Walking Towards Employability

Walking tours
ERASMUS+ 2020 - 2022

Στο έργο αυτό προσφέραμε την τεχνογνωσία και την χρόνια εμπειρία μας στην αφήγηση με εικόνες και ήχους για να δημιουργήσουμε μαζί με τους εταίρους μας εναλλακτικές ξεναγήσεις χρησιμοποιώντας τον ήχο, την αφήγηση, και την ψηφιακή τεχνολογία. Με γνώμονα την ειδίκευση μας που είναι η εκπαίδευση στα οπτικοακουστικά συμβάλλαμε στην επιμόρφωση νέων που θέλουν να εντάξουν τα κινηματογραφικά μέσα στην ανάδειξη πτυχών του πολιτισμού. Οι εταίροι μας είναι έμπειροι φορείς από την Γαλλία - D'Antilles & D'Ailleurs και την Ιταλία - Tamat και AITR - που αναπτύσσουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες και οι Βέλγοι εταίροι μας - Groupe One - είναι ειδήμονες στην καθοδήγηση νέων επιχειρηματιών του χώρου αυτού.
 


Το Σάββατο 21 Μάϊου σε συνεργασία με την Snehta Residency παρουσιάσαμε τον εναλλακτικό περίπατο που δημιουργήσαμε για την γειτονιά της Κυψέλης. Στην διαδρομή που ακολουθήσαμε μάθαμε και επισκεφθήκαμε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά με στόχο την ένταξη και την συμπερίληψη. Ο περίπατος μας κατέληξε στον χώρο της Snehta όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που έγινε στο πρόγραμμα και συζητήσαμε για τον τουρισμό πέρα από τα τετριμμένα με καλεσμένες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Μαρία Παγανοπούλου, tour leader στο let's meet in athens, biketours
Κάτια Ιορδανίδου, Senior Travel Designer, Alternative Athens
Σιμώνη Νιάρου, Υπεύθυνη Συντονισμού, Snehta Residency

Οι οργανισμοί που επισκεφθήκαμε:
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
We need Books
ECHO100plus
Human Rights 360
ANKAA prokect
Saffron Kitchen project

Δωρεάν επιμόρφωση δημιουργίας walking tours

Τον Απρίλιο και Μάιο του 2022 ο Καρπός συνεργάστηκε με το Snehta Residency και δημιούργησε ένα walking tour στην περιοχή της Κυψέλης. Το θέμα ήταν οι πρωτοβουλίες των πολιτιστικών οργανισμών της περιοχής που κάνουν την Κυψέλη πιο συμπεριλιπτική γειτονιά.

Έγιναν μικρές συνεντεύξεις με άτομα των οργανισμών, δημιουργήθηκαν βίντεο και φτιάχτηκε ένας εναλλακτικός περίπατος που συνδύασε την χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

 
 

The Walking Tour Course

Επιμόρφωση στην χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό, την ανάδειξη της ταυτότητας ενός μέρους και τον βιώσιμο τουρισμό

1η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Στις 22 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Καρπό, η πρώτη επιμόρφωση των συμμετεχόντων του προγράμματος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό.Ο Καρπός ανέλαβε τη δεύτερη ενότητα της εκπαίδευσης του προγράμματος, η οποία αφορά τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων με στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός τόπου, μιας κοινότητας, μιας γειτονιάς. Οι εκπαιδευόμενοι εξασκήθηκαν στην παρατήρηση αφηγηματικών τεχνικών μέσω της εικόνας, με σκοπό να μπορέσουν οι ίδιοι στη συνέχεια να τις εφαρμόσουν για να αναδείξουν «κρυμμένες» πολιτιστικές διαδρομές της περιοχής τους.

Πιο αναλυτικά, δόθηκε έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους νοηματοδότησης των εικόνων, και πώς κάποιος με μικρή γνώση στα οπτικοακουστικά μπορεί να τους αξιοποιήσει. Επιπλέον, αναλύθηκε η σημασία της εξεύρεσης των σωστών λεπτομερειών σε κάθε χώρο, καθώς αυτές είναι που τον καθιστούν ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οι συμμετέχοντες/-ουσες του προγράμματος κλήθηκαν στο τέλος να εφαρμόσουν τις τεχνικές που διδάχθηκαν στο εργαστήριο μέσω ασκήσεων.

