STEAMulate Your School

Πρόγραμμα Erasmus+

Το έργο «STEAMulate Your School» συνδυάζοντας την οπτικοακουστική παιδεία με τις θετικές επιστήμες (STEM) αποσκοπεί στο να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες νέες δεξιότητες και να διεγείρει το ενδιαφέρον τους για τα μαθήματα των θετικών επιστημών μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμαστε σε αυτό με τους: Edukaciniai projektai (Λιθουανία), Zaffiria (Ιταλία) και Gaite Lyrique (Γαλλία).

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Προτεραιότητα του έργου είναι η υποστήριξη των μαθητών στην απόκτηση και ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού συστήματος STEAM (Επιστήμες, Τεχνολογίες, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά). Για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία να αυξήσουμε την ελκυστικότητα του STEAM, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προσεγγίσουμε τους εκπαιδευτικούς, με μεθοδολογίες και έργα που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε νέα ενδιαφέροντα.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα έρχεται να συνεχίσει το πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο «App Your School», υλοποιώντας εκ νέου 6ωρα ψηφιακά εργαστήρια («Digital Ateliers») τα οποία βασίζονται στις προσεγγίσεις των Alberto Manzi και Bruno Munari. Σε αυτό το πλαίσιο, o Kαρπός θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει σε επιλεγμένα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική 5 ψηφιακά εργαστήρια κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν και να δοκιμαστούν 5 εκπαιδευτικές προτάσεις για την εισαγωγή των ΤΠΕ στα σχολικά μαθήματα της Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιστορίας, Μουσικής και Φυσικής. Σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα η ομάδα του Καρπού έχει συνεισφέρει ενεργά στη δημιουργία ειδικού MOOC (Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα) με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών το οποίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο για το κοινό.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαθεματικά εργαστήρια STEAM, σχεδιασμένα από τον Καρπό και μία νέα εκπαιδευτική εφαρμογή με θέμα την αστρονομία!

Την Παρασκευή 13 Μαϊου στα γραφεία του Καρπού (Σαρρή 4, 10553, Ψυρρή) ώρα 18:00 δοκιμάστηκαν τα νέα μας εργαστήρια σχεδίασμένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος STEAMulate your school.

Συνδυάστηκαν τα μαθηματικά, η φυσική με τον κινηματογράφο τα εργαστήρια αυτά προσφέρουν δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην τάξη.

Στη συνέχεια μέσω διαδραστικών ασκήσεων έγινε παρουσίαση της εφαρμογής myUniverse που είχε υλοποιηθεί μαζί με τους εταίρους του προγράμματος με θέμα το σύμπαν και παρέα δημιουργήσαμε μία μικρή έκθεση.
Την εφαρμογή αυτή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με τους μαθητές/ριες σας για να διευρύνουν ή να θυμηθούν όσα γνωρίζουν σχετικά με το σύμπαν, το ηλιακό σύστημα και τους αστερισμούς αλλά και να συζητήσετε πώς μία εφαρμογή μπορεί να παρουσιάσει με ευχάριστο και καλλιτεχνικό τρόπο επιστημονικά θέματα. Είναι διαθέσιμη στα ελληνικά.

*Δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Τα ψηφιακά εργαστήρια που παρουσιάστηκαν είναι το ''Μετείκασμα'' και ο ''Ο κρυμμένος κώδικας της Αρμονίας'' για τα οποία μπορείτε να δείτε πληροφορίες παρακάτω.

Η εφαρμογή my Universe διατίθεται δωρεάν για Android και iOS. Η εφαρμογή είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ηλικίες: 11-16 ετών
Αριθμός μαθητών: 20-25
STEAM θέμα: Επαυξημένη πραγματικότητα
Σύνδεση με σχολική ύλη: Βιολογία
Ερώτηση-Κλειδί: Πώς το σχήμα και η θέση των ματιών των ζώων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση τους;
Σύντομη περιγραφή
Το εργαστήριο αυτό έχει σκοπό να εμπνεύσει τους μαθητές να παρατηρήσουν τον κόσμο των ζώων, και πιο συγκεκριμένα, τη σημασία του σχήματος και της θέσης των οφθαλμών. Οι συμμετέχοντες ερευνούν το θέμα και οδηγούνται στο να δημιουργήσουν βιντεο-συλλογές, στη συνέχεια απομονώνουν σχετικά σημεία ενδιαφέροντος και τέλος, χρησιμοποιώντας μία από τις πιο ελκυστικές σύγχρονες τεχνολογίες, την επαυξημένη πραγματικότητα, αναζητούν απαντήσεις γύρω από πράγματα που τους προκαλούν εντύπωση.

