ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ
Πρόγραμμα επιμόρφωσης στα οπτικοακουστικά μέσα για συνεργάτες ΜΚΟ
2018-2019
O Καρπός σχεδίασε και υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα κινηματογραφικής παιδείας και οπτικοακουστικών μέσων για εκπαιδευτές και εμψυχωτές ομάδων που συνεργάζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) οι οποίοι απευθύνονται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες παιδιών και νέων. Ο τίτλος του έργου «Μια βαλίτσα με εικόνες και ήχους» υποδηλώνει τη δυναμική του έργου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ευαίσθητων αυτών ομάδων με έναν τρόπο εύκολα μετακινήσιμο και αυτόνομο.
Στις ημέρες μας, εκπαιδευτές και εμψυχωτές που εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεχώς να μετακινούνται, χρησιμοποιώντας συνεχώς νέους χώρους εκμάθησης. Στόχος του προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτές με τα ψηφιακά μέσα και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες: να αισθάνονται σίγουροι για το τεχνικό μέρος και τα λογισμικά, να υποστηρίζουν και εμπνέουν αφηγήσεις με τα νέα μέσα επικοινωνίας, με τα οποία πλέον οι νέοι έχουν ισχυρή σύνδεση και να ενδυναμώνουν την επικοινωνία με βάση την εικόνα. Σκοπός ήταν οι εκπαιδευτές να κινηθούν από τη θέση του θεατή σε εκείνη του δημιουργού και να κατανοήσουν πώς κατασκευάζονται οι έννοιες και οι ιστορίες. Κάτι τέτοιο θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αμεσότητα, η ταχύτητα και η πολυτροπικότητα των μέσων ενημέρωσης με μια κριτική και δημιουργική στάση απέναντι στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Η επιμόρφωση περιλάμβανε μια σειρά από βιωματικά σεμινάρια και μια πρακτική άσκηση σχετική με τη δραστηριότητα του φορέα που ο κάθε συμμετέχοντας εκπροσωπούσε. Έτσι, ολοκληρώνοντας την επιμόρφωση, κλήθηκαν όλοι και όλες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της εικόνας και του ήχου, για να ενδυναμώσουν τις ομάδες τους σε θέματα έκφρασης, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης και ανάγνωσης των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Η πρώτη χρονιά του προγράμματος «Μια βαλίτσα με εικόνες και ήχους» ξεκίνησε την δράση της με την επιμόρφωση σε 11 φορείς με 2 επιμορφούμενους από κάθε φορέα. Σε 6 συναντήσεις, διάρκειας συνολικά 28 ωρών όσοι και όσες συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης που χρησιμοποίησαν στην συνέχεια σαν εισαγωγικό μάθημα κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης με τις ομάδες των παιδιών και νέων που δουλεύουν.
Μετά την θεωρία, η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στην πρακτική εξάσκηση οπτικοακουστικών τεχνικών όπως το φωτοκόμικ, το stop motion animation, το ηχοτοπίο, το ψηφιακό κολάζ κλπ. Οι συμμετέχοντες έμαθαν πως να χρησιμοποιούν τις τεχνικές αυτές για να δημιουργήσουν αφηγήσεις τις οποίες μετά χρησιμοποίησαν στα εργαστήρια των πρακτικών με τις ομάδες τους. Πέρα από την εκμάθηση νέων τεχνικών και την εξοικείωση των ομάδων με την χρήση εξοπλισμού, σκοπός των εργαστηρίων αυτών είναι η ενίσχυση τομέων και δεξιοτήτων όπως η αίσθηση του ανήκειν, η ομαδική δουλειά, η δημιουργικότητα κα. Δείτε παρακάτω μερικά από τα making of των εργαστηρίων.
Φορείς που συμμετείχαν: Άρσις, Έλιξ, Παιδικά Χωριά SOS, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Caritas, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εργώ, SCI-Hellas, ActionAid, Κέντρο Πρόληψης Ίριδα του Δήμου Νέας Ιωνίας, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου.