ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ"

(σκηνοθεσία Μαρία Λεωνίδα)


ΠΡΟΒΟΛΕΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
με αφορμή τα 3 χρόνια μετά το πρώτο lockwdown

Σας ευχαριστούμε πολύ για την μεγάλη ανταπόκριση στις 3 προβολές για το κοινό και στην σχολική προβολή που διοργανώσαμε για την ταινία. Αν σας ενδιαφέρει να γίνει προβολή της ταινίας στο σχολείο σας επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας στο karposontheweb@gmail.com και στο τηλέφωνο 2130435978

  • Παναγής Κασσιανός, εκπαιδευτικός, πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας
    H Μαρία Λεωνίδα αποτυπώνει αυθεντικά τη σχολική ζωή ενός δυναμικού σχολείου, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και μας συγκινεί. Με ευαισθησία και χιούμορ, αισθητική και ρυθμό, η ταινία κερδίζει το στοίχημα της εμπιστοσύνης εκπαιδευτικών, παιδιών, οικογενειών και διαχέει το ισχυρό μήνυμα της ύπαρξης σχολικών κοινοτήτων που μαθαίνουν και εξελίσσονται, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.
    Παναγής Κασσιανός, εκπαιδευτικός, πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας
  • Ελένη Κρητικού, Πρώην Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Α’ Αθήνας, πρώην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής0
    Εξαιρετική ταινία, που ανοίγει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις!
    Ελένη Κρητικού, Πρώην Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Α’ Αθήνας, πρώην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής0
  • Δώρα Γαρταγάνη, αρχαιολόγος
    Εξαιρετική ιδέα κι εκτέλεση...δεν περίμενα να δω κάτι τόσο επιτυχημένο γι αυτό το δύσκολο θέμα…
    Δώρα Γαρταγάνη, αρχαιολόγος
  • Αλεξάνδρα Σειρινίδου, Νηπιαγωγός
    Αισθάνθηκα υπερήφανη που έχω υπηρετήσει κι εγώ με αγάπη τη Δημόσια εκπαίδευση και είδα στην ταινία πολλά στοιχεία δημοκρατικότητας στο Σχολείο του Αυλώνα που είναι απαραίτητα για τα παιδιά.
    Αλεξάνδρα Σειρινίδου, Νηπιαγωγός
  • Κατερίνα Καλημέρη, Ελ./ Επαγγελματίας/ Νομικός
    Μία περίοδος που συχνά τη θεωρούμε μίζερη και δύσκολη την είδαμε μέσα από ένα πρίσμα φωτεινό και ανοιχτό στην λεπτομερή παρατήρηση.
    Κατερίνα Καλημέρη, Ελ./ Επαγγελματίας/ Νομικός
  • Χρήστος Αγγελίδης, Φοιτητής τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών , ΠΑ.ΠEΙ
    Η ταινία με έκανε να αναλογιστώ όλα όσα περάσαμε αλλά με θετικό τρόπο. Τη συζητούσα τις επόμενες δύο ημέρες με τους φίλους μου!
    Χρήστος Αγγελίδης, Φοιτητής τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών , ΠΑ.ΠEΙ
  • Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
    Η Μαρία Λεωνίδα έκανε μια πολύ αυθεντική ταινία. Μέσα από μια εθνογραφικού τύπου, μακρόχρονη δουλειά κατάφερε να εγκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και οικειότητας και η συνάντηση σκηνοθέτη/κάμερας και πρωταγωνιστών (εκπαιδευτικών και παιδιών) συγκρότησε μια αφήγηση με πολύ μεγάλη φυσικότητα και ειλικρίνεια.
    Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
  • Νικόλας Θωμάκος, μαθητής Β’ Λυκείου
    "Το στοίχημα" είχε να μου πει πολλά πράγματα για το πώς ζούσαν την καθημερινότητά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας κάποιοι άλλοι έφηβοι και βρήκα αρκετές ομοιότητες με την δικιά μου ζωή. Μου έκανε εντύπωση η στάση των καθηγητών στο σχολείο του Αυλώνα. Ήταν ψύχραιμοι, συγκροτημένοι, αισιόδοξοι, με αίσθηση ευθύνης, αφοσίωση, έμπνευση και κατανόηση για τους μαθητές τους και την πραγματικότητα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Με εξέπληξε ευχάριστα η ματιά της σκηνοθέτιδας, που αποτύπωσε την ζωή μας εκείνο το διάστημα, με πολύ ευαισθησία.
    Νικόλας Θωμάκος, μαθητής Β’ Λυκείου

Κυριακή 9 Απριλίου - Προβολή & Συζήτηση

19.00-21.00
Εισιτήριο: 6 ευρώ

Φοιτητικό/μαθητικό: 4 ευρώ

Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά: Η διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης
Πώς τα παιδιά και οι ενήλικες αναπτύσσουν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων ως μονάδες αλλά και μέσα από το σχολικό περιβάλλον ;
H Μαρία Λεωνίδα συζητά με τον Παναγή Κασσιανό, εκπαιδευτικός, πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας και με την Ερατώ Χατζημιχαλάκη, οικογενειακή σύμβουλος για αυτό το ζήτημα και άλλα πολλά με αφορμή την ταινία.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας απευθείας από το ίδρυμα και ηλεκτρονικά εδώ.

