Έφυγε από κοντά μας στις 30 Ιουνίου ο συνιδρυτής του Kαρπού, σκηνοθέτης, Mένης Θεοδωρίδης. Ήταν, πανευρωπαϊκά, από τους πολύ πρώιμους μελετητές και εφαρμοστές πρακτικών για μια εκπαίδευση στις τέχνες συνολικότερα και ειδικότερα στην οπτικοακουστική παιδεία. Συντάκτης και συγγραφέας πολλών οδηγών κινηματογραφικής παιδείας με καταληκτικό σε έκταση και ευρύτητα έργο το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση, σε όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ανήκει στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το 2010-13 όπου ήταν υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία".
Οι βασικες αρχες του Μένη Θεοδωρίδη

Μια άλλη γλώσσα
Η οπτικοακουστική έκφραση μπορεί να μην ορίζεται ως "γλώσσα", αλλά σίγουρα αποτελεί ένα εναλλακτικό, πολυτροπικό σύστημα επικοινωνίας η διδασκαλία του οποίου έχει πάρα πολλά από τα χαρακτηριστικά της διδακτικής των γλωσσικών μαθημάτων. Πρόκειται για τη δυνατότητα ο μαθητής να "διαβάζει" και να "γράφει" οπτικοακουστικά κείμενα. Η εξοικείωση λοιπόν με τον κινηματογράφο είναι, ως διδακτική αναγκαιότητα αντίστοιχη με την αναγκαιότητα εξοικείωσης με τη λογοτεχνία για τη διδασκαλία της γλώσσας.
Για όλους
Το Πρόγραμμα Σπουδών απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών σε εθνική κλίμακα. Προφανώς θα πρέπει να υλοποιείται μέσα από απλές δραστηριότητες οπτικοακουστικής έκφρασης ώστε να μπορεί να υποστηρίζεται επαρκώς από όλους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εξοπλισμού και εξειδίκευσης.
Δημιουργία και ανάλυση
Οι δραστηριότητες οπτικοακουστικής έκφρασης θα αποκαλύπτουν στα παιδιά τις πολλές, διαφορετικές, υποκειμενικές οπτικές που μπορούν να εκφραστούν σχετικά με την πραγματικότητα γύρω μας. Διάφορες ομάδες μαθητών, παράγουν απλά ΟΑ κείμενα πάνω στο ίδιο θέμα και, στη συνέχεια, γίνεται η κριτική ανάλυσή τους μέσα στην τάξη.
Σε κάθε μάθημα
Οι δραστηριότητες αυτές δεν χρειάζεται να αποτελούν ένα ξεχωριστό μάθημα, αλλά να διαπερνούν το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αξίζει να τονιστεί ότι όλες σχεδόν οι προτεινόμενες δραστηριότητες, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο οποιουδήποτε μαθήματος ξένης γλώσσας!
Σε ομάδες
Οι δραστηριότητες οπτικοακουστικής παιδείας μέσα στην τάξη θα πρέπει να είναι ομαδικές. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί ιδανική προϋπόθεση για τις δραστηριότητες οπτικοακουστικής παιδείας, όπου η διαδικασία διαπραγμάτευσης των εννοιών από τα παιδιά (συζητήσεις μεταξύ τους προκειμένου να επιλέξουν τη μία ή την άλλη λύση) είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις γνώσεις που τυχόν θα αποκομίσουν.