TADAM

Tools & Awareness about Disinformation, Algorithm and Media

To πρόγραμμα TADAM –Tools & Awareness about Disinformation, Algorithm and Media αποτελεί μια σύμπραξη 9 οργανισμών από χώρες της Ευρώπης (Média Animation στο Βέλγιο, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία , το Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Μονπελιέ στη Γαλλία, του lCS Institute of Communication Studies στη Β. Μακεδονία, το IFJ – the International Federation of Journalists, του International Association of Media Education  και ο Καρπος στην Ελλάδα).

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες σχετικά με τη σημασία του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, για τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προκειμένου να προωθηθεί μια κριτική και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Πειραματισμοί με τη Γλώσσα

Είστε εκπαιδευτικός, επαγγελματίας των οπτικοακουστικών μέσων, φοιτητής/τρια και ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε βαθύτερα πρακτικές εφαρμογές των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η νέα σειρά εργαστηρίων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικότητα στόχο έχει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες με νέα εργαλεία και να θέσει προβληματισμούς μέσα από πρακτικές ασκήσεις.

Στο πρώτο εργαστήριο θα πειραματιστούμε με τη γλώσσα. Με συντονίστρια τη Γεωργία Κούτρικα, διευθύντρια ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ θα εξασκησθούμε στο promting και την αναζήτηση πληροφοριών, δοκιμάζοντας τα όρια της δημιουργικότητας.

Η εταιρία πληροφορικής ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ θα μας ξεναγήσει σε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα Εικονικής Πραγματικότητας (VR) που αξιοποιεί την ΤΝ για την προσομοίωση συνεντεύξεων εργασίας με παιδιά που έχουν αναπτυξιακές διαταραχές. Θα βυθιστείτε σε ένα ρεαλιστικό 3D περιβάλλον και θα αλληλοεπιδράσετε με ένα ανθρωποειδές Avatar που προσαρμόζει τη συμπεριφορά του μέσω ειδικών prompts. Πώς μεταβάλλονται οι αντιδράσεις του avatar καθώς αλλάζουν οι οδηγίες; 


Πότε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024

Ώρα: 17:00-20:30

Πού: Γραφείο Καρπού,  Σεβαστουπόλεως 12 (Αμπελόκηποι)

 

Είσοδος ελεύθερη.  Απαραίτητη η κράτηση θέσης εδω.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Κick off Σεμιναριο

Στις 12 και 13 Ιουνίου υλοποιήθηκε στη Louvain-la-Neuve ένα μεγάλο διερευνητικό σεμινάριο συνάντησης των οργανισμών. Η στόχευση ήταν να αναγνωριστούν ειδικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το πρόγραμμα, να πραγματοποιηθεί ανατροφοδότηση και να οριστεί η κατάλληλη μεθοδολογία για τα επόμενα στάδια. Οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες περιλαμβάνουν:

  • • Γραμματισμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το κοινό
  • • Η πολιτική χειραγώγηση και οι προκαταλήψεις
  • • Η επίδραση στη δημοσιογραφία και την απασχολησιμότητα
  • Κοινωνική χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι θεματικές αυτές προσεγγίστηκαν υπό το πρίσμα της δημιουργικότητας, της συμπερίληψης και ισότητας, αλλά και από την οπτική της ηθικής.

2. Eργαστήρια

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος σχεδιάζονται τουλάχιστον 16 εργαστήρια που θα υλοποιηθούν σε κάθε χώρα-εταίρο: στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Β. Μακεδονία και αλλού στην Ευρώπη.

Οι θεματικές των εργαστηρίων είναι ο ρόλος της ΤΝ στην παραγωγή των Μέσων, οι προκαταλήψεις και τα ζητήματα ηθικής, η απόκτηση δεξιοτήτων στην συγγραφή εντολών (prompting) και η αξιολόγηση της πρόσληψης του κοινού.

Στόχος των Εργαστηρίων είναι:

  • να συλλεγούν οι καλές πρακτικές και οι τοπικοί πόροι αναφορικά με την ΤΝ
  • να σχεδιαστούν από κοινού κατευθηντήριες οδηγίες, καμπάνιες κλπ αναφορικά με τη χρήση της ΤΝ
  • να καταγραφούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της ΤΝ.
  • 4. Μedia Educathon Event

    Στο τέλος του 2025, θα υλοποιηθεί ένα διεθνές event του προγράμματος στη μορφή του creative Media Educathon. Αυτό το μεγάλο training event θα είναι αφιερωμένο στους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές δημοσιογράφους κλπ., ώστε να σχεδιάσουν από κοινού δραστηριότητες και το περίγραμμα επικείμενων εκπαιδευτικών δράσεων που θα απευθύνονται στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων στην παραγωγή και την πρόσληψη της πληροφορίας.
    • Ιούλιος 2024Kick off Meeting

    • Δεκέμβριος 20241o Workshop

    • Ιανουάριος 2025Online Labs

    • Μάρτιος 20252ο Workshops

    • Δεκέμβριος 2025Media Educathon