TADAM

Tools & Awareness about Disinformation, Algorithm and Media

To πρόγραμμα TADAM –Tools & Awareness about Disinformation, Algorithm and Media αποτελεί μια σύμπραξη 9 οργανισμών από χώρες της Ευρώπης (Média Animation στο Βέλγιο, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία , το Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Μονπελιέ στη Γαλλία, του lCS Institute of Communication Studies στη Β. Μακεδονία, το IFJ – the International Federation of Journalists, του International Association of Media Education  και ο Καρπος στην Ελλάδα).

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες σχετικά με τη σημασία του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, για τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προκειμένου να προωθηθεί μια κριτική και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων. Το πρόγραμμα προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών και το διαμοιρασμό της γνώσης ανάμεσα σε ερευνητές, εκπαιδευτικές κοινότητες, την κοινότητα των πολιτών κ.α., στοχεύοντας στον από κοινού σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δράσεων.

 

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

1. Κick off Σεμιναριο

Στις 12 και 13 Ιουνίου θα υλοποιηθεί στο Louvain-la-Neuve ένα μεγάλο διερευνητικό σεμινάριο συνάντησης των οργανισμών. Η στόχευση είναι να αναγνωριστούν ειδικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το πρόγραμμα, να πραγματοποιηθεί ανατροφοδότηση και να οριστεί η κατάλληλη μεθοδολογία για τα επόμενα στάδια. Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες περιλαμβάνουν:
  • • Γραμματισμό στην τεχνητή νοημοσύνη από το κοινό
  • • Η πολιτική χειραγώγηση και οι προκαταλήψεις ως προς την τεχνητή νοημοσύνη
  • • Η επίδραση στη δημοσιογραφία και την απασχολησιμότητα
  • Κοινωνική χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Οι θεματικές αυτές θα προσεγγιστούν υπό το πρίσμα της δημιουργικότητας, της συμπερίληψης και ισότητας, αλλά και από την οπτική της ηθικής.

2. Eργαστήρια

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος με εργαστήρια που θα υλοποιηθούν σε κάθε χώρα-εταίρο: στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, το Μοντενέγκρο, τη Β. Μακεδονία και αλλού στην Ευρώπη. Η ιδέα είναι να συλλεγούν όλες οι καλές πρακτικές, οι τοπικοί πόροι και καινοτόμες ιδέες που απαντούν σε ζητήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων στην διαδικασία παραγωγής της πληροφορίας καθώς και στην παραπληροφόρηση.
 

3. Διαδικτυακό Εργαστήριο

Ευελπιστώντας να δημιουργηθεί μια κοινότητα για άμεση ανταλλαγή ιδεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το TADAM θα προσφέρει ένα διαδικτυακό εργαστήριο με στόχο να συλλέξει τα αποτελέσματα, δεδομένα και πόρους. Θα υπάρξουν επιπλέον διαδικτυακές συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση

4. Μedia Educathon Event

Στο τέλος του 2025, θα υλοποιηθεί ένα διεθνές event του προγράμματος στη μορφή του creative Media Educathon. Αυτό το μεγάλο training event θα είναι αφιερωμένο στους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές δημοσιογράφους κλπ., ώστε να σχεδιάσουν από κοινού δραστηριότητες και το περίγραμμα επικείμενων εκπαιδευτικών δράσεων που θα απευθύνονται στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων στην παραγωγή και την πρόσληψη της πληροφορίας.