WOMED

Erasmus+ 2019-2021

Το Women in the Media είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στην ισότητα των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ως στόχο έχει την ενδυνάμωση των γυναικών και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τον Καρπό εταίροι από 5 ευρωπαϊκές χώρες το EU15 Ltd και το Filmworks Trust από την Μεγάλη Βρετανία, το le LABA από την Γαλλία, το Business & Professional Women CR από την Τσεχία, το Eesti People to People από την Εσθονία και η Arte Urbana Collectif από την Βουλγαρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στην κατηγορία Erasmus+.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έρευνα & Ερωτηματολόγιο

για τη χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα όσον αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία.

Οδηγός Καλών Πρακτικών & Επιμορφώσεις

με την συλλογή στοιχείων από κάθε χώρα για να υποστηρίξουν και εμπνεύσουν τις νέες κινηματογραφίστριες.
Δείτε εδώ

Online πλατφόρμα

που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πρόσβαση της βιομηχανίας, το περιεχόμενο της θα είναι βασισμένο στις επιμορφώσεις του προγράμματος.

Συνεντεύξεις

με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία με σκοπό να μας μιλήσουν για την δική τους εμπειρία, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν.

Συνεντεύξεις

Εκδήλωση

Ισότητα στον κινηματογράφο

Πόσο μακριά είμαστε από το 50/50;

Στις 27 Αυγούστου συζητήσαμε για την ίση και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στα οπτικοακουστικά μέσα ! Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Media-Ελλάδα και από τον Καρπό (Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου WOMEN IN THE MEDIA Erasmus+.

Συζητήθηκαν τρόποι για να αυξηθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση μπροστά και πίσω από την κάμερα. Μίλησαν εκπρόσωποι φορέων από το ΕΚΚ η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη Χανδρινού, η Ρέα Βαλντέν πρόεδρος του WIFT GR, στην συνέχεια έγινε μια συζήτηση με επαγγελματίες του χώρου.

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού.
Βασιλική Διαγουμά- Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΕΚΟΜΕ
Μαρία Λεωνίδα Σκηνοθέτρια-Διευθύντρια του Καρπού
Φίλη Ολσέφκσι -Διευθύντρια Φωτογραφίας
Θέλγια Πετράκη-Σκηνοθέτρια
Φανή Σκαρτούλη- Παραγωγός

Η εκδήλωση αυτή είχε ως σκοπό να ανοίξει την συζήτηση γύρω από το 50/50 στον κινηματογράφο η οποία ελπίζουμε και θέλουμε να συνεχιστεί με δράσεις.

 
 

Πλατφόρμα Women In Media

Σας ενδιαφέρει να ξεκινήσετε μια καριέρα στην κινηματογραφική βιομηχανία και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε;

Η πλατφόρμα του έργου για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν καριέρα στην τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία είναι έτοιμη και μπορείτε να μπείτε και να μοιραστείτε τον σύνδεσμο με όσες ενδιαφέρονται. Στην πλατφόρμα θα βρείτε εκπαιδευτικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια αυτο-αξιολόγηση για τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες σας και σε ποιο πόστο θα θέλατε να δουλέψετε. Μπορείτε παρακολουθήσετε διαδικτυακά μαθήματα (training modules), για μια εισαγωγή στην εκπαίδευση σας όσον αφορά τα πόστα και τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση ενός οπτικοακουστικού έργου. Στην συνέχεια αν θέλετε να συνεχίσετε την εκπαίδευση σας υπάρχει μια λίστα με ανθρώπους, ιδρύματα και σχολές που μπορείτε να απευθυνθείτε.

Τέλος μπορείτε να βρείτε την έρευνα που έγινε από το έργο σε σχέση με την θέση και την ισότητα των γυναικών στον κινηματογράφο, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και ένα οδηγό καλών πρακτικών από κάθε χώρα!

"Επειδή όμως ... ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αν μια σκηνοθέτης ξεκινάει τώρα, είναι καλύτερο να πειραματιστεί πρώτα μόνη της, με πιο μικρά και απλά σενάρια για αρχή, να δει πως θέλει να αφηγείται, πως θέλει να μοντάρει, πώς κατευθύνει έναν ηθοποιό και να μην απογοητευτεί αν η πρώτη της απόπειρα δεν πετύχει, είναι μέρος της διαδικασίας κι αυτό."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

"Ελπίζω να μπει ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση πιο εξειδικευμένα, ώστε να δημιουργηθεί εξ ’αρχής ένα ευαισθητοποιημένο κοινό που θ’αγαπήσει το σινεμά σαν Τέχνη και θα αναγνωρίσει το ελληνικό σινεμά."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

"Έχω αρκετές ιστορίες να διηγηθώ αλλά νομίζω θα αναφερθώ στη συχνότητα που λαμβάνω τηλεφωνήματα από παραγωγούς για δουλειά με το opening line πως ο άνδρας συνάδελφος που ήταν η πρώτη τους επιλογή δεν προλαβαίνει να αναλάβει το project."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

"'Η συζήτηση για το 50/50 θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική γιατί θέτει βασικά ερωτήματα στον τρόπο που γίνεται η χρηματοδότηση, παραγωγή και επιλογή των ταινιών σε φεστιβάλ. Ωστόσο, όπως οποιαδήποτε τέτοιου τύπου συζήτηση, είναι σημαντικό να είναι ευέλικτη, ανοιχτή και να γίνεται με ελευθερία. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ανοίξει αυτός ο προβληματισμός και στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

''Αυτό που θα ήθελα να τονίσω εγώ είναι να μην απογοητευτούμε μετά τη δημιουργία της πρώτης ταινίας και να τολμήσουμε τη δεύτερη. Είναι πολύ πιθανό η πρώτη να βγει κακή. Δεν πειράζει. Συμβαίνει και στους καλύτερους.''

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.