Η ΠΟΛΗ MOY ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ

Δωρεάν εργαστήριο:

Δημιουργικής γραφής & Animation με ζωγραφική καρέ-καρέ για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητας τους για να σκεφτούν πώς άλλαξε η πόλη τους τον τελευταίο χρόνο. Πώς έζησαν μέσα σε αυτή κάτω από αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες;
Πρώτο μέσο έκφρασης θα είναι η γραφή με το εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Από τα κείμενα τους θα διαλέξουν τι ταιριάζει για να το μεταφέρουν στο βίντεο animation. Το εργαστήριο animation είναι κατάλληλο για αρχάριους/ες και δεν χρειάζεται υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Θα δουλέψουν ομαδικά και για τις δύο διαδικασίες και θα συμμετέχουν ως ομάδα στον διαγωνισμό.

Τα εργαστήρια σχεδίασαν και παρουσιάζουν οι: Μ. Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και Διευθύντρια του Καρπού, E. Σβορώνου, Συγγραφέας - Συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, Μ. Σιμοπούλου, Αnimator

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Οι δάσκαλοι/ες, καθηγητές/τριες σχολείων που ενδιαφέρονται οι μαθητές/ριες τους να συμμετέχουν μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα εδώ. Μπορείτε να στείλετε τις συμμετοχές σας μέχρι και τις 11 Μαΐου.

Τα εργαστήρια του Καρπού έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ. Μπορείτε να δείτε την έγκριση εδώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ:

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα βραβευτούν τα 5 καλύτερα έργα. Το 1ο βραβείο θα είναι εξοπλισμός που θα βοηθήσει τα παιδιά να δημιουργήσουν την επόμενη ταινία animation και τα υπόλοιπα 4 βραβεία θα είναι επιπλέον μαθήματα Animation, Φωτογραφίας, Μοντάζ, με επαγγελματίες του χώρου. Τα έργα αυτά θα κριθούν με κριτήριο το καλό αποτέλεσμα που δημιούργησαν οι ομάδες και στις δύο δραστηριότητες.
Θα δοθούν και 3 τιμητικές διακρίσεις σε ομάδες που ξεχώρισαν για την ταινία animation που δημιούργησαν και 3 αντίστοιχα για αυτές που ξεχώρισαν στην δημιουργική γραφή.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Επαγγελματίες του χώρου θα κρίνουν και θα αποφασίσουν για τα έργα των παιδιών. Στην Tελετή λήξης που θα γίνει αρχές Ιουνίου θα απονεμηθούν τα βραβεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • ΠΟΤΕ

  Δημιουργικής Γραφής 14 Μαΐου 11.00-13.00 & Εργαστήριο animation & 18 Μαΐου 11.00-13.00 Κατάθεση έργων: μέχρι τις 24 Μαΐου τα μεσάνυχτα.
 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ

  2 διδακτικές ώρες για κάθε ένα εργαστήριο
 • ΠΟΥ

  Online στην πλατφόρμα του ZOOM
 • ΠΩΣ

  Θα δημιουργηθούν ομάδες 2-5 παιδιών που θα φτιάξουν το δικό τους animation (μέχρι 2 λεπτά) με θέμα ‘’Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ/Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ'' και θα γράψουν ένα κείμενο μέχρι 300 λέξεις για το πώς έζησαν την πόλη/γειτονιά τους τον τελευταίο 1 χρόνο.
 • ΥΛΙΚΑ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  Τα υλικά και ο εξοπλισμός που θα χρειαστούν για τη δημιουργία animation είναι μόνο:
  - Ριζόχαρτα, 15-20 σελίδες Α4
  - Μολύβια και μαύρο μαρκαδοράκι/ ρο
  - Κλιπ για χαρτιά
  - Κινητό ή tablet για να χρησιμοποιηθεί ως κάμερα λήψης
  Περισσότερες οδηγίες θα σταλούν στις ομαδες που θα δηλώσουν συμμετοχή.
 • Τρόπος Υποβολής των ολοκληρωμένων έργων

  Αποστολή αρχείου mp4 1920 χ 1080 p, μέχρι 5 ΜΒ
  Αποστολή εγγράφου WORD 200-300 λέξεις στο mycitykarpos@gmail.com
  Όνομα αρχείου: ΟΝΟΜΑ ΠΟΛΗΣ_ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ_ΣΧΟΛΕΙΟ
  πχ Χαλκίδα_mastergirls_4ΔημΧαλκίδας

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

(FAQ)

1.Μπορούν από ένα σχολείο να συμμετέχουν περισσότερες της μίας ομάδες;
Ναι μπορούν, αρκεί να αποτελούνται από 2-5 μαθητές που θα συνεργαστούν. Κάθε ομάδα θα ορίσει ένα Γραμματέα.

