ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
NON STOP MOTION ANIMATION

Για παιδιά Δημοτικού

Σχολείο: 93ο δημοτικό σχολείο Αθηνών
Διεύθυνση: Πυθέου 9 και Αγκύλης, Νέος Κόσμος, Αθήνα 11743
Έναρξη: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017
Λήξη:
Τετάρτη 31 Μαΐου 2017
Ώρα: 16.30-19.00
Τιμή: Δωρεάν δράση (ενότητα 10 εργαστηρίων)

Η δράση NON STOP MOTION ANIMATION υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΚΑΡΠΟ στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων µε αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 25 σχολικά κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και φιλοξενούν δωρεάν δράσεις για όλη την γειτονιά. Έτσι, τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν δράσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχοι του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία
• Η δημιουργία ενός οικείου, ευχάριστου, κατάλληλα διαμορφωμένου, κοινόχρηστου χώρου όπου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να συναντιούνται, να διαβάζουν, να δουλεύουν και να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες μαζί με άλλους ανθρώπους.
• Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
• Η δυνατότητα για τους ενήλικές να συναντούν άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να οργανώνουν δράσεις για τους ίδιους αλλά και μαζί με τα παιδιά.
• Η προσφορά ποικίλων προγραμμάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες της τοπικής κοινότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το NON STOP MOTION ANIMATION είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραγωγής βίντεο animation με τη μέθοδο του στοπ-καρέ, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά θα αναπτύξουν σκηνοθετικές, εικαστικές, τεχνικές, και αφηγηματικές δεξιότητες.Θα δημιουργήσουν βίντεο διάρκειας 1 έως 3 λεπτών που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Οφέλη για τους συμμετέχοντες
• Εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα,απόκτηση τεχνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων. Αύξηση της δυνατότητας συγκέντρωσης και εστίασης προσοχής.
• Ανάπτυξη σκηνοθετικής και αφηγηματικής άποψης, οργάνωση της σκέψης,παραγωγή προσωπικού έργου.
• Επικοινωνία και συνεργασία παιδιών και ενηλίκων διαφορετικών πολιτισμικών αξιών, με σκοπό την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπλέον, για τους μετανάστες ή πρόσφυγες:
• Η αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνα και ήχο δρα σαν γέφυρα επικοινωνίας με το νέο περιβάλλον σε μια περίοδο αναζήτησης ταυτότητας και προσαρμογής.
• Η συνεχής δυνατότητα πρόσβασης στα αναρτημένα στο διαδίκτυο έργα προσφέρει ένα σταθερό σημείο αναφοράς σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα.
• Έμμεση επεξεργασία τραυματικών εμπειριών,αύξηση της αυτοπεποίθησης.
• Η απώλεια της οικογένειας ή της χώρας προέλευσης αντισταθμίζεται από μια ‘οικογένεια’ συνομήλικων που μοιράζεται κάτι καινούργιο μέσω της τεχνολογίας και της τέχνης