videomuseums
Βραβείο από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο

ΒΙΝΤΕΟΜΟΥΣΕΙΑ

Πανελλήνιος διαγωνισμός 2014

Από το 2009 συντονίζουμε μία καινοτόμο δράση κινηματογραφικής παιδείας που βασίστηκε σε ένα από τα πρώτα προγράμματα παραγωγής ταινιών από μαθητές (Βιντεομουσεία 1992 έως το 1998). Μετά από 4 χρόνια επιτυχημένης δράσης (2009-2013) στην Ανατολική Αττική σε 50 περίπου Γυμνάσια και Λύκεια και μετά από 2 χρόνια συνεργασίας με 4 γερμανικά σχολεία, τα Βιντεομουσεία βραβεύτηκαν από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο, ως ένα από τα 12 καλύτερα σχέδια δράσης για την οπτικοακουστική παιδεία στην Ευρώπη το 2011-13..

 

Τα Βιντεομουσεία ξεπερνούν το να ενθαρρύνουμε νέους να κάνουν μικρές ταινίες. Οι καθηγητές και οι μαθητές, βήμα – βήμα, αποφάσισαν ομαδικά για τα θέματα που θέλουν να παρουσιάσουν και έμαθαν από επαγγελματίες πώς να φτιάχνουν σενάρια. Οι ταινίες αυτές βασίστηκαν σε ιδέες των μαθητών και σχετίζονταν με θέματα του χώρου και της κουλτούρας τους, μυώντας μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και Δημοτικού (Ε’ - ΣΤ’ τάξη), στην απαραίτητη πια οπτικοακουστική γλώσσα.

Στόχοι μας ήταν:
α) η οπτικοακουστική παιδεία
β) η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου
γ) η ανάπτυξη κριτικού λόγου σε συνθήκες διαφορετικές από το σύνηθες σχολικό περιβάλλον
δ) παρότρυνση μαθητικών ομάδων να διερευνήσουν θέματα και σενάρια για ταινίες (ντοκιμαντέρ και μη) μικρού μήκους

 
 

Το Πρόγραμμα ολοκλήρωσε τις εξής δράσεις:

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Commenius Regio, συνδιοργανώσαμε σεμινάρια κατάρτισης εκπαιδευτικών και νέων κινηματογραφιστών με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με δημόσια σχολεία, για την παραγωγή ταινιών από μαθητές. Στο διάστημα 2009-2012 πάνω από 80 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν 280 ώρες επιμόρφωσης.

Εργαστήρια με μαθητές
Η δράση βοήθησε ομάδες μαθητών να κάνουν μικρές ταινίες πάνω σε δικές τους ιδέες για θέματα της γειτονιάς, της κουλτούρας τους και γενικότερα της ταυτότητάς τους, που πιστεύουν ότι πρέπει να διαφυλαχθούν στο μέλλον. Εκπαιδευτικοί και μαθητές επιμορφώθηκαν από επαγγελματίες για να δημιουργήσουν ταινίες με ντοκιμαντερίστικη ματιά. Κάθε ένα από αυτά τα βίντεο μικρού μήκους, έγινε "έκθεμα" στο εικονικό "βιντεο-μουσείο" των σχολείων που συμμετέχουν. Δημιουργήθηκαν 104 ταινίες σε 22 σχολεία της Ανατολικής Αττικής και πάνω από 800 μαθητές παρακολούθησαν 524 ώρες εργαστηριακής υποστήριξης. Παράλληλα, το πρόγραμμα διενεργήθηκε σε συνεργασία με 4 σχολεία της Γερμανίας όπου συμμετείχαν 50 μαθητές.

Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (διάρκειας μέχρι 5’) που διοργανώθηκε το 2014 για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα με 117 ολοκληρωμένες ταινίες.

Η Δική μας γνώμη
Προβάλαμε επιλεγμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους από τα Βιντεομουσεία της προηγούμενης χρονιάς σε μαθητές από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά που παρακολούθησαν τις προβολές αυτές, απένειμαν πρωτότυπες διακρίσεις που δεν επιιδίωξαν μια αξιολόγηση αλλά προέτρεψαν τους μαθητές να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: ποια ταινία μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να τη δείξω σ' έναν φίλο/η μου; Ποια ταινία ήταν ασυνήθιστη και σηκώνει συζήτηση; Ποια ταινία, κατά τη γνώμη μου, θα αρέσει στους γονείς και στους δασκάλους μου;

Διαγωνισμό κινηματογραφικής κριτικής
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είδαν και επέλεξαν να γράψουν τα δικά τους σχόλια για τις ταινίες άλλων μαθητών από το Πρόγραμμα Βιντεομουσεία. Στη συνέχεια, μία επιτροπή διέκρινε και δημοσίευσε τις πιο ενδιαφέρουσες κριτικές!

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός "Βιντεομουσεία 2014". Η ομάδα του Καρπού προσέφερε εξειδικευμένα κινηματογραφικά εργαστήρια σε 87 μαθητές και εκπαιδευτικούς που δημιούργησαν τις βραβευμένες ταινίες και στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή λήξης και η προβολή των ταινιών τους σε μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Είχαμε και μία έκπληξη: η SONY προσέφερε μία κάμερα η οποία κληρώθηκε στα παρευρισκόμενα σχολεία και κατέληξε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων! Στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό των Βιντεομουσείων λάβαμε 117 ταινίες από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από την Ηγουμενίτσα ως τους Λειψούς. Η προκριματική επιτροπή αποτελούμενη από την ομάδα του ΚΑΡΠΟΥ (Μαρία Λεωνίδα, Λουίζα Σταθοπούλου, Νατάσσα Ξύδη, Γιώργος Πιτσάκης, Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος, Θεοδώρα Μαλλιαρού, Δαμιανός Βογανάτσης) και τις Ιωάννα Γιακουμάτου και Ελένη Κρητικού-Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, επέλεξε με μεγάλη δυσκολία - μιας που όλες ήταν αξιόλογες προσπάθειες - τις 30 από τις 117 ταινίες που παρέλαβε στη συνέχεια η κριτική επιτροπή για να επιλέξει τις 10 που βραβεύθηκαν.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και την ευγενική χορηγία των εταιριών Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και SONY AE.

Η κριτική επιτροπή

Νίκος Γκόβας Υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής

Γιώργος Διδυμιώτης Μοντέρ - Σκηνοθέτης

Μένης Θεοδωρίδης Σκηνοθέτης - Παιδαγωγός

Νίκος Θεοδοσίου Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Camera Zizanio

Βασίλης Λουλές Σκηνοθέτης

Ιρίνα Μπόικο Σκηνοθέτης

Σοφία Παπαδημητρίου Υπεύθυνη ψηφιακών μέσων στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση