Με εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση τα εργαστήρια μας εντάσσουν δημιουργικά τον κινηματογράφο και τα νέα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα κινηματογραφικά μας εργαστήριά για σχολεία βασίζονται στο αναγνωρισμένο από το ΙΕΠ Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση, δημιουργοί του οποίου είναι οι ιδρυτές του Καρπού Μένης Θεοδωρίδης και Μαρία Λεωνίδα.

Κινηματογραφικά εργαστήριά για σχολεία.
Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες.

Κόστος εργαστηρίων: 6 ευρώ ανά μαθητή
Ελάχιστος αριθμός ανά εργαστήριο: 18 μαθητές.

ΠΟΥ;

1. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ με δικό μας εξοπλισμό ή στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

2. ONLINE: Μέσα από τη βραβευμένη μας πλατφόρμα "Μία Βαλίτσα με Εικόνες και Ηχους" 

Κλείστε το εργαστήριό σας συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ

Εmail: kkworkshops2022@gmail.com Τηλ: +30 2130435978, 6949404003

Δείτε εδώ την επίσημη έγκριση από το ΥΠΑΙΘ για το σχολικό έτος 2020-21. Τα εργαστήρια είναι εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘΑ και για το 2023-4.

ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

Αφήγηση και γραφή

2 διδ. ώρες / Δημοτικό, Γυμνάσιο / Online και Δια ζώσης

Η τεχνική του φωτοκόμικ είναι η βάση για κάθε ταινία μικρού μήκους. Μάθετε πώς να στήσετε μια ιστορία με φωτογραφίες και λεζάντες και στην συνέχεια μπορείτε να την εφαρμόσετε και στο storyboard της ταινίας σας.
Οι μαθητές, μαθαίνουν για τη δύναμη της εικόνας και τις βασικές αρχές δομής μίας ιστορίας. Σε μικρές ομάδες, αναπτύσσουν την δική τους εκδοχή πάνω σε ένα θέμα που θα τους δοθεί, εξοικειώνονται με το ρόλο του σκηνοθέτη και του φωτογράφου και γράφουν όλοι μαζί τους διαλόγους.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Έκθεση, Εικαστικά, Οικιακή Οικονομία, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΜΕ και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Ποιος και γιατί είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και του συνεργείου του; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο; Οι μαθητές ξεναγούνται στις διαδικασίες που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις ως πραγματικοί ρεπόρτερ!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΝΤΕ ΜΑΤΙΕΣ

Εικόνα και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε', Στ' Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς αποκτά μια εικόνα διαφορετικές σημασίες; Τι κάνει μια εικόνα να μας θυμίζει διαφήμιση και μια άλλη παραμύθι; Με πόσους τρόπους μπορεί να φωτογραφηθεί ένα αντικείμενο; Οι μαθητές σε μικρές ομάδες παίρνουν το ρόλο του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και των μοντέλων και στήνουν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας κώδικες, σύμβολα και στερεότυπα της τηλεόρασης, του Διαδικτύου και του κινηματογράφου. Μία δραστηριότητα που εξάπτει τη φαντασία και το χιούμορ, την ομαδική συνεργασία και τη συζήτηση!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Λογοτεχνία και κινηματογράφος

2 - 3 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς γίνεται και τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφηγούνται διαφορετικά την ίδια ιστορία με αφορμή το ίδιο βιβλίο; Παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις σημαντικές ταινίες, οι μαθητές παρατηρούν και αναλύουν την προσέγγιση κάθε σκηνοθέτη. Στη συνέχεια τα παιδιά παίρνουν ρόλους, προβάρουν, παίζουν και βιντεοσκοπούν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Κινηματογράφος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του Φωτογραφικού Πορτρέτου αλλά και τον τρόπο στησίματος του μοντέλου τους. Με την χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού  μαθαίνουν για την τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός. Στο τέλος δημιουργούμε ένα ψηφιακό κολάζ με όλα τα πορτραίτα της τάξης!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project, Κινηματογράφος