Δείτε παρακάτω τα όμορφα αποτελέσματα της onlline επιμόρφωσης.

2η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Τον Σεπτέμβρη του 2021 o Καρπός συμμετείχε στο 2o training του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Walking Towards Employability, το οποίο υλοποιήθηκε στην Περούτζια της Ιταλίας. Η εκπαίδευση βασίστηκε σε θέματα σχετικά με τον υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, την οπτικοακουστική εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.
Ο οργανισμός μας πραγματοποίησε το ένα από τα εργαστήρια. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι να δημιουργούν ερασιτεχνικά βίντεο με σκοπό την προώθηση της αθέατης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας μιας γειτονιάς. Έγινε μία εισαγωγή σε βασικές έννοιες φωτογραφίας και ήχου και πρακτικές ασκήσεις πάνω στο γύρισμα και το μοντάζ με κινητή συσκευή.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επιμόρφωσης.

3η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Τον Οκτώβρη του 2021 o Καρπός οργάνωσε το 3o training του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Walking Towards Employability, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηνών. Με αυτή την επιμόρφωση ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των εταίρων του προγράμματος σε θέματα σχετικά με τον υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, την οπτικοακουστική εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.
Ο οργανισμός μας πραγματοποίησε ένα εργαστήριο σχετικό με τις μεθόδους συνεντεύξεων δίνοντας πρακτικές συμβουλές τόσο για τον τρόπο γυρισμάτων αλλά και για το περιεχόμενο.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επιμόρφωσης.

Εκδήλωση: Στην Κυψέλη συμβαίνουν πράγματα που δεν ξέρετε...

Ο Καρπός σε συνεργασία με τη Snehta Residency δημιούργησε μέσα από αυτό το πρόγραμμα έναν εναλλακτικό περίπατο, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, στην γειτονιά της Κυψέλης, ο οποίος παρουσιάζει πρωτοβουλίες οργανισμών που κάνουν την Κυψέλη πιο συμπεριληπτική.

Στις 21/05/2022 ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα οργανώνοντας μία εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό η οποία πρόσφερε τη δυνατότητα στο κοινό να περπατήσει μαζί μας στη Κυψέλη και να συμμετέχει έπειτα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και στη συζήτηση σχετικά με την ανάδειξη των walking tours.

Ατζέντα εκδήλωσης

 
 

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 
 
 

Εγχειρίδιο για μέντορες

Την άνοιξη του 2020 θα δημιουργηθεί ένας οδηγός για μέντορες της τοπικής κοινωνίας. Θα αποτελείται από μεθοδολογίες και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τον εκάστοτε μέντορα να δημιουργήσει μία ενωμένη ομάδα συνεργασίας με κέντρο της την κοινότητα.

The Walking Tour Course

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ο Καρπός και οι εταίροι του προγράμματος θα δημιουργήσουν 5 εκπαιδευτικά εγχειρίδια, ο καθένας πάνω στην ειδικότητά του. Θα εγχειρίδια αυτά θα υλοποιηθούν και δοκιμαστούν από 18 εμψυχωτές, επιλεγμένους από τον κάθε οργανισμό, που με τη σειρά τους θα εφαρμόσουν τις πρακτικές αυτές σε ευάλωτα γκρουπ νέων μεταξύ 18-30.

The Walking Tour Handbook

Το τρίτο στάδιο του προγράμματος αφορά τη συγγραφή ενός πρακτικού οδηγού για την δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών διαδρομών. Στόχος είναι αυτές οι διαδρομές να αναδείξουν κομμάτια της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας που δεν είναι τόσο γνωστά στον τουριστικό αλλά και τον τοπικό πληθυσμό βασιζόμενοι πάντα στις αρχές του υπεύθυνου τουρισμού.

Πλατφόρμα

Τέταρτο και τελευταίο στάδιο του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας διαδραστικής πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει όλα τα προηγούμενα παραδοτέα. Η πλατφόρμα αυτή θα δώσει την ευκαιρία πρόσβασης σε ένα μεγάλο κοινό και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος.