ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ

Οπτικοακουστική εργαλειοθήκη

Το 2017 ο Καρπός αποφάσισε να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν δομημένες εμπειρίες στους νέους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα μηνύματα των ΜΜΕ και συγχρόνως να αποκτήσουν μια καινούρια οπτική πάνω στην αφήγηση,το πρόγραμμα σπουδών και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Αποφασίσαμε να εξελίξουμε περαιτέρω τα πιο ανθεκτικά μας εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να είναι εύκολο να εφαρμοστούν, χαμηλού προϋπολογισμού και διαχρονικά.

Συνδυάζοντας την χρήση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών δεξιοτήτων ανοίγεται ένας διάλογος πάνω σε θέματα όπως η αφήγηση, η αποκωδικοποίηση μηνυμάτων, η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση. Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν στην δημιουργία του «Έξω από το Κάδρο», ένα πρόγραμμα βιώσιμο και εύκολο να εφαρμοστεί παντού!

Η μεθοδολογία μας βασίζεται:

  • Στις αξίες του γραμματισμού στα μέσα: αποδόμηση, διαμεσολάβηση, οπτική γωνία, οπτικοποίηση, κριτική σκέψη, οπτικοακουστική δημιουργία
  • Σε πρακτικές μη τυπικής εκπαίδευσης: βιωματικές δράσεις , ομαδική δουλειά, αλληλοδιδακτική μέθοδος, διασκέδαση
  • Σε εφαρμόσιμα και βιώσιμα εργαλεία: δραστηριότητες χαμηλού κόστους,εργασία σε ποικίλες πλατφόρμες και συσκευές με συνδυασμό τόσο ψηφιακών όσο και αναλογικών υλικών
  • Μέχρι τώρα, τα εργαστήρια του «Έξω από το κάδρο» έχουν δοκιμαστεί και υλοποιηθεί σε διάφορα Ευρωπαϊκά και τοπικά πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, επιμορφώσεις εκπαιδευτών και εργαστήρια σε σχολεία.

    • Neva Cocchi, Μπολόνια, 2019

      Το βρήκα χρήσιμο, αποτελεσματικό και κάτι που σου δίνει κίνητρο να το κάνεις μιας και είναι εύκολο να  αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη.

      Neva Cocchi, Μπολόνια, 2019
      Εκπαιδεύτρια και ακτιβίστρια, MigratED project
    • Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μπολόνια, 2019

      Ήταν πολύ ενδιαφέρον και μας άρεσε πάρα πολύ το κομμάτι που δημιουργήσαμε μια ιστορία με ήχο, και ήταν κάτι πού διαφορετικό από όλα όσα κάναμε μέχρι τώρα.

      Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μπολόνια, 2019
      Φιλόλογος
    • Μαθητής του 1ου Γυμνάσιου Υμμητού

      Στην αρχή πίστευα ότι το πρόγραμμα δεν θα μου άρεσε γιατί δεν είχα σκεφτεί ότι θα μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες. Η γνώμη μου αυτή διαψεύστηκε. Διεύρυνε τους ορίζοντές μου και την οπτική γωνία από την οποία βλέπω το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω μου.

      Μαθητής του 1ου Γυμνάσιου Υμμητού
    • Μαθητής του 2ου Γυμνάσιου Γέρακα, 2018

      Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε πληροφορίες σε σύμβολα και έτσι στο τελος συμπτίξαμε ένα μεγάλο κείμενο και δεν ήταν πια τόσο βαρετό να το διαβασει κάποιος!

      Μαθητής του 2ου Γυμνάσιου Γέρακα, 2018
    • Μαθητής από το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, 2018

      Το εργαστήριο αποδείχθηκε ενδιαφέρον και απρόσμενο! Έμαθα πόσο γρήγορα μπορεί μία είδηση να διαδωθεί, ασχέτως αν είναι αληθινή ή ψευδής.

      Μαθητής από το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, 2018
    • Δόμνα Χατζηγιαννάκου, 2019
      Ήρθα στο σεμινάριο με μεγάλες προσδοκίες και πολύ κουρασμένη και έφυγα νιώθωντας ξεκούραστη και γεμάτη με ιδέες που μπορώ να εφαρμόσω πολύ εύκολα στην τάξη μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολλές φορές σε σεμινάρια μαθαίνουμε πράγματα που είναι δύσκολο να τα αναπαράγουμε μετά.
      Δόμνα Χατζηγιαννάκου, 2019
      Φιλόλογος
    • Poly Kokkinia, 2018
      The subject of the seminar , hate speech, was very useful. I chose the soundscape workshop in order to acquire a new skill. I have to admit I was a bit reticent but I have to say it was very revealing for me how much I enjoyed it. And  I thought that if I am as excited at this age I would imagine my students would be even more, it would be something that breaks their every day school  routine!
      Poly Kokkinia, 2018
      High School Teacher
    • Μαρία Χρονά, 2018
      Ήρθα σε αυτό το καταπληκτικό σεμινάριο, γέμισα τις μπαταρίες μου, ένιωσα πάλι παιδί, και αυτήν την ενέργεια θα την μεταφέρω στο σχολείο μου. Πρόκειται για μια καταπληκτική ομάδα, οι επιμορφώτριες είναι καταπληκτικές και όσον αφορά τον τομέα της τεχνογνωσίας όσο και στο επίπεδο της ανθρώπινης επικοινωνίας. Να είναι καλά, να έχουν δύναμη να συνεχίσουν τον έργο τους! Τους ευχαριστούμε πολύ.
      Μαρία Χρονά, 2018
      Εκπαιδευτικός

    ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ:

    Το σύνολο των εργαστηρίων αφορούν σε ηλικίες 11-17 ετών και η διάρκεια τους είναι 2 έως 6 διδακτικές ώρες.

