ΒΛΕΠΩ & ΣΥΖΗΤΩ : ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ

Μαθητές και μαθήτριες (ΣΤ’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου) από όλη την Ελλάδα μπορούν να  παρακολουθήσουν μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους που θα τους φέρουν σε επαφή με την κινηματογραφική δημιουργία και θα καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη.

Οι δημιουργοί των ταινιών ήταν οι ίδιοι συμμετέχοντες σε σεμινάρια κινηματογράφου του Καρπού. Προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο και αναδεικνύουν μέσα από τις ταινίες τους ποικίλα κοινωνικά θέματα (συμπερίληψη, κοινωνική ανισότητα, αναπηρία κτλπ) χρησιμοποιώντας διαφορετικές κινηματογραφικές τεχνικές (pixilation, ντοκιμαντέρ, ποιητικό δοκίμιο, μυθοπλασία). 

OI ΔΡΑΣΕΙΣ

 • 1. Προβολή 6 ταινιών συνολικής διάρκειας 35’. Η προβολή των ταινιών συστήνεται να πραγματοποιηθεί σε σκοτεινή αίθουσα (με χρήση προτζέκτορα και σύνδεση στο διαδίκτυο όπου είναι εφικτό).
 • 2. Συζήτηση - Ψηφοφορία: διάρκεια 45'. Οι μαθητές-θεατές συζητούν μεταξύ τους σε μικρές ομάδες και αποφασίζουν τι απαντήσεις θα δώσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν το περιεχόμενο των ταινιών, την αφήγηση μέσω εικόνων και τις διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα που προκαλούν. Περιλαμβάνει ερωτήσεις που ξεπερνούν την απλή ταξινόμηση του τύπου : 1η , 2η 3η κλπ!

  Ενδεικτικά ερωτήματα:
  ✔ Ποια ταινία θα έστελνα αμέσως σε ένα φίλο μου να δει;
  ✔ Ποια ήταν η πιο ασυνήθιστη ταινία που "σηκώνει συζήτηση";

  Διαδικασία:
  Η ψηφοφορία υλοποιείται διαδικτυακά μέσα από διαδραστική πλατφόρμα (αν υπάρχει δυσκολία σύνδεσης, διεξάγεται σε έντυπο και μεταγράφεται στην πλατφόρμα).
 • 3. Ο Καρπός προσέφερε στις 20/11/23 ένα webinar σχετικό με τη μεθοδολογία, το πλαίσιο δημιουργίας των ταινιών και διευκρινήσεις για το συντονισμό της δράσης. Δείτε την καταγραφή του webinar εδώ ! Oι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί/ συντονιστές θα λάβουν ψηφιακές βεβαιώσεις συμμετοχής.
 • 4. Τα αποτελέσματα των θεάσεων και των ψηφοφοριών θα συγκεντρώνονται στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org
 • 5. Το Μάρτιο του 2024 θα υλοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των σχολείων και των μαθητών οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα κριτήρια των επιλογών τους. Θα παρουσιαστούν τα πανελλήνια αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Οι μαθητές θα συναντήσουν τους δημιουργούς των ταινιών και άλλους επαγγελματίες κιν/στες. Θα γίνει προβολή και παρουσίαση των ταινιών που πήραν τις περισσότερες ψήφους από όλη την επικράτεια!

Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος;

- ένα μεμονωμένο τμήμα ή ολόκληρη τάξη ενός σχολείου με την καθοδήγηση ενός τουλάχιστον εκπαιδευτικού/ συντονιστή.
- μαθητές από διαφορετικές τάξεις π.χ ένας όμιλος
- μία άτυπη ομάδα (π.χ. προσκόπων, Λέσχης, Συλλόγου κλπ).

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ

Η δράση μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, παρέχοντας την ευκαιρία σε παιδιά που βρίσκονται εντός και εκτός αστικών κέντρων, για δημιουργική επικοινωνία, συζήτηση, συνεργασία και κριτική θέαση. Οι μαθητές θα εμπλακούν βιωματικά σε μία  ξεχωριστή διαδικασία συζήτησης που στοχεύει στην καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας.

Στόχοι:

Η δράση εξοικειώνει τους μαθητές με την, σημαντική για την εποχή μας, οπτικοακουστική γλώσσα.

Ειδικότερα τους βοηθά:

 • να καλλιεργήσουν την σχέση τους με τον κινηματογράφο μέσα από την ευέλικτη μορφή της ταινίας Μικρού Μήκους
 • να αναπτύξουν δεξιότητες ανάγνωσης της εικόνας και να εμβαθύνουν σε μικρές αφηγήσεις
 • να πάρουν μέρος σε μια ισότιμη, δημιουργική συζήτηση για θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία με επιχειρήματα και απόψεις.
 • να καλλιεργήσουν δεξιότητες ομαδικότητας και διαπραγμάτευσης μέσα από συλλογικές διαδικασίες
 • να συμμετέχουν σε διαδικασίες παραγωγής πληροφοριών και  κριτικής αντιμετώπισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης

O κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εμπλακεί σε δημιουργικό διάλογο με το τμήμα του ενώ συγχρόνως καλλιεργείται η αντίληψη της κοινής εμπειρίας με άλλες ομάδες που βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλαδας. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω συνέργειες και εξ αποστάσεως επικοινωνία μεταξύ σχολείων και ομάδων.

