CLAP

Collective Learning through Antiracist Productions 2022 - 2025

Στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Clap, στο οποίο ο Καρπός συμμετέχει μαζί με άλλους δύο εταίρους, το Media Animation από το Βέλγιο και το 4Change από την Πορτογαλία, θα δημιουργηθούν ταινίες μικρού μήκους για την  ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού.

Δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του CLAP που είναι διαθέσιμη στα γαλλικά, πορτογαλικά, αγγλικά και ελληνικά όπου μπορείτε να εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ και να αποκτήσετε πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ταινιών μικρού μήκους που εστιάζουν στη διαφορετικότητα καθώς και σε μια σειρά εύχρηστων οδηγιών και δραστηριοτήτων για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα παραχθεί ένα διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης με δραστηριότητες και καλές πρακτικές για την παραγωγή ταινιών σχετικά με την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη. Πάνω από 250 εκπαιδευτικοί και προσωπικό που εργάζεται με ευπαθείς ομάδες θα εκπαιδευτούν δια ζώσης και διαδικτυακά στον τομέα αυτό. Τουλάχιστον 300 συμμετέχοντες θα παράγουν οπτικοακουστικό υλικό μέσω των εργαστηρίων. Και στις τρεις χώρες θα οργανωθούν 15 δράσεις διάδοσης των αποτελεσμάτων.

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Η επιμόρφωση που διοργάνωσε και υλοποίησε ο Καρπός με εκπαιδευτές που εργάζονται με ευπαθείς ομάδες ενηλίκων είχε ως στόχο να τους δώσει τα εργαλεία να μπορέσουν δημιουργήσουν τις ταινίες με τις ομάδες τους.

Στις δυο συναντήσεις συζητήθηκαν τα ερωτήματα :
Πώς διαπραγματευόμαστε θέματα ρατσισμού μέσω οπτικοακουστικών παραγωγών;
Πώς προσεγγίζουμε την διαφορετικότητα χωρίς κλισέ;
Ποια είναι τα βήματα και τα εργαλεία για να ξεκινήσετε μία συλλογική οπτικοακουστική δημιουργία με μία ομάδα ενηλίκων;

Οι εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία, πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο, να έρθουν σε επαφή και με τον κινηματογραφικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τις ταινίες με τις ομάδες τους.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Καρπό από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, οι καθηγήτριες του οποίου συμμετέχουν ως επιμορφούμενες στο πρόγραμμα CLAP. Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πλαίσιο της επικείμενης δημιουργίας των δικών τους ταινιών συζήτησαν για τις ιδέες τους και μοιράστηκαν εμπειρίες τους.

Μετά από ένα σύντομο παιχνίδι γνωριμίας ακολούθησε το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης στο οποίο παρουσιάστηκαν:

  • Διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της θεματικής του ρατσισμού και είδη ταινιών (animation, ντοκιμαντέρ, musical κλπ.)
  • Η έννοια της οριοθέτησης του κάδρου και τα διαφορετικά πλάνα στην σκηνοθεσία
  • Η σημασία του ήχου και της μουσικής στην ταινία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στη συνέχεια συμμετείχαν σε μια σειρά πρακτικών ασκήσεων με θέμα την εξερεύνηση διαφορετικών ήχων και την ένταση στη διαδικασία της ηχογράφησης. Ήρθαν σε επαφή με οπτικοακουστικά εργαλεία και κλήθηκαν να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αντίστοιχες τεχνικές με τον εξοπλισμό τους.

Στόχος της δράσης ήταν η ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και η παροχή ιδεών και τεχνικών για τη δημιουργία των δικών τους ταινιών. Παράλληλα, επετεύχθη συντονισμός της ομάδας και διαμοιρασμός εμπειριών.

 

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Μετά την επιμόρφωση, οι εκπαιδευτές θα δοκιμάσουν μαζί με την ομάδα τους τις οπτικοακουστικές ασκήσεις της εργαλειοθήκης. Οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν στην εξάσκηση και την κατανόηση των οπτικοακουστικών εργαλείων και την προετοιμασία της ομάδας για μία μικρή παραγωγή ταινίας.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Οι εκπαιδευτές μαζί με την ομάδα τους, χρησιμοποιώντας την διαδικτυακή εργαλειοθήκη του προγράμματος αλλά και με την υποστήριξή των εκπαιδευτριών του Καρπού θα μπορούν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους για την ευαισθητοποίηση απέναντι στον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να στηρίξει οικονομικά μετακινήσεις και άλλα τυχόν αναγκαία έξοδα της παραγωγής.

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο του 2024, πέντε από τους εκπαιδευτές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπαιδευτές από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.