Πέμπτη 30 Μαρτίου - Ειδική Προβολή για Σχολεία

9.30πμ-11.30πμ
Εισιτήριο: 4 ευρώ


Σας περιμένουμε με την τάξη σας σε μια προβολή με συζήτηση με την σκηνοθέτιδα και τους πρωταγωνιστές της ταινίας, για να σας λύσουν όλες τις απορίες. Την συζήτηση συντονίζει η ψυχολόγος και στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’Σταθμός’’, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη. Θα ακολουθήσει διαδραστική δημοσκόπηση που θα συμμετέχει το κοινό. Για να κλείσετε θέση θα πρέπει να στείλει ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/ρια του τμήματος, το όν/μο του/της, το όνομα του σχολείου, τηλέφωνο επικοινωνίας και τον αριθμό των παιδιών στο email: kkworkshops2022@gmail.com με θέμα ‘’Προβολή το Στοίχημα’’

 
 

Παρασκευή 17 Μαρτίου- Προβολή & Συζήτηση

20.00-22.00
Εισιτήριο: 6 ευρώ


Πώς άλλαξε η ζωή των παιδιών μέσα & έξω από το σχολείο;
3 χρόνια μετά, τι αλλαγές έφερε η καραντίνα στη ζωή των παιδιών και στις σχέσεις μέσα και έξω από το πλαίσιο της οικογένειας. Πώς διαβλέπεται το μέλλον των σχέσεων με τον εαυτό μας και τους άλλους;
Η Θάλεια Δραγώνα, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ και η Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρο Πρόληψης & Εξαρτήσεων ‘’Σταθμός’’ συζητούν και σχολιάζουν μαζί με τη σκηνοθέτιδα.

Κυριακή 19 Μαρτίου- Προβολή & Συζήτηση

19.00-21.00
Εισιτήριο: 6 ευρώ


Πώς κατάφερε ένα σχολείο μέσα σε αυτή την κρίση να κάνει την διαφορά;
Πως άλλαξε η καραντίνα την ζωή των παιδιών στο σχολείο, στην οικογένεια και στις παρέες τους. Πως ένα σχολείο που επενδύει στις σχέσεις μαθητών-καθηγητών και την ομαδική δουλειά διαχειρίστηκε την κρίσιμη αυτή περίοδο και έκανε τη διαφορά. Ο Βασίλης Τσάφος καθηγητής Παιδαγωγικών στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Αργύρης Συντονιστής Εκπ/κου Έργου Μαθηματικών 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής συζητούν με την Νάντια Τσενέ Διευθύντρια του Γυμνασίου Αυλώνα και τη Σκηνοθέτιδα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο karposontheweb@gmail.com Tηλ: 2130435978/ 6949404003

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Θάλεια Δραγώνα

Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας


Η Θάλεια Δραγώνα είναι ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρητικά και ερευνητικά την ενδιαφέρουν οι ψυχοκοινωνικές ταυτότητες, οι προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη διαπολιτισμική συνάντηση, και οι διεργασίες ομάδας. Για πολλά χρόνια ασχολείται με κοινωνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με στόχο την ένταξη μειονοτήτων όπως είναι η μειονότητα στη Θράκη, και ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες.
 

Ιωάννα Κατσιαφλιάνη

Επιστημονικό Στέλεχος - Ψυχοθεραπεύτρια


Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Ψυχολογία του ΑΠΘ. Κατέχει δίπλωμα ανώτερης εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων μέσω εξ ’αποστάσεως εκπαίδευσης του Leeds addiction unit του Leeds University καθώς και masters of science στη Ψυχολογία και Συμβουλευτική από το Manchester Metropolitan University.Από το 2001 εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σταθμός» των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ως επιστημονικό στέλεχος Πρόληψης και παράλληλα την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων.
 
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημήτρης Αργύρης

Εκπαιδευτικός


Ο Δημήτρης Αργύρης είναι απόφοιτος Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Πάτρας, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πληροφορική και Στατιστική της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καθώς επίσης διδακτορικού στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά και την Διδακτική των Μαθηματικών για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1985. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών στην Ανατολική Αττική και Συντονιστής Παιδαγωγικής Ευθύνης στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα.
 

