έννοια ''του άλλου''. Οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτων νέων απολαμβάνουν στιγμές σεβασμού και ορατότητας.
  Charlotte Giese
  Ειδική Σύμβουλος του τμήματος Παιδιά & Νέοι Danish Film Institute
 • Κίνηση Εθελοντών
  Εμείς, στην κίνηση εθελοντών SCI Hellas, παρακολουθήσαμε την ταινία πριν κάτι μέρες. Την βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως συγκινητική. Η μουσική που την συνοδεύει ταιριάζει απόλυτα και προσθέτει στην γενική αρμονία της ταινίας. Κατά την διάρκεια της, νιώσαμε σαν να είμαστε εκεί, και μοιραστήκαμε αυτές τις στιγμές με αυτούς τους ανθρώπους.
  Κίνηση Εθελοντών
  SCI Ελλάς

ΙΤΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ
H εκπαίδευση ως απάντηση στο ρατσισμό

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Καρπός την Κυριακή 9/12/2018 στο Κ44, όπου είχαμε την χαρά να ακούσουμε την παρέμβαση της κυρίας Francesca Cesarotti για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων στην χώρα της. Από την Ελλάδα άνθρωποι με εμπειρία στο πεδίο όπως η κυρία Έλενα Καραγιάννη μίλησε για τις συνθήκες εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων, τα θετικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κύριος Κωστής Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για το θέμα της εκπαίδευσης σε σχέση με τον ρατσισμό και την ένταξη βάζοντας το ζήτημα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Είχαμε την χαρά να συντονίσει την συζήτηση ο κύριος Νίκος Μεγγρέλης.

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με τίτλο «Μια εικόνα,πολλές αφηγήσεις». Στο εργαστήριο «Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα» υπό την καθοδήγηση της Alessandra Falconi, το κοινό χρησιμοποίησε χρώματα και μπογιές πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα εικόνα για να δημιουργήσει μια νέα αφήγηση με εικαστικά μέσα. Στο εργαστήριο «Ο τυφλός ζωγράφος» υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Λεωνίδα, ο σκοπός ήταν να περιγράψουν όσο πιο κατανοητά μπορούν μια εικόνα με το λόγο ώστε αυτός που ακούει την περιγραφή, ο “τυφλός ζωγράφος” να καταφέρει να την αποδώσει ζωγραφικά στο χαρτί όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί.

 
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020 (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.