Η ΠΟΛΗ MOY ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ

Δωρεάν εργαστήριο:

Δημιουργικής γραφής & Animation με ζωγραφική καρέ-καρέ για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο εργαστήριο χρησιμοποίησαν την φαντασία τους και την δημιουργικότητας τους για να σκεφτούν πώς άλλαξε η πόλη τους τον τελευταίο χρόνο. Πώς έζησαν μέσα σε αυτή κάτω από αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες;

Ο διαγωνισμός δημιουργικής γραφής & animation Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση και απονομή των βραβείων στις 9 Ιουνίου! Τα παιδιά δημιούργησαν έργα με αφορμή τον τελευταίο ένα χρόνο και φαντάστηκαν εκ νέου τον τόπο τους, μίλησαν για την καραντίνα και πώς την βίωσαν μέσα από ευφάνταστα κείμενα και βίντεο animation. Μας έδωσε μεγάλη χαρά ο ενθουσιασμός των παιδιών και των εκπαιδευτικών να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και η προθυμία τους να δημιουργήσουν και να δουλέψουν μαζί ακόμα και σε αυτές τι ιδιαίτερες συνθήκες!

Τα εργαστήρια σχεδίασαν και παρουσίασαν οι: Μ. Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και Διευθύντρια του Καρπού, E. Σβορώνου, Συγγραφέας - Συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, Μ. Σιμοπούλου, Αnimator

Τα εργαστήρια του Καρπού έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ. Μπορείτε να δείτε την έγκριση εδώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ:

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων βραβεύτηκαν τα 5 καλύτερα έργα. Επίσης δόθηκαν 3 τιμητικές διακρίσεις σε ομάδες που ξεχώρισαν για την ταινία animation που δημιούργησαν και 3 αντίστοιχα για αυτές που ξεχώρισαν στην δημιουργική γραφή.

Ευχαριστούμε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα & την κριτική επιτροπή για την πολύτιμη συμβολή της στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού!

Εδώ μπορείτε να δείτε τα animation που βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν και εδώ αποσπάσματα από τα βραβευμένα κείμενα !
H λίστα με τις βραβευμένες ομάδες:

1ο βραβείο Ν25 Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου
2ο βραβείο Powerful Girls-44o δημοτικό Λάρισας
3ο βραβείο Πολύχρωμοι Φοίνικες-Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
4ο βραβείο Βασιλικοί Γλάροι-Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου
5ο βραβείο (ισοψηφία)Πεταλούδες του Αιγαίου-Δημοτικό Αστυπάλαιας
5o βραβείο (ισοψηφία)Ηράκλεια 3-Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

H Μ. Λεωνίδα εμπνεύστηκε τον διαγωνισμό και σχεδίασε και υλοποίησε το εργαστήριο animation και η Ε. Σβορώνου, σχεδίασε και υλοποίησε το εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Μπορείς να δείτε τα βιογραφικά τους στο τέλος της σελίδας.

 

Μαρία Λεωνίδα

Σκηνοθέτης και Διευθύντρια του Καρπού


Ελένη Σβορώνου

Συγγραφέας - Συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής


 
 
Μέλη Κριτικής Επιτροπής

Φίλιππος Φωτιάδης

Αρχιτέκτονας & Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας


Ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design με έδρα την Αθήνα. Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Το βιβλίο Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; με κείμενο και εικονογράφηση δική του, έχει αναγραφεί στον κατάλογο των White Ravens 2020. Έχει βραβευτεί για την εικονογράφηση του βιβλίου Ένα κίτρινο φύλλο του Μ. Μουλάκη από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (2018), έχει συμπεριληφθεί στον Τιμητικό Κατάλογο της ΙΒΒΥ (Honor List 2020) και έχει αποσπάσει έπαινο από την Global Illustration Award Committee για την εικονογράφηση του καταλόγου Bit Players.

Κώστας Στοφόρος

Δημοσιογράφος & Μυθιστοριογράφος Νεανικής Λογοτεχνίας


Ο Κώστας Στοφόρος έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την «Παραμυθοκουζίνα». Δημιουργεί παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών» και σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 2018 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο «Δημοσθένης Χαβιαράς» για το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου»

Αναστασία Δημητρά

Εκπαιδεύτρια & Animator


Ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση και την παραγωγή έργων ανιμέισον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Μέλος της ASIFA International από το 1990 και πρόεδρος της AWG. Πρέσβης των Emile Awards στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί για την παραγωγή ανιμέισον ταινιών με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον Ελληνικό χώρο. Το 1995 ίδρυσε την επιχείρηση δημιουργίας και παραγωγής ανιμέισον έργων με το διακριτικό τίτλο «σημείο». Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές για την απονομή βραβείων σε φεστιβάλ ανιμέισον. Από το 1990 εργάζεται εντατικά αφιλοκερδώς για την διάδοση των ελληνικών κινούμενων σχεδίων στο Ελλάδα και το Εξωτερικό. Από το 2017 μέχρι σήμερα είναι Διαχειρίστρια της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ.

Μαρίζα Ντεκάστρο

Συγγραφέας & Κριτικός Λογοτεχνίας


Η Μαρίζα Ντεκάστρο έχει γράψει βιβλία γνώσεων για παιδιά σε θέματα ιστορίας και τέχνης, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2020), το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της IBBY- Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016, 2021) και το Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014). Bιβλία της περιλαμβάνονται στον κατάλογο White Ravens 2017 και 2018 της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Αναλυτική εργογραφία και κριτικογραφία

Ελένη Ταλιαδούρου

Υποδιευθύντρια Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών


Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας απ’ όπου και πήρε πτυχίο το 1985. Αμέσως μετά συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Le Mirail), στον τομέα Γλωσσολογίας – Διδακτικής, απ’ όπου και αποφοίτησε. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Τοσίτσιο Αρσάκειο, στο Αρσάκειο Ψυχικού καθώς και στο Δημοτικό των Ουρσουλινών "Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης". Από το 2001 μέχρι και σήμερα υπηρετεί στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών. Από το Σεπτέμβριο του 2011, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε αναλάβει τα καθήκοντα της Υποδιευθύντριας.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση Εργαστηρίου Animation

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ


Σκηνοθέτης με σπουδές στην Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και τον Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, και έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και Ευρωπαικά προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group.
 
 
 

Μαργαρίτα Σιμοπούλου


Πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α). Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες animation μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία “Η ζωή ένα μολύβι” διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού στο Athens Animfest 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Animasyros, Exile Room κ.α.).
 
 

Σχεδιασμός - Υλοποίηση Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής

 

ΕΛΕΝΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ


Η Ελένη Σβορώνου, Φιλόλογος, με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομίας, είναι συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. Εργάζεται στο WWF ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδεύσης. Περισσότερα στο https://elenisvoronou.wordpress.com/