Δείτε το εργαστήριο εδώ.

Ηλικίες: 11-16 ετών
Αριθμός μαθητών: 20-25
STEAM θέμα: Γεωμετρία, Μαθηματικά
Ερώτηση-Κλειδί: Χρησιμοποιεί η φύση μαθηματικά;
Σύντομη περιγραφή
Σε αυτό το εργαστήριο θα εξερευνήσουμε την έννοια της αρμονίας και θα ανακαλύψουμε έναν αριθμό που σχετίζεται με αυτή και που υπάρχει παντού γύρω μας! Οι μαθητές μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων ανακαλύπτουν πώς η χρυσή αναλογία κρύβεται πίσω από την αρμονία και δημιουργούν το δικό τους φωτογραφικό έργο το οποίο βασίζεται σε αυτήν. Τέλος, δημιουργούν μια διαδραστική έκθεση φωτογραφίας όπου οι επισκέπτες με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας ανακαλύπτουν τη χρυσή αναλογία στα έργα των μαθητών.

Δείτε το εργαστήριο εδώ.

Ηλικίες: 11 - 16 ετών
Αριθμός μαθητών: 10-25
STEAM θέμα: Ψευδαίσθηση της κίνησης: το μετείκασμα
Σύνδεση με σχολική ύλη: Βιολογία, Οπτική
Ερώτηση-Κλειδί: Πώς το ανθρώπινο μάτι συνδέεται με την κινούμενη εικόνα;
Σύντομη περιγραφή
Το εργαστήριο αυτό έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τις αρχές της κινούμενης εικόνας ή αλλιώς animation και του κινηματογράφου γενικότερα. Θα ταξιδέψουν στο χρονοδιάγραμμα του animation και θα γνωρίσουν τους πιο σημαντικούς σταθμούς του θεωρητικά αλλά και στην πράξη, χρησιμοποιώντας χειροποίητες κατασκευές και ψηφιακές εφαρμογές. Τέλος, όταν θα μελετήσουν την σύγχρονη εποχή, θα χρησιμοποιήσουν εφαρμογές του animation που τους είναι πιο οικείες και ελκυστικές, με στόχο να συνδέσουν τις βασικές αρχές και την εξέλιξή της κινούμενης εικόνας που και να αναρωτηθούν γιατί αυτή γοητεύει τον άνθρωπο.

Δείτε το εργαστήριο εδώ.

Ηλικίες: 11-16 ετών
Αριθμός μαθητών: 20-25
STEAM θέμα: Μουσική, Πληροφορική, Τεχνολογία, Φυσική (Ηλεκτρισμός) Ερώτηση-Κλειδί: Αν τα είδη μουσικής ήταν αντικείμενα, πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν;
Σύντομη περιγραφή
Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές θα κάνουν έρευνα πάνω σε είδη μουσικής που τους αρέσουν, τους παράγοντες που τα διαφοροποιούν αλλά και που τα χαρακτηρίζουν. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους, τους μικροελεγκτές Makey Makey, το Scratch και απλά υλικά θα κατασκευάσουν τα δικά τους διαδραστικά αντικείμενα τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το είδος μουσικής της επιλογής τους.

Δείτε το εργαστήριο εδώ.

Ηλικίες: 11 - 15 ετών
Αριθμός μαθητών: 10-25
STEAM θέμα: Ιδιότητες του φωτός: Διάθλαση
Σύνδεση με σχολική ύλη: Φυσική, Οπτική
Ερώτηση-Κλειδί: Πώς συνδέεται το μάτι μας με την Camera Obscura και τον προτζέκτορα;
Σύντομη περιγραφή
Το εργαστήριο αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να συνδέσουν την όρασή τους με την Camera Οbscura, την πρώτη φωτογραφική μηχανή, πώς λειτουργεί και τι κοινά σημεία έχει με τον προτζέκτορα. Θα γνωρίσουν το οπτικό φαινόμενο της διάθλασης και θα περάσουν στο κατασκευαστικό κομμάτι όπου θα φτιάξουν, ανά ομάδες, ένα χειροποίητο προτζέκτορα χρησιμοποιώντας ως φωτεινή πηγή για την προβολή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Τέλος, αφού πειραματιστούν με την κατασκευή τους, θα φωτογραφίσουν το υλικό που θα παρουσιάσουν στην τάξη και έπειτα θα αναφέρουν τα χαρακτηριστικά του προτζέκτορα σχετικά με την ποιότητα και τον τρόπο προβολής.

Δείτε το εργαστήριο εδώ.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Δείτε εδώ σχετικά βίντεο των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στην Αττική και συνεντεύξεις των εκπαιδευτών που τα πραγματοποίησαν.

ONLINE ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Ο Καρπός προσφέρει μια νέα δωρεάν επιμόρφωση σε καθηγητές και καθηγήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που θέλουν να εντάξουν τα Διεπιστημονικά Ψηφιακά Εργαστήρια (Digital Ateliers) στην τάξη τους. Η επιμόρφωση αυτή θα γίνει μέσω ενός MOOC (Massive Open Online Course) που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος STEAMulate your school και μίας δια ζώσης επιμόρφωσης 6 ωρών, στις 19 Μαρτίου, όπου θα μπορέσετε να δημιουργήσετε το δικό σας Ψηφιακό Εργαστήριο.

Από τις 11 Ιανουαρίου κάνοντας μια απλή εγγραφή εδώ μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα του και να υλοποιήσετε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Οι γλώσσες που θα χρησιμοποιούνται είναι αγγλικά και ελληνικά.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής θα μπορείτε και να υλοποιήσετε τα προτεινόμενα διεπιστημονικά ψηφιακά εργαστήρια στην τάξη σας, να αξιοποιήσετε την συμβουλευτική των σχεδιαστών και εκπαιδευτών και από τις 4 χώρες και να δημιουργήσετε τα δικά σας. Στο τέλος θα λάβετε την πιστοποίηση σχεδιασμού διεπιστημονικών εργαστηρίων.
Η ενασχόληση σας αντιστοιχεί σε περίπου 40 ώρες μελέτης συνολικά.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ MOOC;

- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:Εισαγωγή στο πρόγραμμα STEAMulate your School
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ιταλικά Ψηφιακά Εργαστήρια (Centro Zaffiria)
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Γαλλικά Ψηφιακά Εργαστήρια ( La Gaite Lyrique)
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Λιθουανικά Ψηφιακά Εργαστήρια (EDUPRO)
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ελληνικά Ψηφιακά Εργαστήρια (ΚΑΡΠΟΣ)
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς διεπιστημονικά εργαστήρια;
- Forum όπου μπορείτε να θέτετε ερωτήσεις για εργαστήρια του κάθε οργανισμού.

Το MOOC αυτό είναι διαδραστικό και σας δίνεται η ευκαιρία στο Forum που θα βρείτε μέσα στην πλατφόρμα να θέσετε τις ερωτήσεις σας και οι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες θα σας απαντήσουν. Το MOOC είναι στα αγγλικά και τα εργαστήρια του Καρπού είναι και στα ελληνικά.

 
 
1η online επιμόρφωση - 18 Ιανουαρίου 2021
 
 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ "My Universe"

Το app "myUniverse" υλοποιήθηκε μαζί με τους εταίρους του προγράμματος με θέμα το σύμπαν. Την εφαρμογή αυτή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με τους μαθητές/ριες σας για να διευρύνουν ή να θυμηθούν όσα γνωρίζουν σχετικά με το σύμπαν, το ηλιακό σύστημα και τους αστερισμούς αλλά και να συζητήσετε επίσης πως μία εφαρμογή μπορεί να παρουσιάσει με ευχάριστο και καλλιτεχνικό τρόπο επιστημονικά θέματα.
Είναι διαθέσιμη στα ελληνικά.

Κεφάλαια Εφαρμογής:

1. Σεληνιακή Πινακοθήκη
2. Δημιουργήστε μουσική με τους πλανήτες
3. Δημιουργήστε τον δικό σας πλανήτη
4. Αστερισμοί

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για Android και iOS. Η εφαρμογή είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