SOUND DESIGN

Ήχος και αφήγηση

3 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές εισάγονται στα μυστικά της επένδυσης ήχων μίας ταινίας. Μαθαίνουν να ηχογραφούν, προτείνουν τους ήχους που θέλουν να δημιουργήσουν μόνοι τους για να επενδύσουν επιλεγμένα αποσπάσματα ταινιών και τέλος ηχογραφούν, φροντίζοντας για την ροή, την ένταση και το ρυθμό.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ερευνητικές εργασίες-project

PIXILATION (ANIMATION)

Εισαγωγή στο animation

2 διδ. ώρες / Δ’, Ε΄, Στ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο

Το pixilation είναι ένα είδος stop motion animation στο οποίο οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν το ρόλο των κινούμενων αντικειμένων, μαθαίνουν την σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους. Έτσι οι μαθητές εισάγονται στο χώρο του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

STOP MOTION ANIMATION - ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

Εισαγωγή στο animation

2 (+2) διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο / Online και Δια ζώσης

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά ανάλογα με την ηλικία (τρισδιάστατα αντικείμενα, χαρτιά κ.λ.π.), πειραματιζόμαστε με την τεχνική του stop motion για να φτιάξουμε ένα μικρό animation! Οι συμμετέχοντες εισάγονται μέσα από παιχνίδια στους πρώτους πειραματισμούς του κινηματογράφου και στη συνέχεια πλάθουν και κινούν τους δικούς τους χαρακτήρες! Πιθανή 2η συνάντηση: σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τους δικούς μας ήχους για την ταινία και μαθαίνουμε να ηχογραφούμε με επαγγελματικά μικρόφωνα για τη δική μας ηχητική επένδυση!

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ANIMATION

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ QR CODES

Οπτική επικοινωνία και νέες τεχνολογίες

2 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές εισάγονται και εμβαθύνουν στην μορφή και την κατασκευή των κωδικών QR που υπάρχουν πια παντού! Πώς λειτουργούν και γιατί; Σε ομάδες, αποφασίζουν τι περιεχόμενο (φωτογραφία, ήχο και κείμενο) θα «κρύψουν» πίσω από τον δικό τους κωδικό πάνω σε μία επιλεγμένη θεματική. Μαθαίνουν βασικά μυστικά για τη Φωτογραφία, το βίντεο και το κείμενο για να κάνουν το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον και παράγουν τη δική τους έκπληξη που θα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

INFOGRAPHICS

Οπτική επικοινωνία και νέες τεχνολογίες

4 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Το εργαστήριο πραγματοποιείται μόνο σε σχολεία τα οποία διαθέτουν αίθουσα πληροφορικής.

Οι μαθητές γνωρίζουν και σταδιακά πειραματίζονται με τους κωδικούς qr. Σε ομάδες παράγουν περιεχόμενο (φωτογραφία, ήχο και κείμενο) πάνω σε επιλεγμένη από τον εκπαιδευτικό θεματική και το “κρύβουν” φτιάχνοντας τους δικούς τους κωδικούς qr. Τέλος, η κάθε ομάδα συνδυάζει τους κωδικούς με άλλα σύμβολα και λέξεις κλειδιά ώστε να δημιουργήσει μια αφίσα. Η κάθε αφίσα είναι μέρος μιας «καμπάνιας» της τάξης για τη διάχυση της επιλεγμένης θεματικής.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΩΝΙΑ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό / Online και Δια ζώσης

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς τραβάμε φωτογραφίες και τι σημαίνει οπτική γωνία, επιλέγουν την αγαπημένη τους γωνιά στη βιβλιοθήκη/τάξη/εργαστήριο και αποφασίζουν πώς θα τραβήξουν το πορτρέτο τους. Η φωτογραφία τους, εκτυπωμένη μετατρέπεται σε ένα καινούργιο έργο όπου παρεμβαίνουν ζωγραφικά συνεχίζοντας "ότι έκοψε" η φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά με δικές τους λεζάντες κόμικ.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΜΕ και ψευδείς ειδήσεις