    ΗΧΟΤΟΠΙΟ

    Πώς λειτουργεί ένας ηχητικός κώδικας επικοινωνίας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση μιας δράσης μόνο μέσα από ήχους;
    ηχογράφηση, ψηφιακές συσκευές, αφήγηση, παρατηρητικότητα, ανάλυση, ανασύνθεση
    Εφαρμόστηκε σε: App Your School, Silence Hate, MigratED, EMELS, YCARHE, Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

    Οι μαθητές ανασυνθέτουν σε ομάδες έναν χώρο ή μια χρονική στιγμή ή διαδικασία μέσα από τους ήχους που τη χαρακτηρίζουν. Μαθαίνουν να αποδoμούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στους ήχους που τις συνθέτουν και να αναλύουν κάθε διαδικασία σε ένα σύνολο ήχων. Καταγράφουν και προτείνουν ήχους που θα δημιουργήσουν μόνοι τους ή που θα βρουν στο διαδίκτυο. Τέλος, επιμελούνται συνολικά μια «παράσταση» φροντίζοντας για την ροή, την σχετική ένταση και την αφηγηματική διάσταση.

    ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ

    Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε τη δική σας διαδικτυακή καμπάνια ειδήσεων; Πόσο απλό είναι να γίνουμε θύματα παραπληροφόρησης και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
    ψευδείς ειδήσεις, διασταύρωση πληροφορίας, δημιουργία αφίσας, κοινωνικά μέσα δικτύωσης
    Εφαρμόστηκε σε: App Your School

    Οι μαθητές σε ομάδες πειραματίζονται με τα διάφορα κανάλια και μέσα επικοινωνίας (δημοσιεύσεις στα social media, δημιουργία αφισών, βίντεο στο youtube) και αποκτούν οι ίδιοι εμπειρία στην διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακού περιεχομένου συνειδητοποιώντας πόσο εύκολο είναι. Οι μαθητές στη συνέχεια καλούνται να διαπραγματευτούν την έννοια της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΙΣΑ & INFOGRAPHICS

    Πώς μπορώ να συνοψίσω και οπτικοποιήσω ένα σύνολο πληροφοριών με σκοπό την ευκολότερη και σαφέστερη παρουσίαση τους σε ένα ευρύτερο κοινό; Πώς μπορώ να συσχετίσω την λεκτική με την οπτική επικοινωνία;
    οπτικοποίηση, σύμβολα, μη λεκτική επικοινωνία, infographics
    Εφαρμόστηκε σε: App Your School, Silence Hate

    Οι μαθητές πειραματίζονται με τη αφαίρεση περιεχομένου σε κείμενο καθώς και με την οπτική αφαίρεση. Εντρυφούν στην έννοια των συμβόλων, ενώ πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές δημιουργούν τα δικά τους αντίστοιχα σύμβολα. Τέλος μελετούν το πώς μπορεί να συνδυαστεί η λεκτική και η οπτική επικοινωνία (κείμενο και σύμβολα) έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση ενός συνόλου πληροφοριών, ένα infographic.

    ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

    Πώς μπορεί να αναπαρασταθεί οπτικά ένα αντικείμενο ή και μια έννοια με διαφορετικούς τρόπους;
    αναπαράσταση, φωτογραφία, βίντεο, οπτική γλώσσα, ψηφιακό κολλάζ
    Εφαρμόστηκε σε: App Your School, EMELS, Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

    Οι μαθητές σκηνοθετούν πέντε εκδοχές σχετικά με τη χρήση ενός αντικειμένου με βάση διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες (πραγματικότητα, διαφήμιση, παραμύθι, φανταστικό, κοινωνική συναναστροφή). Στη συνέχεια αποτυπώνουν μια σχετική με το αντικείμενο έννοια φτιάχνοντας ένα ψηφιακό κολλάζ, με 4-9 φωτογραφίες μέσα από ένα λογισμικό σύνθεσης φωτογραφιών. Τέλος, αναπτύσσουν σε βίντεο την έννοια αυτή με 5 πιθανούς διαφορετικούς τρόπους (ρεπορτάζ με συνέντευξη, ντοκιμαντέρ με προσωπική αφήγηση, μυθοπλασία, βίντεο με λεζάντες- τύπου για κοινωνικά δίκτυα, διαφήμιση).

    Ο ΤΥΦΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

    Πώς περιγράφει και αφηγείται κανείς μία φωτογραφίας σε κάποιον τρίτο που αδυνατεί να τη δει;
    διαφορετικές αφηγήσεις, γραμματισμός στα μέσα, ανάγνωση φωτογραφίας, ικανότητα αντίληψης
    Εφαρμόστηκε σε: Silence Hate

    Σκοπός της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να περιγράψουν όσο πιο κατανοητά μπορούν μια εικόνα με το λόγο ώστε ο κάποιος άλλος, ο “τυφλός ζωγράφος” να καταφέρει να την αποδώσει ζωγραφικά στο χαρτί όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί. Η άσκηση αναδεικνύει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα άτομα αλλά και εξάρτησης της διαδικασίας από την ακρίβεια της παρατήρησης, τη στόχευση των ερωτήσεων και απαντήσεων και τελικά τη μεταφορά ενός οπτικού ερεθίσματος σε λεκτικό και μετέπειτα ξανά σε ζωγραφική αποτύπωση.