VIDEO & STORYTELLING LAB

Ο Καρπός με την υποστήριξη της ‘Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχεδίασε και υλοποιεί ένα εργαστήριο αφήγησης και δημιουργίας βίντεο. Στο εργαστήριο συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα (μετανάστες/ριες, πρόσφυγες/ισσες και έλληνες/ιδες πολίτες).

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με την κινηματογραφική διαδικασία και η προσωπική έκφραση μέσα από εικόνες και ήχους. Ξεκινώντας από μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες του κινηματογράφου και της δημιουργίας εικόνων μέχρι τελικά το μοντάζ οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ομαδική διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ''Τέχνη & Συμπερίληψη.

Οι ταινίες αυτές βρίσκονται στην διαδικασία υποβολής σε φεστιβάλ και γι αυτό δεν υπάρχουν σε βίντεο για δημόσια προβολή αν επιθυμείτε μπορούμε να σας τις στείλουμε με σύνδεσμο για ιδιωτική προβολή.

ΤΕΧΝΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Πώς μπορεί η τέχνη να προωθήσει τη συμπερίληψη, την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση; Πώς η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στο όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις; Πώς η ρητορική μίσους λειτουργεί ως τροχοπέδη σε όλα τα παραπάνω;

Οι ερωτήσεις αυτές απαντήθηκαν σε όσους και όσες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση Τέχνη & Συμπερίληψη στις 10 Μαΐου στο Ρομάντσο. Η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική για όλους μας. Θα ανακοινωθούν προσεχώς οι επόμενες προβολές των ταινιών του LAB.

VIDEO & STORYTELLING LAB:

Το εργαστήριο χωρίστηκε σε 10 τρίωρες συναντήσεις και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023. Στις ώρες αυτές οι μαθητές και μαθήτριες διδάχθηκαν τεχνικές αφήγησεις και έμαθαν να χειρίζονται κινηματογραφικό εξοπλισμό ώστε τελικά να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο.

Τα θέματα των ταινιων τους ποικίλουν καθώς και ο τρόπος προσέγγισης τους, από ντοκιμαντέρ καταγραφής σε μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του εργαστηρίου επέλεξαν μόνοι τους τα θέματα των ταινιών τους και με την βοήθεια των εκπαιδευτριών του Καρπού ανέπτυξαν το σενάριο τους και έκαναν το τελικό μοντάζ.

Μέλημα του Καρπού όπως πάντα, είναι πέρα από την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων, να εμβαθύνουμε και σε έννοιες όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η προσωπική έκφραση καθώς και η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.



ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

1. People #404 (2023)

Eιδoς: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντερ
Ομάδα: George Chalakheshashvili, Ornela Ntoko
Το 404 error εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να δείτε μια ιστοσελίδα λόγω λάθους. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν αυτό τον τίτλο στην ταινία για τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στην πόλη αλλά δεν τους βλέπουμε στην πραγματικότητα.

2. H πόλη των προσώπων (2023)

Eιδoς: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ (2023)
Ομάδα: Χρήστος Αγγελίδης, Σταυρούλα Σαμαρά, Αύρα Σταυρούλα Σωτηροπούλου
Πώς τα πρόσωπα της πόλης διαμορφώνουν την ταυτότητα της; Πώς το αρχαίο κομμάτι της πόλης μπλέκεται με το σύγχρονο; Η δημιουργική ομάδα αγαπά τις ιδιομορφίες της Αθήνας και τις διερευνά μέσα από το πώς απαντούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του κέντρου με μια λέξη για το τι σημαίνει η πόλη γι αυτούς.

3. Be Kind (2023)

Eιδoς: Ομαδική σκηνοθεσία, μυθοπλασία
Ομάδα: Faith Barekye, Theodore Ali, Δήμητρα Παρασκευοπούλου, Samantha Sotos
Πόσο κοστίζει η καλοσύνη και η ευγένεια; Βασισμένο σε πραγματική ιστορία μιας υπαλλήλου σε call center με αναπηρία, οι δημιουργοί της ταινίας με την εξαιρετική τους πρωταγωνίστρια θέλουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί ακόμα και σε μία απλή τηλεφωνική συνομιλία.

4. Δηκεοσίνη (2023)

Eιδoς: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ
Ομάδα: Aggelos Barai, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Νικήτας Σιφονιός

Μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας μιλούν για τις απώλειες τους και φέρνουν στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

5. Τhe Lightkeepers (2023)

Eιδoς: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ
Ομάδα: Mustafa Noah, Olena Soinikova, Έλλη Ξυπολιτάκη
Πώς ένα σχολείο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα βοηθά τα παιδιά που είναι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία; Με τι τρόπους απαλύνουν τις άσχημες μνήμες και εμπειρίες των παιδιών από τον πόλεμο, άνθρωποι που το αποτελούν; Θα έχετε την ευκαιρία σύντομα να δείτε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου και να ακούσετε περισσότερα για τις εμπειρίες των συμμετεχόντων, μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια του Καρπού.