4 διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Οι μαθητές σε ομάδες γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί ψευδών ειδήσεων, μέσα από τον πειραματισμό με την οπτική επικοινωνία (δημιουργία αφίσας). Αποκτούν εμπειρία στην δημιουργία ψευδούς περιεχομένου συνειδητοποιώντας πόσο εύκολο είναι κανείς. Οι μαθητές στη συνέχεια καλούνται να διαπραγματευτούν την έννοια της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Έκθεση, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & TAINIEΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Σενάριο και σκηνοθεσία

Τουλάχιστον 8 δίωρες συναντήσεις / Ε' Δημοτικού μέχρι Λύκειο / Δια ζώσης

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σεναρίου, κάμερας, ήχου και μοντάζ; Οι μαθητές θα δουλέψουν με έναν επαγγελματία κινηματογραφιστή για να σχεδιάσουν και να γυρίσουν τη δική τους μικρή ιστορία ή ένα ντοκιμαντέρ για ένα θέμα της καθημερινότητάς τους. Σε μικρές ομάδες, θα κάνουν έρευνα, θα γράψουν το σενάριο, θα οργανώσουν το γύρισμα και θα παίξουν τους ρόλους του δικού τους έργου ή θα πάρουν συνεντεύξεις και θα κινηματογραφήσουν τους πρωταγωνιστές τους.

Σύνδεση με σχολική ύλη: Γλώσσα, Iστορία, Μουσική, Βιολογία, Μελέτη περιβάλλοντος, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Έκθεση, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Οικιακή Οικονομία, Εικαστικά, Ερευνητικές εργασίες-project

ΕΡΓΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΕΣ

Τα εργαστήρια σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εκπαιδεύτριες του Καρπού (Μαρία Λεωνίδα, Αναστασία Βλαχάκη και Αύρα Σωτηροπούλου) με επαγγελματική εμπειρία στη Σκηνοθεσία, την Παραγωγή και την Φωτογραφία.

Μαρία Λεωνίδα


Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια του Καρπού. Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.

Αναστασία Βλαχάκη


Πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον έχει σπουδάσει γραφιστική και video art. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας και το 2018 ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα στη Συνθετική Παιγνιόδραση. Έκτοτε εργάζεται ως εμψυχώτρια και δημιουργός καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς ( Save the Children, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ.α.) αλλά και ως συντονίστρια οπτικουακουστικών εργαστηρίων ( Δήμος Αθηναίων- Curing the Limbo, Καρπός). Η φωτογραφική δουλειά Ορίζοντας Γεγονότων έχει κερδίσει έπαινο στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το 2011, έχει παρουσιαστεί το 2012 σε ατομική έκθεση, και έχει συμπεριληφθεί στο λεύκωμα- ομαδική έκθεση Ελληνικές Θάλασσες, Ένα Φωτογραφικό Ταξίδι Μέσα στο Χρόνο το 2013 από το Μουσείο Μπενάκη. Το 2018 συμμετείχε με την φωτογραφική δουλειά One dress Many Costumes στην ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων με θέμα το αυτοπορτραίτο στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Αύρα Σωτηροπούλου


Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019). Αυτήν την περίοδο κάνει Master στο 2D/3D Animation στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να διδάσκει. Έχει συνεργαστεί με διάφορα φεστιβάλ (Animasyros, Photometria, Raise your Voice). Υπήρξε για ένα χρόνο Βοηθός Συντονισμού των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του φεστιβάλ Animasyros. Έκανε πρακτική άσκηση στη Γραφιστική για την ASIFA Hellas και δημιούργησε τον Hellenic Animation Guide 2019. Συνεργάζεται εθελοντικά ώς Γραφίστρια με τη StrigiformGames. Έχει εκθέσει τη δουλειά της ανα την Ελλάδα. (LACAF, ADAF, UOI). Εκτός από Εικαστικός, Εικονογράφος και Γραφίστρια, λατρεύει τα Μουσεία και την Επιμέλεια. Είχε επιμεληθεί και συνδιοργανώσει εκθέσεις σε διάφορους οργανισμούς. (WIELS, Kapatos Gallery, EOKE, Photometria Festival). Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον Κάρπο ως εκπαιδεύτρια και συντονίστρια των εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων και οπτικοακουστικών μέσων.