 

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

A. Δύο από αυτές δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Speak Up! Media For Inclusion, ως αποτέλεσμα εργαστηρίου με νέους και νέες προσφύγισσες μέσα από τα κινηματογραφικά μαθήματα του Καρπού. Δείτε το trailer.

1. Small Worlds (2021) σκηνοθεσία Khatere Vaziri, (ντοκιμαντέρ)

Σύνοψη: Η Κατερέ είναι μητέρα 3 παιδιών και ζει σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένειά της. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της, ανάμεσα σε μπουγάδες, μαγείρεμα και τη γραφειοκρατία του προσφυγικού βρίσκει τρόπο να δημιουργεί τους δικούς της φανταστικούς, παιδικούς, φωτογραφικούς κόσμους.

2. A life long Day (2021) σκηνοθεσία Saber Ansari, (cut out animation)

Σύνοψη: Με την ιδιότυπη ζωγραφική και φιλμική του φόρμα, ο 23χρονος Σάμπερ περιγράφει σε 4' ολόκληρη τη ζωή του με ανάλαφρο τρόπο και μας καλεί να μαντέψουμε το θέμα του.

Β. Η δεύτερη σειρά ταινιών προέκυψε από το κινηματογραφικό εργαστήριο που σχεδίασε και υλοποίησε ο Καρπός με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2022-23). Οι συμμετέχοντες είναι 20-50 ετών τόσο Έλληνες όσο και νέοι μετανάστες ή πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Οι ταινίες αυτές καταπιάνονται με θέματα όπως η αναπηρία, η δικαιοσύνη, το αστικό τοπίο και η πολυπολιτισμικότητα, το θέμα των αστέγων καθώς και το σχολείο που υποδέχθηκε παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα πρόσφατα από την Ουκρανία. Δείτε το trailer

4. H πόλη των προσώπων (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ

Ομάδα: Χρήστος Αγγελίδης, Σταυρούλα Σαμαρά, Αύρα Σταυρούλα Σωτηροπούλου

Πώς τα πρόσωπα της πόλης διαμορφώνουν την ταυτότητα της; Πώς το αρχαίο κομμάτι της πόλης μπλέκεται με το σύγχρονο; Η δημιουργική ομάδα αγαπά τις ιδιομορφίες της Αθήνας και τις διερευνά μέσα από το πώς απαντούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του κέντρου με μια λέξη για το τι σημαίνει η πόλη γι αυτούς.

5. Be Kind (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, μυθοπλασία

Ομάδα: Faith Barekye, Theodore Ali, Δήμητρα Παρασκευοπούλου, Samantha Sotos

Πόσο κοστίζει η καλοσύνη και η ευγένεια; Βασισμένο σε πραγματική ιστορία μιας υπαλλήλου σε call center με αναπηρία, οι δημιουργοί της ταινίας με την εξαιρετική τους πρωταγωνίστρια θέλουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί ακόμα και σε μία απλή τηλεφωνική συνομιλία.

6. People #404 (2023) ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο

Ομάδα: George Chalakheshashvili, Ornela Ntoko

Το 404 error εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να δείτε μια ιστοσελίδα λόγω λάθους. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν αυτό τον τίτλο στην ταινία για τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στην πόλη αλλά δεν τους βλέπουμε στην πραγματικότητα.

7. Τhe Lightkeepers (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ

Ομάδα: Mustafa Noah, Olena Soinikova, Έλλη Ξυπολιτάκη

Πώς ένα σχολείο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα βοηθά τα παιδιά που είναι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία; Με τι τρόπους απαλύνουν τις άσχημες μνήμες και εμπειρίες των παιδιών από τον πόλεμο, άνθρωποι που το αποτελούν; 

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν και στα δύο εργαστήρια αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες των ίδιων των δημιουργών και μιλούν βιωματικά για τα παραπάνω θέματα. Η διαδικασία θέασης και κριτικής των ταινιών αυτών βοηθάει τους μαθητές/ριες να μιλήσουν μέσα από την τέχνη για κοινωνικά θέματα που αλλιώς θα είχαν δυσκολία να συζητήσουν και να μάθουν περισσότερα γι αυτά. Οι ταινίες φέρνουν στην τάξη θέματα ενδυνάμωσης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αντιπροσώπευσης.

To εργό αυτό υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού