#MigratED

Ανθρώπινα δικαιώματα και μετανάστευση μέσα από τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Erasmus+ 2018-2020

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και νέους έως 20 ετών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πολιτισμικής διαφορετικότητας μέσω της εικόνας και των ψηφιακών εργαλείων. Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος στηρίζεται μία ψηφιακή εκστρατεία που προωθεί τη συνεργασία των νέων μεταξύ τους, την ένταξη και τη φιλοξενία. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την Ιταλική οργάνωση GVC και τον Δήμο της Μπολόνια.

MigratED - Final International Multi-Stakeholder Conference

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα συνείδησης, η WeWorld διοργανώνει το τελικό πολυδιάστατο συνέδριο του έργου MigratED, σε συνεργασία με τους εταίρους από τις 5 εμπλεκόμενες χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Πορτογαλία και Κύπρος.

Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συζήτησης σχετικά με τα πολύπλοκα θέματα της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Ένταξης και της Ψηφιακής Εκπαίδευσης. Με τη διάδοση καλών πρακτικών και προκλήσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των 3 ετών του MigratED, και με τη συμμετοχή ομιλητών από όλες τις χώρες εταίρους, που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό πλαίσιο, το συνέδριο στοχεύει να είναι μια ευκαιρία διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ θεσμών, ΜΚΟ, εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτικών φορέων σε όλα τα επίπεδα.

Βρείτε το πρόγραμμα εδώ
Για να παρακολουθήσετε το event online βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

To πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 με σημείο αναφοράς τη διαδικτυακή έρευνα «Θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση μέσω της χρήσης Νέων Τεχνολογιών». Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια τα στελέχη και επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες παρακολούθησαν 5ήμερη επιμόρφωση στη Μπολόνια, βάση της οποίας σχεδιάστηκε η αντίστοιχη 12ωρη εκπαίδευση στην Ελλάδα, την οποία συν-επιμελήθηκαν ο Καρπός και η Action Aid και απευθύνθηκε σε 60 εκπαιδευτικούς.

Στη διάρκεια του 2019-2020, η ομάδα του Καρπού συνεργάζεται με 5 επιλεγμένα σχολεία της Αττικής, όπου με την υποστήριξη εκπαιδευτικών και διευθυντών δημιουργήθηκαν μαθητικές ομάδες για να παραχθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος: πέντε ντοκιμαντέρ με συνοδευτικά υλικά από έρευνες, κείμενα και οπτικοακουστικές ασκήσεις.

Οπτικοακουστικά εργαστήρια

συνολικής διάρκειας 4 διδακτικών ωρών για κάθε τάξη γύρω από τεχνικές αφήγησης με εικόνα και ήχο.

Μαθητική έρευνα

πάνω σε τοπικές ιστορίες μετανάστευσης και εύρεση χαρακτήρων με διαπολιτισμικό παρελθόν και παρόν. «Μαζί ή χώρια;» (4ο ΓΕΛ Αργυρούπολης)

Δημιουργική γραφή, συνεντεύξεις, ποιήματα

με θέμα «Σκέψεις ενός μετανάστη που αφήνει την πατρίδα του»
Έκθεση Εύας Τζ. Έκθεση Γιώργου Π. Ποίημα Παναγιώτη Π. (1o ΓΕΛ Κορπωίου)

Εργαστήρια ντοκιμαντέρ

με τη συμμετοχή 8-15 μαθητών σε κάθε ένα από τα 5 συνεργαζόμενα σχολεία.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ο Καρπός πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της καραντίνας ολοκλήρωσε τα γυρίσματα και το μοντάζ των μαθητικών ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες αυτές έχουν ως θέμα την ταυτότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών, την αλληλεγγύη κ.α.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν κάποια σχολεία της Αττικής αλλά και σχολεία όλων των συνεργαζόμενων χωρών του προγράμματος.

Δείτε επίσης τα ελληνικά βίντεο που γυρίστηκαν στο κανάλι μας στο YOUTUBE.

Tρέιλερ του βίντεο που έφτιαξαν κάποιοι από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 
 

ΔΙΑΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Το βίντεο που δημιούργησε το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνας και ο Καρπός με θέμα την καραντίνα παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο online συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO "FROM MAKING STUDENT VOICE HEARD TO ACTIVE CIVIC PARTICIPATION IN THE DIGITAL AGE" ως Καλή Πρακτική με στόχο την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και την δυνατότητα που είχαν να ακουστούν κατά την διάρκεια της καραντίνας.
 
Το MigratED βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από τα LLLAwards 2020 "Lifelong Learning for Sustainable Societies", μία δράση της Lifelong Learning Platform" για δημιουργικές και inclusive εκπαιδευτικές πρακτικές. Το MigratED επιλέχθηκε στην κατηγορία "Learning that empowers - the future of learning".

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την τελετή έναρξης και το LLLWeek Launch event μπορείτε να κάνετε εγγραφή και να δείτε το πρόγραμμα εδώ.