ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Φωτογραφικά εργαστήρια και ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας μιας σύγχρονης χαρτογράφησης της γειτονιάς της Βικτώριας, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Επόμενος σταθμός: Βικτώρια», που ακολουθεί τα ίχνη των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας μέσα στον χρόνο, όπως αποτυπώνονται στο αστικό τοπίο και τη συλλογική μνήμη. Διερευνήσαμε τον ρόλο του πολιτιστικού αποτυπώματος στην πολυπολιτισμική γειτονιά μας, και με εργαλείο την φωτογραφία, περιηγηθήκαμε στα τοπόσημα και τα κτήρια, που μαρτυρούν την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική επίδραση της Γερμανίας στην περιοχή, επιχειρώντας να αφηγηθούμε ξανά μέρος της ιστορίας της.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ:

Ο Καρπός ανέλαβε την επιμόρφωση και διεξαγωγή οπτικοακουστικών εργαστηρίων σε επιλεγμένους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να φωτογραφίσουν και να συζητήσουν τις διαφορετικές οπτικές του χώρου μέσα από από το φωτογραφικό φακό. Στη συνέχεια έγιναν οι ίδιοι/ες συντονιστές-εκπαιδευτικοί ενός εργαστηρίου μέσα από το οποίο καλούνται να μεταφέρουν όσα μαθαίνουν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου τους. Έπειτα βγήκαμε στην πόλη, όπου εντοπίσαμε τα πολιτιστικά ίχνη της Γερμανίας και μάθαμε για σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία της γειτονιάς.


1. Πώς μπορούμε μέσα από την αρχιτεκτονική, την φωτογραφία και την ιστορίας μιας γειτονιάς να φέρουμε κοντά τους κατοίκους της ; Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς το καταφέραμε αυτό μέσα από το #NextStationVictoria !
2. Η διαπολιτισμικότητα στο αστικό τοπίο: Αρχιτέκτονες, ιστορικοί και καλλιτέχνες συνομιλούν με τους συντελεστές του προγράμματος επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη κοινοτικής συνείδησης/ταυτότητας στις σύγχρονες πόλεις.

Όλα τα βίντεο του προγράμματος είναι στο κανάλι youtube του Victoria Square Project.

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το Victoria Square Project, βασίζεται σε μια ιδέα της Αγγελικής Τσέλιου, ενώ ο σχεδιασμός του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Καρπό, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, το 2ο ΓΕΛ Θεόδωρος Αγγελόπουλος, τη MOnuMENTA, το World Human Forum, κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Την οπτική επικοινωνία του προγράμματος είχε αναλάβει η ομάδα Designature.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Στηρίζει το European Forum for Freedom in Education.