ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το Σενάριο, ο Ηχος, το Μοντάζ

Bella Ballaz


Το εξαιρετικό κείμενο του Bella Ballaz, ενός από τους πρωτοπόρους κριτικούς και κινηματογραφιστές του 20ου αιώνα, παραμένει σοφό και σύγχρονο. Ιδιαίτερα καίριο για τον τρόπο που μπορεί να γίνεται η σύνθεση εικόνων και ήχων στο ντοκιμαντέρ. Εδώ, παραθέτουμε από μια ελληνική έκδοση των Εκδόσεων Αιγόκερος που δυστυχώς έχει εξαντληθεί.

Παιδική Ηλικία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, εκδ.Ηρόδοτος

Κούρτη Ευαγγελία


Πρόκειται για δύο εξαιρετικά επιμελημένους τόμους με κείμενα πολλών μελετητών και ερευνητών. Θα βρείτε θέματα όπως: Πώς απευθύνονται οι φορείς της τηλεόρασης στην παιδική ηλικία; Ποια μπορεί να είναι η εικόνα του κόσμου και της κοινωνίας που προβάλλουν τα ΜΜΕ στα παιδιά; Μ.Θ.

161 Μυστικά για ένα νέο κινηματογραφιστή, εκδ. Πατάκης, 2008

Landau C., White T.


Πρόκειται για βιβλίο με πολύ χιούμορ και λιγότερη έμφαση στην ουσιαστική κινηματογραφική δημιουργία που, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια έννοια άπιαστη και υποκειμενική. Οι παρεχόμενες συμβουλές, ιδιαίτερα όσες έχουν σχέση με το γύρισμα, μπορούν να προλάβουν αρκετές από τις στραβοτιμονιές που συχνά τινάζουν στον αέρα αξιόλογες δημιουργικές προσπάθειες. Μ.Θ.

Σκηνοθετώντας μια ταινία, εκδ. Πατάκης, 1998

Μάμετ Ντέιβιντ


Σκηνοθετικός-συγγραφικός αντίποδας του προηγούμενου βιβλίου είναι αυτό το βιβλιαράκι του ευφυούς σκηνοθέτη Ντέϊβιντ Μάμετ που «πιάνει τον ταύρο απ’ τα κέρατα». Παραδείγματα, συμβουλές και καθοδήγηση που εισάγουν στον τρόπο σκέψης ενός σκηνοθέτη - αφηγητή. Αποκαλύπτει την ουσιαστική διάσταση της μυθοπλαστικής αφήγησης με τη χρήση της εικόνας και του ήχου. Μ.Θ.

Ερευνώντας Τον Κόσµο Του Παιδιού

Παιδική ηλικία και κινηµατογράφος Aφιέρωµα Τ.9, ΟΜΕΡ, εκδ. Ελληνικά Γράµµατα, 2009


Τεύχος-αφιέρωμα του περιοδικού που εκδίδει η Ελληνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (Ο.Μ.Ε.Ρ.). Περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα ξένων και ελλήνων ερευνητών. Πρόκειται για Βιβλίο-Οδηγό για διδασκαλία με χρήση αποσπασμάτων από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά ηλικίας 3 - 11 ετών Μ.Θ.

ΑΝΑΛΕΚΤΑ 2007

Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ, εκδ.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ


Μια συλλογή ερευνών, μελετών αλλά και προτάσεων πάνω σε θέματα που απασχόλησαν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Το Ι.Ο.Μ. παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει τις εξελίξεις στο χώρο της επικοινωνίας και προσπαθεί να ενημερώσει τόσο τους ανθρώπους της βιομηχανίας, όσο και τους μελετητές για τα νέα δεδομένα του πεδίου.

Εκπαίδευση στα ΜΜΕ

Buckingham D., εκδ. Ελληνικά Γράµµατα, 2008


Η πιο ολοκληρωμένη -ίσως διεθνώς- παρουσίαση των θεμάτων γραμματισμού στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Media Literacy). Με πολύ απλό και κατανοητό λόγο, ο Buckingham θίγει όλα τα σχετικά θέματα όχι ενημερωτικά -απλώς δηλαδή καταγράφοντας τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί- αλλά αναλύοντας με επιχειρήματα τη δική του προσωπική άποψη. Μ.Θ.

Αφιέρωµα, Ζητήµατα Επικοινωνίας Τ.6, Καστανιώτης,2007


Τεύχος-αφιέρωμα (επιμέλεια Μ. Ντάβου) του γνωστού εξαμηνιαίου περιοδικού που εκδίδει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (υπάγεται στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα ξένων (σε μετάφραση) και ελλήνων ερευνητών. Μ.Θ.

Εκπαίδευση για τα media στο Δηµοτικό σχολείο, 2003

Carol E. Craggs


Βιβλίο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως και ο Buckingham, η Craggs ασχολείται μονάχα με την ανάπτυξη κριτικής στάσης απέναντι στα οπτικοακουστικά προϊόντα και στις διαδικασίες διαμεσολάβησης, παραβλέποντας εντελώς την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην καλλιτεχνική οπτικοακουστική εκφραση. Μ.Θ.

Συχνότητες

Περιοδική έκδοση του ΙΟΜ


Eχει στόχο την ενημέρωση και την περαιτέρω εμβάθυνση σε κρίσιμα ζητήματα του οπτικοακουστικού τομέα και του ευρύτερου πεδίου της επικοινωνίας. Άρθρα και αναλύσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις από προσωπικότητες των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας, γλωσσάρι και πλούσιες βιβλιογραφικές πηγές κ.ά. αποτελούν την ύλη κάθε τεύχους. Μ.Θ.