Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΜΗ

Προβολή μαθητικών ταινιών, online ψηφοφορία & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016, 3.000 μαθητές 11-17 ετών από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν και ψήφισαν βραβευμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους, που θέμα είχαν τις σχέσεις και τις αγωνίες των νέων αυτής της ηλικίας. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν καθοδήγησαν τους μαθητές τους να σχολιάσουν, να κρίνουν και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα πάνω στις ταινίες που παρακολούθησαν.

Η δράση ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα και με το Διαγωνισμό Γραπτής Κριτικής. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

 
 

Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας όπως η «ανάγνωση» της εικόνας. Πολλοί μαθητές κατέγραψαν οι ίδιοι την άποψή τους για τις ταινίες συμμετέχοντας στο διαγωνισμό γραπτής κριτικής.

Οι κριτικές των μαθητών αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή και εκδόθηκαν σε έντυπη και online μορφή. Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους μαθητές που πήραν μέρος σε όλα τα στάδια της δράσης.

 • Ιωάννα Πρωτονοταρίου, μαθήτρια
  "Μας εντυπωσίασε πολύ η δράση με τις ταινίες, η συνεργασία με τα άλλα παιδιά."
  Ιωάννα Πρωτονοταρίου, μαθήτρια
 • Αντιγόνη, μαθήτρια
  "Ήταν μοναδική εμπειρία! Με βοηθήσατε να επανασυνδεθώ με το όνειρό μου και κάνατε τους γονείς μου να πιστέψουν σε μένα. Ευχαριστώ πολύ!"
  Αντιγόνη, μαθήτρια
 • Στεφανία Παλιεράκη, εκπαιδευτικός
  "Στο διάλειμμα, τα κορίτσια συζήτησαν με τη δασκάλα ενθουσιασμένα και φάνηκε ότι συζητήσεις που είχαν γίνει προ ημερών για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο βρήκαν απαντήσεις σε μια από τις ταινίες."
  Στεφανία Παλιεράκη, εκπαιδευτικός
  70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
 • Ρίζος Τζαλακώστας, εκπαιδευτικός
  "...θα ήθελα να σας πω πως ο "βαθμός" εμπλοκής των μαθητών κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις ταινίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζήτησαν πολύ για το θέμα, το μήνυμα της ταινίας, τη μουσική επένδυση. Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και είμαι σίγουρος πως πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά σας."
  Ρίζος Τζαλακώστας, εκπαιδευτικός
  7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς
 • Ειρήνη Κουτρουλάκη, Διευθύντρια & εκπαιδευτικός
  "Καταρχάς συγχαρητήρια για τον τρόπο διοργάνωσης. Ήταν άμεσος, εύκολος και είχε απόλυτη διαφάνεια την οποία καταλάβαιναν πάνω από όλα οι μαθητές. Ήταν μεγάλη μου χαρά που μαθητές μου έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στην κριτική ταινιών."
  Ειρήνη Κουτρουλάκη, Διευθύντρια & εκπαιδευτικός
  2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας
 • Ελισσάβετ Καρακασίδου, εκπαιδευτικός
  "Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή όλες τις ταινίες και το χάρηκαν πάρα πολύ. Γέλασαν, προβληματίστηκαν, χειροκρότησαν, ταυτίστηκαν με τους ήρωες."
  Ελισσάβετ Καρακασίδου, εκπαιδευτικός
  Γυμνάσιο Καπανδριτίου

Ενδεικτικά στη διαδικασία συμμετείχαν: το 2 Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 2 ΓΕΛ Ιλίου, το 6 ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το παράρτημα 6 Γυμνασίου Βόλου (Γυμνάσιο Φυλακών Βόλου),το Μουσικό Σχολείο της ‘Αρτας, το Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Χαλκίδας, το 1 Γυμνάσιο Υμηττού, το 2 Δημοτικό Αρτέμιδας, το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών «Γεννάδειο», το 2 Γυμνάσιο Αχαρνών, το Δημοτικό Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού, το ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας, το 13 Δημοτικό Ρόδου, το 1 Γυμνάσιο Πρέβεζας, το Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης, η Σχολή Χατζήβεη, το 7 Δημοτικό Κηφισιάς, το 1 Δημοτικό Χολαργού.

Αποτελέσματα
Η αξιολόγηση 37 εκπαιδευτικών έδειξε ότι:
 • 60% συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους
 • 94,5% ήταν ικανοποιημένοι με την καθοδήγηση που έλαβαν
 • 94,3% δήλωσαν ότι οι μαθητές ανέπτυξαν εποικοδομητικό διάλογο με αφορμή τις ταινίες
 • 92% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι οι ερωτήσεις και συνολική εμπειρία άρεσε στους μαθητές
 • 97,2% των εκπαιδευτικών αναμφισβήτητα θα σύστηναν τη δράση σε συναδέλφους αν επαναληφθεί