2. Με το τέλος του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και μέχρι τις 17 Μαΐου θα πρέπει να σχηματιστούν οι ομάδες. Κάθε ομάδα θα δηλώσει τη συμμετοχή της με την εξής online φόρμα

3. Πρέπει οι μαθητές και οι μαθήτριες να παρακολουθήσουν και τα 2 εργαστήρια;
Ναι, πρέπει.

4. Πού θα βρούμε το link για το Zoom των Εργαστηρίων;
Μεταξύ 10-14 Μαίου θα λάβετε το link με email.

5. Πώς θα παρακολουθήσουμε;
-Με προτζέκτορα και ηχεία όλοι μαζί σε μια τάξη.
-Στο σπίτι, από οποιαδήποτε συσκευή, αν κάποιο παιδί παρακολουθεί εξ αποστάσεως για λόγους προφύλαξης.

6. Πώς θα γράψουν τα παιδιά; Ατομικά ή σε ομάδα; Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητές θα γράφουν ατομικά, στο τετράδιό τους. Κατόπιν, στις ομάδες που θα σχηματιστούν θα αποφασίσουν σε ποιο κείμενο θα δουλέψουν. Ή θα φτιάξουν ένα νέο κείμενο συνδυάζοντας στοιχεία από τις ατομικές δουλειές τους.

7. Πώς κάνουμε export από το stop motion studio; Στην Αρχική οθόνη της εφαρμογής πατάμε Select, επιλέγουμε την ταινία μας και πατάμε πάνω αριστερά το γνωστό εικονίδιο του Share. Εκεί ανοίγουν κάποιες επιλογές. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εμείς θέλουμε την πρώτη που λέει Export Movie. Από εκεί αποθηκεύετε το βίντεο όπου θέλετε (είτε μέσα στη συσκευή είτε σε κάποιο drive) για να μπορέσετε μετά να μας το στείλετε.

8. Πώς θα κάνω το... τέλειο βίντεο;
Όταν φωτογραφίζουμε προσέχουμε πάρα πολύ τα εξής:
Α. Ο χώρος που φωτογραφίζουμε πρέπει να φωτίζεται ομοιόμορφα και καλά (όχι το μισό στη σκιά και το μισό σε ήλιο!
Β. Προσέχουμε όμως να μην κάνει “γυαλάδες” ή αντανακλάσεις το φως του ήλιου πάνω στο χαρτί.
Γ. Προσπαθούμε όσο γίνεται η συσκευή που χρησιμοποιούμε για την φωτογράφηση να είναι σταθερή ή ακινητοποιημένη. Σε τριπόδι, ανάμεσα σε 2 κουτιά ή ό,τι άλλο σκεφτείτε!

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

1.Τι μέγεθος πρέπει να έχουν οι φωτογραφίες;
Θέλουμε υψηλή ανάλυση φωτογραφιών για το αρχείο βίντεο: mp4 1920 χ 1080 p, μέχρι 5 ΜΒ. Πριν τη φωτογράφηση πάμε στις ρυθμίσεις του Stop motion studio και επιλέγουμε το έκτο κουμπάκι που αφορά την ανάλυση. Έπειτα διαλέγουμε την επιλογή HD.

2.Πώς θα στείλουμε τα έργα όταν θα τα ολοκληρώσουμε;
Τα έργα (βίντεο animation max 2’ , 6 MB & κείμενο δημιουργικής γραφής έγγραφο WORD max 200-300 λέξεις) κάθε ομάδας πρέπει να σταλούν με ένα mail στο mycitykarpos@gmail.com.
Το θέμα στο mail πρέπει να έχει την εξής μορφή: ΟΝΟΜΑ ΠΟΛΗΣ_ΟΝΟΜΑΟΜΑΔΑΣ_ΣΧΟΛΕΙΟ

3. Πώς κάνουμε export από το stop motion studio;
Στην Αρχική οθόνη της εφαρμογής πατάμε Select, επιλέγουμε την ταινία μας και πατάμε πάνω αριστερά το γνωστό εικονίδιο του Share. Εκεί ανοίγουν κάποιες επιλογές. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εμείς θέλουμε την πρώτη που λέει Export Movie.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση Εργαστηρίου Animation

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ


Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαικά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.
 
 
 

Μαργαρίτα Σιμοπούλου


Πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α). Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες animation μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία “Η ζωή ένα μολύβι” διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού στο Athens Animfest 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Animasyros, Exile Room κ.α.).
 
 

Σχεδιασμός - Υλοποίηση Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής

 

ΕΛΕΝΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ


Η Ελένη Σβορώνου, Φιλόλογος, με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομίας, είναι συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. Εργάζεται στο WWF ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδεύσης. Περισσότερα στο https://elenisvoronou.wordpress.com/