SPEAK UP!

Media for Inclusion
ERASMUS+ 2019 - 2021

To ευρωπαϊκό έργο Speak Up-Media For Inclusion απαντάει στις ανάγκες της εποχής για την ένταξη νέων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής μέσα από την οπτικοακουστική παιδεία και παραγωγή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 οργανισμοί από 5 χώρες της Ευρώπης: ο οργανισμός ERIM (Γαλλία) μαζί με τον Réseau Raje (Γαλλία) ηγούνται του έργου σε συνεργασία με FORMA.Azione (Ιταλία), NextStep! (Ουγγαρία), Common Frames (Ολλανδία) και ο Καρπός από Ελλάδα.

SPEAK UP FESTIVAL

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Καρπός στο πλαίσιο του προγράμματος "Speak Up - Media for Inclusion" πραγματοποίησε το Speak Up Festival όπου κατά την διάρκεια 3 ημερών παρουσιάστηκαν οι ταινίες που έφτιαξαν οι μαθητές μας μέσα από οπτικοακουστικά εργαστήρια που προσφέραμε, έγινε συζήτηση σχετικά με το πως παρουσίαζονται οι πρόσφυγες στα media και κλείσαμε το φεστιβάλ με ένα masterclass πάνω στις ιδιαιτερότητες που έχει το να δουλεύεις με μετακινούμενους πληθυσμούς.
Παρακάτω διαβάστε περισσότερα και δείτε όμορφες και σημαντικές στιγμές και από τις τρεις εκδηλώσεις.

1. ''Πώς παρουσιάζονται οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα"

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων παρουσιάσαμε τον Οδηγό για δημοσιογράφους και δημιουργούς περιεχομένου που δημιούργησαν 25 ειδικοί από τις 5 χώρες που συμμετέχουν στο έργο. Μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ. Ο οδηγός περιέχει συμβουλές, καλές πρακτικές και τρόπους για να αποφεύγουμε την αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων στα ΜΜΕ όταν αναφερόμαστε σε μετακινούμενους πληθυσμούς και έχουμε όσο πιο συμπεριληπτικό λόγο γίνεται. Τέλος είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε 3 νέους δημοσιογράφους, την Ελβίρα Κρίθαρη, τον Σταύρο Μαλιχούδη και την Μυρτώ Συμεωνίδου για να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους καλύπτοντας το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και να συνομιλήσουμε και με μια από τις δημοσιογράφους των Αποδημητικών Πουλιών που η ίδια ως προσφύγισσα μπόρεσε να εκφραστεί μέσα από την εφημερίδα αυτή.

2. ''Speak Up-Προβολές''

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρουσιάστηκαν στο κοινό στα πλαίσια του Ethnofest οι 12 ταινίες των προσφύγων και προσφυγισσών που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των οπτικοκακουστικών εργαστηρίων του Καρπού. Τα παιδιά είδαν για πρώτη φορά τις ταινίες τους στην μεγάλη οθόνη και κάποιες από αυτές βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή με μέλη από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο έργο. Μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες στα κανάλια του Καρπου για να μάθετε πώς θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις ταινίες στο μέλλον.

3. "Speak Up-Masterclass"
Πώς δημιουργούμε βίντεο με μετακινούμενους πληθυσμούς

Η διευθύντρια του Καρπού και εκπαιδεύτρια Μαρία Λεωνίδα μαζί με την σκηνοθέτιδα και media artist Μαρία Πεσλή που ήταν υπεύθυνες για τα οπτικοακουστικά εργαστήρια του έργου μίλησαν, στα πλαίσια ενός masterclass, για το πως δούλεψαν με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες , για τους νέους τρόπους που έπρεπε να εφεύρουν για την διεξαγωγή των οπτικοακουστικών εργαστηρίων μέσα σε συνθήκες καραντίνας και τέλος έδωσαν τον λόγο στα παιδιά να μιλήσουν τα ίδια για την εμπειρία τους μέσα στα εργαστήρια.

