WOMED

Erasmus+ 2019-2021

Το Women in the Media είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τον Καρπό εταίροι από 5 ευρωπαϊκές χώρες το EU15 Ltd και το Filmworks Trust από την Μεγάλη Βρετανία, το le LABA από την Γαλλία, το Business & Professional Women CR από την Τσεχία, το Eesti People to People από την Εσθονία και η Arte Urbana Collectif από την Βουλγαρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στην κατηγορία Erasmus+.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έρευνα & Ερωτηματολόγιο

για τη χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα όσον αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία.

Οδηγός Καλών Πρακτικών & Επιμορφώσεις

με την συλλογή στοιχείων από κάθε χώρα για να υποστηρίξουν και εμπνεύσουν τις νέες κινηματογραφίστριες.
Δείτε εδώ

Online πλατφόρμα

που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πρόσβαση της βιομηχανίας, το περιεχόμενο της θα είναι βασισμένο στις επιμορφώσεις του προγράμματος.

Συνεντεύξεις

με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία με σκοπό να μας μιλήσουν για την δική τους εμπειρία, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν.

Open Call for TV & Film Professionals

Στα πλαίσια του έργου WOMEN IN THE MEDIA, ζητάμε σε όσους και όσες είναι εκπαιδευτές, σχολές ή πανεπιστημιακά ιδρύματα συναφή με τις παρακάτω ιδιότητες στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, αν επιθυμούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε αυτή την φόρμα ώστε να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα του προγράμματος.

Ο σκοπός είναι οι νέες γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο αυτό να έχουν στα χέρια τους ένα ευρετήριο στο οποίο να μπορούν να ανατρέξουν όταν θέλουν να επιλέξουν που μπορούν να απευθυνθούν για την εκπαίδευση τους.

Στο ευρετήριο θα υπάρχουν οργανισμοί, εκπαιδευτές/τριες και ιδρύματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν το πρόγραμμα! Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους εκπαιδευτές/ριες, τις σχολές και τα ιδρύματα να είναι σε μια πλατφόρμα που θα έχουν πρόσβαση άνθρωποι από όλη την Ευρώπη!

WOMED EVALUATORS

Μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους στο πρόγραμμα WOMED (Women in the Media), ετοιμάσαμε μια σειρά υλικών μάθησης και εργαλείων αυτοαξιολόγησης σχεδιασμένα να βοηθήσουν τις γυναίκες να κατανοήσουν την πολύπλευρη φύση του πολιτιστικού τομέα (συγκεκριμένα της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας). Περαιτέρω να τους δώσουμε την δυνατότητα με μια διαδικτυακή εκπαίδευση να αποκτήσουν κάποιες από τις ικανότητες που απαιτούνται σε διαφορετικά επαγγέλματα του παραπάνω τομέα. Ζητάμε λοιπόν από γυναίκες που ενδιαφέρονται να μας βοηθήσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση του Προσχεδίου(DRAFT) του προγράμματος αυτού.

Σημείωση: Δεν θέλουμε να τεστάρουμε την γνώση της αξιολογήτριας πάνω στο θέμα αλλά ψάχνουμε να δούμε αν το υλικό είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ή όχι από την εκάστοτε χρήστρια.

Μόλις εγγραφείτε θα λάβατε ένα mail καλωσορίσματος με όνομα χρήστη και κωδικό και έτσι θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την αξιολόγηση του υλικού. Η καταληκτική ημερομηνία για να συμπληρώσετε τις φόρμες αξιολόγησης είναι η 30η Απριλίου 2021 και το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο 2021.

Για να εγγραφείτε πατήστε εδώ
*Τα υλικά και η αξιολόγηση είναι στα αγγλικά

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. To online ερωτηματολόγιο είχε σαν σκοπό: να καταγράψει την πρόσβαση στην πληροφόρηση σε σχέση με την εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας, τις δυνατότητες δικτύωσης και τι θα ήθελαν να περιλαμβάνει μια επιμόρφωση. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο μήνα Φεβρουάριο 2020 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν συνολικά 414 γυναίκες με το 29% των απαντήσεων να προέρχεται από την Ελλάδα.
Μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.

Ενδεικτικά από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με τον χώρο, επιθυμούν μια εκπαίδευση που να συνδυάζει την θεωρία με την πράξη και παράλληλα να υπάρξει μια πιο απτή σύνδεση μεταξύ της έρευνας και των πρακτικών αναγκών του επαγγέλματος (49% συνολικά ανέφεραν τα παραπάνω ως ανάγκες). Μεγάλο ποσοστό καταδεικνύει την ανάγκη δικτύωσης στο χώρο εργασίας. Η εύρεση εργασίας στον χώρο είναι πρώτη στα ποσοστά απαντήσεων ως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν (34%) που οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας και αγγελιών. Στις απαντήσεις επανέρχεται και η ανάγκη δικτύωσης για την εύρεση εργασίας στον χώρο. Στην ερώτηση αν νιώθουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας, η απάντηση είναι ναι (77%).

Τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι:
  • η σύνδεση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, μεταξύ των σπουδών και του επαγγελματικού χώρου και η δικτύωση
  • το πώς είναι δομημένη η αγορά εργασίας για τον συγκεκριμένο χώρο
  • η αναζήτηση πόρων για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων
  • η διάκριση λόγω φύλου και η ισότητα των δύο φύλων