WALKING TOWARDS EMPLOYABILITY

Walking tours
ERASMUS+ 2020 - 2022

Στο έργο αυτό προσφέραμε την τεχνογνωσία και την χρόνια εμπειρία μας στην αφήγηση με εικόνες και ήχους για να δημιουργήσουμε μαζί με τους εταίρους μας εναλλακτικές ξεναγήσεις χρησιμοποιώντας τον ήχο, την αφήγηση, και την ψηφιακή τεχνολογία. Με γνώμονα την ειδίκευση μας που είναι η εκπαίδευση στα οπτικοακουστικά συμβάλλαμε στην επιμόρφωση νέων που θέλουν να εντάξουν τα κινηματογραφικά μέσα στην ανάδειξη πτυχών του πολιτισμού. Οι εταίροι μας είναι έμπειροι φορείς από την Γαλλία - D'Antilles & D'Ailleurs και την Ιταλία - Tamat και AITR - που αναπτύσσουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες και οι Βέλγοι εταίροι μας - Groupe One - είναι ειδήμονες στην καθοδήγηση νέων επιχειρηματιών του χώρου αυτού.

 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δημιουργήθηκαν 4 responsable walking tours σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις: Αθήνα, Fort-de-France, Βρυξέλλες και Περούτζια. Κάθε περιήγηση αναδεικνύει μια λιγότερο γνωστή πτυχή ή περιοχή της πόλης. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.


Κάντε κλικ στο χάρτη που ακολουθεί για να ανακαλύψετε ψηφιακά την διαδρομή που δημιουργήσαμε για τη γειτονιά της Κυψέλης.

Ο Καρπός συνεργάστηκε με την Snehta Residency για τη δημιουργία του εναλλακτικού περιπάτου. Στη διαδρομή που ακολουθήσαμε, επισκεφθήκαμε και γνωρίσαμε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά με στόχο την ένταξη και την συμπερίληψη.

THE WALKING TOUR COURSE

Επιμόρφωση στην χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό, την ανάδειξη της ταυτότητας ενός μέρους και τον βιώσιμο τουρισμό
1η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Στις 22 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Καρπό, η πρώτη επιμόρφωση των συμμετεχόντων του προγράμματος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό.Ο Καρπός ανέλαβε τη δεύτερη ενότητα της εκπαίδευσης του προγράμματος, η οποία αφορά τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων με στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός τόπου, μιας κοινότητας, μιας γειτονιάς. Οι εκπαιδευόμενοι εξασκήθηκαν στην παρατήρηση αφηγηματικών τεχνικών μέσω της εικόνας, με σκοπό να μπορέσουν οι ίδιοι στη συνέχεια να τις εφαρμόσουν για να αναδείξουν «κρυμμένες» πολιτιστικές διαδρομές της περιοχής τους.

Πιο αναλυτικά, δόθηκε έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους νοηματοδότησης των εικόνων, και πώς κάποιος με μικρή γνώση στα οπτικοακουστικά μπορεί να τους αξιοποιήσει. Επιπλέον, αναλύθηκε η σημασία της εξεύρεσης των σωστών λεπτομερειών σε κάθε χώρο, καθώς αυτές είναι που τον καθιστούν ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οι συμμετέχοντες/-ουσες του προγράμματος κλήθηκαν στο τέλος να εφαρμόσουν τις τεχνικές που διδάχθηκαν στο εργαστήριο μέσω ασκήσεων.

Δείτε παρακάτω τα όμορφα αποτελέσματα της onlline επιμόρφωσης.

2η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Τον Σεπτέμβρη του 2021 o Καρπός συμμετείχε στο 2o training του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Walking Towards Employability, το οποίο υλοποιήθηκε στην Περούτζια της Ιταλίας. Η εκπαίδευση βασίστηκε σε θέματα σχετικά με τον υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, την οπτικοακουστική εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.
Ο οργανισμός μας πραγματοποίησε το ένα από τα εργαστήρια. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι να δημιουργούν ερασιτεχνικά βίντεο με σκοπό την προώθηση της αθέατης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας μιας γειτονιάς. Έγινε μία εισαγωγή σε βασικές έννοιες φωτογραφίας και ήχου και πρακτικές ασκήσεις πάνω στο γύρισμα και το μοντάζ με κινητή συσκευή.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επιμόρφωσης.

3η Επιμόρφωση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό

Τον Οκτώβρη του 2021 o Καρπός οργάνωσε το 3o training του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Walking Towards Employability, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηνών. Με αυτή την επιμόρφωση ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των εταίρων του προγράμματος σε θέματα σχετικά με τον υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, την οπτικοακουστική εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.
Ο οργανισμός μας πραγματοποίησε ένα εργαστήριο σχετικό με τις μεθόδους συνεντεύξεων δίνοντας πρακτικές συμβουλές τόσο για τον τρόπο γυρισμάτων αλλά και για το περιεχόμενο.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επιμόρφωσης.

ΠΑΡΑΔΑΔΟΤΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κατεβάστε τα εδώ.
 
 
 

Εγχειρίδιο για μέντορες

Το παρόν εγχειρίδιο θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε τι σημαίνει "να είσαι μέντορας", πώς λειτουργεί η καθοδήγηση και τι είναι σημαντικό να προσέξετε όσον αφορά την ποικιλομορφία και το φύλο των μελών που συμμετέχουν στις δράσεις σας.

The Walking Tour Course

Στο δεύτερο παραδοτέο του προγράμματος ο Καρπός και οι εταίροι του προγράμματος δημιούργησουν 5 εκπαιδευτικές ενότητας, ο καθένας στον τομέα ειδίκευσής του. Τα εγχειρίδια υλοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν από 18 εμψυχωτές σε ευάλωτα γκρουπ νέων μεταξύ 18-30.

The Walking Tour Handbook

Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για την δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών διαδρομών. Στόχος είναι αυτές οι διαδρομές να αναδείξουν κομμάτια της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας που δεν είναι τόσο γνωστά στον τουριστικό αλλά και τον τοπικό πληθυσμό βασιζόμενοι πάντα στις αρχές του υπεύθυνου τουρισμού.

Πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε ο Καρπός, φιλοξενεί τα παραδοτέα του προγράμματος και παρουσιάζει τις διαδρομές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτό, εξασφαλίζοντας την απήχηση και τη βιωσιμότητα του προγράμματος.