Ο ΚΑΡΠΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Εργαστήρια

Η πολυετής εμπειρία του Καρπού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων για μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών μεταφέρεται στις αίθουσες του ΙΜΚ που διαθέτουν επαγγελματικό, τεχνικό εξοπλισμό δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματιστούν και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες σε διαφορετικά κομμάτια της κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές κάθε ηλικίας, να δημιουργήσουν διασκεδάζοντας σε ένα χώρο με μακρά κινηματογραφική παράδοση.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η συνεργασία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας στις άρτιες τεχνικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που έχει παράδοση στις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσα στο σχολικό ωράριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 09.00-13.00.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε αυτή την φόρμα.

Το κόστος των σχολικών εργαστηρίων είναι 6 ευρώ ανά μαθητή για κάθε εργαστηριακή συνάντηση διάρκειας 2 διδ. ωρών (90 λεπτών). Ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο οι 18 μαθητές (σε περίπτωση λιγότερων παιδιών καλύπτεται το κόστος των 18).

Για οποιαδήποτε πληροφορία:
Email: kkworkshops2022@gmail.com
Τηλ: 2130435978, 6949404003

Tο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι covid free χώρος, απολυμαίνεται με μηχανή ψυχρής εκνέφωσης, με πιστοποιημένο απολυμαντικό κατά του covid 19 και έχει κλιματιστικές μονάδες ανοιχτού κυκλώματος και εισαγωγή νωπού αέρα.
Οι αίθουσες είναι ευρύχωρες, εξοπλισμένες και ικανές να καλύψουν πλήθος τεχνικών αναγκών.

Κανονισμοί εισόδου στο ΙΜΚ σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα: Οι ανήλικοι συμμετέχοντες ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οποιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Οι ανήλικοι συμμετέχοντες έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 του σχετ.1.

ΒΙΝΤΕΟ

GREEN SCREEN

Εικόνα και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε΄, Στ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο / Μέγιστος αριθμός μαθητών 28 

Χρησιμοποιώντας την ειδική επιφάνεια 3 μέτρων του green screen που διαθέτει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα παιδιά εξασκούνται στην δημιουργία μικρών ιστοριών. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που εισάγει τους μαθητές στη δημιουργία ενός δελτίου ειδήσεων με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τρόπους παρουσίασης των θεμάτων σε συνδυασμό με την Green Screen τεχνική. Κάμερες, μικρόφωνα, τρίποδα και φυσικά το greenscreen, μεταμορφώνουν τη σχολική τάξη σ' ένα πραγματικό studio δελτίου ειδήσεων!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΜΕ και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε΄, Στ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποια η σχέση του με το ντοκιμαντερ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο και γιατί; Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα, παίρνουν εκ περιτροπής όλους τους ρόλους του συνεργείου και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί δημοσιογράφοι!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

PIXILATION (Animation)

Εισαγωγή στο animation

2 διδ. ώρες / Δ’, Ε΄, Στ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Το pixilation είναι ένα είδος stop motion animation στο οποίο οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν το ρόλο των κινούμενων αντικειμένων, μαθαίνουν την σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους. Έτσι οι μαθητές εισάγονται στο χώρο του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της Φωτογραφίας και πώς τραβάμε πορτραίτα που ξεχωρίζουν. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, θα μάθουν για την τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός. Κάδρο, φως, προοπτική, σημείο φυγής, φόντο, είναι μερικές από τις λέξεις κλειδιά του εργαστηρίου μας. Στο τέλος, κάνουμε ένα ψηφιακό κολλάζ με όλα τα πορτραίτα της τάξης!

Σύνδεση με την σχολική ύλη: Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project, Κινηματογράφος

 

ΗΧΟΣ

SOUND DESIGN

Ήχος και αφήγηση
3 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Μέσα από αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών και με τη βοήθεια επαγγελματικού αλλά εύχρηστου εξοπλισμού οι μαθητές θα μάθουν πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία μέσα από τους ήχους της, πώς χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα και πώς συνδέουμε εικόνα και ηχητικά εφέ. Αυτές τις σημαντικές πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης θα επεξεργαστούμε με στόχο να δημιουργήσουμε, κάθε φορά, μία διαφορετική, πρωτότυπη ηχητική επένδυση.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μουσική, Ανάλυση κειμένου, Μελέτη Του Περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Εικαστικά

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ

Τα εργαστήρια σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εκπαιδεύτριες του Καρπού (Μαρία Λεωνίδα, Μαριλένα Γρίσπου και Μυρτώ Κόκκινου-Γεωργοπούλου) με επαγγελματική εμπειρία στη Σκηνοθεσία, την Παραγωγή και την Φωτογραφία.

Μαρία Λεωνίδα


Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια του Καρπού. Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.

Αναστασία Βλαχάκη


Πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον έχει σπουδάσει γραφιστική και video art. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας και το 2018 ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα στη Συνθετική Παιγνιόδραση. Έκτοτε εργάζεται ως εμψυχώτρια και δημιουργός καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς ( Save the Children, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ.α.) αλλά και ως συντονίστρια οπτικουακουστικών εργαστηρίων ( Δήμος Αθηναίων- Curing the Limbo, Καρπός). Η φωτογραφική δουλειά Ορίζοντας Γεγονότων έχει κερδίσει έπαινο στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το 2011, έχει παρουσιαστεί το 2012 σε ατομική έκθεση, και έχει συμπεριληφθεί στο λεύκωμα- ομαδική έκθεση Ελληνικές Θάλασσες, Ένα Φωτογραφικό Ταξίδι Μέσα στο Χρόνο το 2013 από το Μουσείο Μπενάκη. Το 2018 συμμετείχε με την φωτογραφική δουλειά One dress Many Costumes στην ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων με θέμα το αυτοπορτραίτο στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Αύρα Σωτηροπούλου


Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019). Αυτήν την περίοδο κάνει Master στο 2D/3D Animation στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να διδάσκει. Έχει συνεργαστεί με διάφορα φεστιβάλ (Animasyros, Photometria, Raise your Voice). Υπήρξε για ένα χρόνο Βοηθός Συντονισμού των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του φεστιβάλ Animasyros. Έκανε πρακτική άσκηση στη Γραφιστική για την ASIFA Hellas και δημιούργησε τον Hellenic Animation Guide 2019. Συνεργάζεται εθελοντικά ώς Γραφίστρια με τη StrigiformGames. Έχει εκθέσει τη δουλειά της ανα την Ελλάδα. (LACAF, ADAF, UOI). Εκτός από Εικαστικός, Εικονογράφος και Γραφίστρια, λατρεύει τα Μουσεία και την Επιμέλεια. Είχε επιμεληθεί και συνδιοργανώσει εκθέσεις σε διάφορους οργανισμούς. (WIELS, Kapatos Gallery, EOKE, Photometria Festival). Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον Κάρπο ως εκπαιδεύτρια και συντονίστρια των εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων και οπτικοακουστικών μέσων.