SPEAK UP PHOTO CONTEST

 
 

1st prize

 
 
 
 

2nd prize

3rd prize

4th prize

 
 

Εργαστήρια βίντεο για μετανάστες/ιες και πρόσφυγες/ισσες

Ο Καρπός από τον Φεβρουάριο έως και τον Σεπτέμβρη του 2021 αρχικά online και έπειτα διαζώσης υλοποίησε πολυάριθμα εργαστήρια δημιουργίας βίντεο.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε εκτενή μαθήματα πάνω στις αρχές φωτογράφιας, πλάνων, σεναρίου κ.α. Δώθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν και να χρησιμοποίησουν επαγγελματικό εξοπλισμό αλλά και απλά μέσα όπως το κινητό τους. Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων τα παιδιά σε συνεργασία με τους facilitator των εργαστηρίων (Μαρία Λεωνίδα & Μαρία Πεσλή) έκαναν μοντάζ τα βίντεο τους δημιουργώντας μικρά ταινιάκια των 5' - 10' λεπτών.

Τα ταινιάκια αυτά θα προβληθούν στις 27/11 στο Ethnofest στην Αθήνα.

WΕΒΙΝΑR ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

Στις 13 Νοεμβρίου 2020 υλοποιήσαμε ένα webinar 27 εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές. Σκοπός του webinar αυτού ήταν η επιμόρφωση τους σε θέματα εγγραματισμού των μέσων (media literacy) και video making. Η επιμόρφωση αυτή χωρίστηκε σε 2 ώρες, την πρώτη ώρα επικεντρωθήκαμε στο media literacy κομμάτι χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο το βραβευμένο εργαστήριο ''Ένα αντικείμενο 5 τρόποι. Το εργαστήριο αυτό ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και από τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων είδαμε ότι η μετάβαση στην online μορφή έγινε με επιτυχία.

Στην δεύτερη ώρα της επιμόρφωσης χρησιμοποιώντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ημέρα Πορτραίτου (2019,σκην.Μαρία Λεωνίδα) εξετάσαμε τα παρακάτω:
-την κατασκευή μιας οπτικοακουστικής δημιουργίας
-τη σχέση της δημιουργικότητας και των προθέσεων του/της δημιουργού με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του θεατή
-το πώς ένα πλάνο μπορεί να προωθεί την ιστορία
-το πώς μια ταινία μικρού μήκους μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να γυριστεί σε μικρό χρονικό διάστημα
-παρουσίαση και επιλογή στοιχείων από τον οδηγό για δημιουργία μικρών ταινιών από τους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα από την Ολλανδία Common Frames.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Καλές πρακτικές

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, συλλέχθηκαν οι καλύτερες πρακτικές από κάθε οργανισμό ανάλογα την ειδίκευση του καθενός για την υλοποίηση των εργαστηριών.

Εργαστήρια

Σκοπός είναι μέσα από αυτά τα εργαστήρια να εκπαιδευτούν νέοι και νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στα οπτικοακουστικά μέσα και την οπτικοακουστική παιδεία (δημιουργία ταινιών/βίντεο, ραδιοφωνικών παραγωγών κ.α.) ώστε να ενταχθούν πιο εύκολα στην νέα κοινωνία στην οποία βρίσκονται.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων Ithaka

Το έργο θα ολοκληρωθεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων Ithaka (Ολλανδία) με παράλληλες εκδηλώσεις και στις 5 χώρες του προγράμματος μαζί με ένα διαγωνισμό φωτογραφίας στο Instagram. Στο φεστιβάλ στην Ολλανδία και σε αυτά που θα διοργανωθούν σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν τα οπτικοακουστικά έργα των νέων προσφύγων.

Οδηγός για οπτικοακουστικά έργα

Στο έργο προβλέπεται επίσης μέσα από 2 συναντήσεις ειδικών σε θέματα μεταναστών/προσφύγων και οπτικοακουστικών μέσων να εκδοθεί ένας οδηγός που θα βοηθήσει δημοσιογράφους και παραγωγούς οπτικοακουστικών μέσων που ασχολούνται με τον παραπάνω πληθυσμό.