Βασίλης Τσάφος

Καθηγητής Παιδαγωγικών


Ο Βασίλης Τσάφος είναι Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος στο Τμήμα Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και έχει διδάξει ως φιλόλογος καθηγητής σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο έργο του αφορούν το διεπιστημονικό πεδίο των Επιστημών της Εκπαίδευσης και των Αναλυτικών Προγραμμάτων, τις διδακτικές πρακτικές, την ποιοτική έρευνα και ιδιαίτερα την βιογραφική και την εκπαιδευτική έρευνα-δράση, καθώς και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
 

Νάντια Τσενέ

Εκπαιδευτικός & Δ/ντρια 1ου Γυμν. Αυλωνα


Η Κωνσταντίνα (Νάντια) Τσενέ έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΑ) στη Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης, καθώς και στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός και υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο». Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του σχολικού βιβλίου «Ευριπίδη, Ελένη». Έχει εμπειρία στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, μεταξύ των οποίων προγράμματα Erasmus και προαιρετικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» (επόπτρια πιλοτικής εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού για την Ιστορία σε σχολεία της Θράκης). Είναι μέλος της επιμορφωτικής ομάδας του προγράμματος για την εκπαίδευση προσφύγων Teach4Integration, που υλοποιεί το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Unicef.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

Η εμπειρία του κλεισίματος των σχολείων μου έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσω μια ιδέα την οποία είχα στο νου μου από το 2017: να παρακολουθήσω την καθημερινή ζωή ενός κανονικού δημόσιου σχολείου. Αρχικά ήθελα να παρατηρήσω και να αποκαλύψω τα μικρά εκείνα κομμάτια του τρόπου με τον οποίο η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο δημιουργικής αλλαγής για τη δύσκολη ηλικία των εφήβων και πώς οι άκαμπτες σχολικές δομές μπορούν -ή δεν μπορούν- να εμπλουτιστούν από νέες πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια του 2019, είχα συνεργαστεί ξανά με το Γυμνάσιο Αυλώνα ως αποτέλεσμα της δουλειάς μου στην εκπαίδευση καθηγητών στην κινηματογραφική παιδεία. Το σχολείο αυτό κρατάει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι σε μαθητές από πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και σύντομα ήταν ξεκάθαρο πως μια μικρή κοινότητα εκπαιδευτικών προσπαθούσε να προσφέρει όσο περισσότερα μπορούσε σε όλους της τους μαθητές.

Όταν ξεκίνησε το κλείσιμο των σχολείων συνειδητοποίησα ότι η διαδικτυακή τους σχέση απλώς καθρέπτιζε τις προσπάθειες που έκαναν και διά ζώσης. Ο Αυλώνας συνδυάζει ορισμένα αντιφατικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα μικρό, όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ή γραφικό χωριό, σε απόσταση μίας ώρας από την Αθήνα, με μία μικρή μαθητική κοινότητα 150 νέων. Χάρη στην μακρά υπηρεσία της αφοσιωμένης του Διευθύντριας, Νάντιας Τσενέ, και της στενής και απαραίτητης συνεργάτιδας της, Υποδιευθύντριας, Άννη Κέκη, το σχολείο προσφέρει σε μερικούς πολύ δραστήριους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να χτίσουν θερμές και ανοιχτές σχέσεις με σφαιρική προσέγγιση απέναντι στη μάθηση. Εδώ, προσπαθούν να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα συμμετοχικό σχολείο όπου όλοι οι μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να πάρουν θέση και να εξελιχθούν. Η πρώτη παγκόσμια καραντίνα απέδειξε ότι οι καθηγητές κατάφεραν να συμπεριλάβουν το 95% των μαθητών τους σε καθημερινές συναντήσεις «στην τάξη» και πειραματίστηκαν με διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας πολύ πριν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί μια εθνική διαδικτυακή πλατφόρμα. Το Zoom και το Viber ξεχώρισαν ως αρωγοί τους στην προσπάθεια να δραστηριοποιήσουν τη μικρή τους κοινότητα. Όταν η εφαρμογή εγκρίθηκε, η δεύτερη καραντίνα είχε ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα και έτσι συμμετείχαμε στην παρακολούθηση της «καθημερινής ζωής» στα σχολεία, καθώς αυτή εξελισσόταν: στα σπίτια, στα δωμάτια μαθητών και καθηγητών και σε ένα σχολείο άδειο.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ και την υποστήριξη του ΕΚΚ