ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
Από την ιδέα στην ταινία

Θέλετε να μάθετε πώς να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους; Αν είστε 17 ετών και άνω μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρακτικό σεμινάριο ντοκιμαντέρ σε σχεδιασμό και υλοποίηση της Μαρίας Λεωνίδα, βραβευμένης ντοκιμαντερίστριας και διευθύντριας του Καρπού!
Δείτε πώς πέρασαν και τι είπαν οι περσινοί συμμετέχοντες.

Ο 2ος κύκλος ξεκινά στις 23 Φεβρουαρίου και επικεντρώνει στην παραγωγή και το μοντάζ της δικής σας ταινίας.

 Β’ Κύκλος: Φεβρουάριος - Απρίλιος 2024: 5 ομαδικές συναντήσεις των 3 ωρών και επιπλέον συναντήσεις καθοδήγησης για το σενάριο, τις λήψεις και το μοντάζ αναλόγως project: 23 Φεβρουαρίου, 8 & 22 Μαρτίου, 5 & 19 Απριλίου  
  Γραφεία ΚΑΡΠΟΥ, Σαρρή 4, 1ος όροφος, ΗΣΑΠ/ΜΕΤΡΟ Μοναστηράκι.
  Παρασκευή 17:30 - 20:30
  300€

Περισσότερες πληροφορίες: kkworkshops2022@gmail.com, 2130435978

ΣTOΧΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Α’ Κύκλος

 • Η αφήγηση με εικόνες και ήχους
 • Η παρατήρηση της πραγματικότητας ως πηγής θεμάτων για το ντοκιμαντέρ 
 • Η οργάνωση των ιδεών μας και η ανάπτυξη treatment
 • Η εξοικείωση με διάφορες κινηματογραφικές φόρμες (video art/ δοκίμιο κλπ)
 • Η σχέση σεναρίου, λήψεων, μοντάζ. 
 • Ο εξοπλισμός και τι χρειαζόμαστε
 • Σεμινάριο Διεύθυνσης Φωτογραφίας με επαγγελματίες Φωτογράφους
 • Τρόποι κινηματογράφησης και το συνεργείο χαμηλού προυπολογισμού
 • Σεμινάριο μοντάζ

Β’ Κύκλος

 • Δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους (3-6”) με την βοήθεια των εκπαιδευτών
 • Ηχοληψία στο πεδίο και λύσεις
 • Τα ανακλαστικά μας στο γύρισμα
 • Ελεγχος λήψεων, εντοπισμός ελλείψεων και επιπλέον γύρισμα και ηχοληψία.
 • Σεμινάριο μοντάζ- συνεργασία με επαγγελματία μοντέρ
 • Συμβουλευτική για το  τελικό μοντάζ και την επεξεργασία ήχου και εικόνας.
 

Σχεδιασμός:

Μαρία Λεωνίδα

Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ & Εκπαιδεύτρια


Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με Βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας και τα Κρατικά βραβεία Ποιότητας, συνεργασίες με την ΕΡΤ (Παρασκήνιο) και Ευρωπαϊκά κανάλια (ZDF, EBU). To τελευταίο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μηκους, “Το Στοίχημα” , συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο καλύτερης Ελληνικής ταινίας στο Aegean Docs. Εχει εξειδίκευση στη διδασκαλία της γλώσσας της φωτογραφίας και του κινηματογράφου σε νέους και επαγγελματίες. Εχει συνθέσει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία του Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια και έχει καθοδηγήσει ερασιτέχνες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Λατρεύει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τις εκδοχές και τα υβρίδιά του σε κάθε καλλιτεχνική μορφή αρκεί να βγάζουν συγκίνηση ή/και προβληματισμό.

vimeo/marialeonida

Εκπαιδευτής:

Χριστόφορος Γεωργούτσος

Διευθυντής Φωτογραφίας


Απόφοιτος τής σχολής Σταυράκου, εργάζεται στο χώρο του κινηματογράφου από το 1990. Διευθυντής φωτογραφίας αρχικά σε ταινίες μικρού μήκους και έπειτα σε διαφημιστικά σποτ και video clip, ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ (Παρασκήνιο) και δημοσιογραφικές εκπομπές του Mega ( "Πρωταγωνιστές" του Σ. Θεοδωράκη - "Έρευνα" του Π. Τσίμα - "Φάκελοι" του Αλέξη Παπαχελά - 42 Λεπτά της Μάρα Ζαχαρέα), αλλά και σε σίριαλ: "Κόκκινος κύκλος" του Πάνου Κοκκινούπουλου. Συνεργάτης της εταιρίας παραγωγής "URGH" στην σειρά αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ "Ένας μοντέρνος Παυσανίας” και σε πολλές εκπαιδευτικές ταινίες για το Μέγαρο μουσικής και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ενδεικτικά:
"Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας" της Ανζελίκ Κουρούνη
"Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού", υποψήφιο για το βραβείο EUROPA 2013, του Μάρκου Γκαστίν
"Το Στοίχημα" της Μαρίας Λεωνίδα

Show Reel

Εκπαιδευτής:

Χρόνης Θεοχάρης

Μοντέρ & Σκηνοθέτης & Παραγωγός.


Ο Χρόνης Θεοχάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε σινεμά σκηνοθεσία και μοντάζ στη Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει εργαστεί πάνω σε αρκετά σημαντικά και βραβευμένα ντοκιμαντέρ καθώς και σε ταινίες με υπόθεση. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
1987-σήμερα: Eλεύθερος συνεργάτης εταιρειών παραγωγής ταινιών διαφημιστικών και εταιρικών videos εικαστικών αρχαιολογικών και δημιουργικών ντοκιμαντέρ.
2006-2011: Επιμελητής Μοντέρ-Σκηνοθέτης του κινηματογραφικού αρχείου του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ) - σήμερα ανήκει στο ΑΡΧΕΙΟ της ΕΡΤ.

Ενδεικτική Φιλμογραφία ως Μοντέρ σε μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας:
“Η Βάρδια” του Γρηγόρη Ρέντη
"Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας" της Ανζελίκ Κουρούνη
‘’Η Γερμανίδα με το ποδήλατο" του Δομήνικου Ιγνατιάδη

Εκπαιδευτής:

Γιάννης Μισουρίδης

Διευθυντής Φωτογραφίας & Σκηνοθέτης


Ασχολείται με τις εικόνες, τις λέξεις και την αφηγηματικότητα. Θεωρεί το ντοκιμαντέρ σαν μια από τις κορυφαίες μορφές αφήγησης και ανάλυσης. Πιστεύει πως η καλλιέργεια του ματιού, του αυτιού, του σώματος καθώς και η δεξιότητα με τις λέξεις, είναι εξίσου σημαντικά εργαλεία για το δημιουργό στο σινεμά. Εχει συνεργαστεί σε πολλά ντοκιμαντέρ παρατήρησης και από το 2020 μέχρι σήμερα έχει φτιάξει περισότερα απο 200 μονόλεπτα, ντοκιμαντερ-αφηγήματα στην πόλη.

IΜDB profile | vimeo/misosup

Εκπαιδεύτρια:

Γεωργία Τσισμετζόγλου

Mοντέζ


Εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια ως ελεύθερη επαγγελματίας στο μοντάζ και τα motion graphics. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή φόρουμ και εργαστήρια δημιουργικού ντοκιμαντέρ, video activism και νέων τεχνολογιών διαδραστικής αφήγησης. Εχει εργαστεί ως Fixer και μεταφράστρια για διάφορα διεθνή ΜΜΕ, καθώς και στην οργάνωση παραγωγής σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές. Εχει Μεταπτυχιακό στο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης.

Portfolio