TEAM UP!

Media for Adults Education
2021 - 2023

Το ευρωπαϊκό έργο TeamUp! είναι μια συνεργασία οργανισμών από 4 χώρες της Ευρώπης ( ERIM Γαλλία, FORMA.Αzione - Ιταλία, Καρπός - Ελλάδα, 4Change - Πορτογαλία) με στόχο να δημιουργήσουν μια επιμόρφωση για ενήλικες στα οπτικοακουστικά και στον εγγραμματισμό στα Μέσα (media & information literacy). Οι τρεις θεματικές του έργου είναι: H Ρητορική του Μίσους, το Φύλο και η Μετανάστευση στα Μέσα.

Μια ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Μπορεί να γυριστεί σε 2 μέρες ;

Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 25 Οκτωβρίου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς για την οπτικοακουστική παιδεία και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια επιμορφώσεων με ομάδες ενηλίκων. Παρουσιάσαμε τα εργαλεία του έργου Team Up! Media Education For Adults και συζητήσαμε πώς μπορούν το βίντεο, η φωτογραφία και ο ήχος  να χρησιμοποιηθούν για να εκφραστούν οι επιμορφούμενοι/ες σε σχέση με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έμφυλης ισότητας κτλπ. Αν θέλετε να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter του προγράμματος  για να είστε ενήμεροι/ες σε θέματα MIL (Media & Information Literacy)  από όλη την Ευρώπη δείτε εδώ.




MIL’athon, 2023

Τον Ιούνιο 2023, συναντηθήκαμε με τους εκπαιδευτές και 6 εκπαιδευόμενους από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμο για ένα MIL’athon στην Λισαβόνα. Κατά την διάρκεια των 4 ημερών αυτών οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές ενηλίκων είχαν την ευκαιρία με την βοήθεια των εκπαιδευτών από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους με θέμα την έμφυλη ισότητα. 

Χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με συμμετέχοντες από όλες τις χώρες, συνεργάστηκαν στο σενάριο, στο γύρισμα και με την βοήθεια των μεντόρων τους ολοκλήρωσαν το μοντάζ. Μπορείτε να δείτε τα βίντεο που δημιουργήθηκαν εδώ. Στο τέλος του MIL’athon, μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του κάθε οργανισμού, που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία παραγωγής, των ταινιών διάλεξε την καλύτερη ! Μπορείτε να δείτε τις ταινίες εδώ.

Εργαλειοθήκη & Πρόγραμμα Σπουδών

Δημιουργήσαμε ένα Πρόγραμμα Σπουδών για επιμορφώσεις στα οπτικοακουστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τις ομάδες σας για δημιουργήσετε βίντεο, φωτογραφικά έργα, φωτοκόμικ κ.α. γύρω από τις θεματικές της ρητορική του μίσους, της παραπληροφόρησης, των στερεοτύπων και της λειτουργίας των Μέσων.
Θα βρείτε επίσης και την Εργαλειοθήκη με πρακτικές ασκήσεις και παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν οι επιμορφούμενοι σας περαιτέρω τις παραπάνω έννοιες. Και τα δύο υλικά αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε όλες τις γλώσσες του προγράμματος (Ελληνικά, Αγγλικά, Πορτογαλικά, Γαλλικά, Ιταλικά).

Επιμορφώσεις Ενηλίκων

Για τις επιμορφώσεις εκπαιδευτών ενηλίκων συνεργαστήκαμε με 3 διαφορετικές ομάδες από διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες: Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, συνεργάτες ΜΚΟ, εκπαιδευτές του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) Αττικής.

Μέσα από τις επιμορφώσεις, οι συμμετέχοντες έμαθαν από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτές μας, να χρησιμοποιούν τον ήχο, την εικόνα, την φωτογραφία, το βίντεο και την αφήγηση για να μιλήσουν για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ρητορική μίσους και την αντιμετώπιση στερεοτύπων στα ΜΜΕ.

Όπως σε όλες τις επιμορφώσεις μας, η προσέγγιση μας είναι πάντα βιωματική με τον συνδυασμό ευσύνοπτης και κατανοητής θεωρίας.

Ο Καρπός ήταν υπεύθυνος της δημιουργίας του προγράμματος σπουδών του έργου που θα χρησιμοποιήσουν ως βάση οι εκπαιδευτές για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιμορφώσεις με τις ομάδες τους.

TRAINING

Συνάντηση και ανταλλαγή γνώσεων και μεθοδολογιών πάνω στην οπτικοακουστική παιδεία.

Φιλοξενήσαμε τον Ιούνιο 2022 μια πενταήμερη επιμόρφωση όπου έμπειροι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες από τις 4 χώρες αντάλλαξαν μεθοδολογίες, εργαλεία και εμπειρίες πάνω στην οπτικοακουστική παραγωγή και την εκπαίδευση στα Μέσα. Στις επιμορφώσεις για ενήλικες που θα γίνουν σε κάθε χώρα, θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα μαθημάτων που σχεδιάστηκε μετά το τέλος αυτής της συνάντησης.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΜ, που συμμετείχαν στην επιμόρφωση στα πλαίσια του προγράμματος HARP (Education & Skills Development staff on Media and Information Literacy) είπαν:

  • Η επιμόρφωση απο τον Καρπό αποτέλεσε την απαρχή άλλων επιμορφώσεων προς τις Δομές. Οι ασκήσεις του Καρπού και η ίδια η επιμόρφωση εφερε κοντά άτομα από τις δομές με διαφορετικές εθνικότητες και παρά ότι δεν υπήρχε κοινή γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού.
  • H άσκηση για να σπάσουμε τον πάγο μας έφερε όλους πιο κοντά και ήταν ο λόγος που οι επιμορφώσεις μας κύλησαν τοσο ομάλα και με επιτυχία.
  • Μάλιστα σημαντικό είναι ότι οι ασκήσεις που προτάθηκαν από τον Καρπό χρησιμοποιήθηκαν ανεξαιρέτως από όλους τους συνεργάτες μας με μεγάλη επιτυχία!
  • Το υλικό του Καρπού ήταν πολύ χρήσιμο. Αποτελούσε γερή βάση για τις δικές μας επιμορφώσεις.