WOMED
Erasmus+ 2019-2021
Το Women in the Media είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τον Καρπό εταίροι από 5 ευρωπαϊκές χώρες το EU15 Ltd και το Filmworks Trust από την Μεγάλη Βρετανία, το le LABA από την Γαλλία, το Business & Professional Women CR από την Τσεχία, το Eesti People to People από την Εσθονία και η Arte Urbana Collectif από την Βουλγαρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στην κατηγορία Erasmus+.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Έρευνα & Ερωτηματολόγιο
Οδηγός Καλών Πρακτικών & Επιμορφώσεις
Δείτε εδώ
Online πλατφόρμα
Συνεντεύξεις
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. To online ερωτηματολόγιο είχε σαν σκοπό: να καταγράψει την πρόσβαση στην πληροφόρηση σε σχέση με την εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας, τις δυνατότητες δικτύωσης και τι θα ήθελαν να περιλαμβάνει μια επιμόρφωση. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο μήνα Φεβρουάριο 2020 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν συνολικά 414 γυναίκες με το 29% των απαντήσεων να προέρχεται από την Ελλάδα.
Μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.
Ενδεικτικά από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με τον χώρο, επιθυμούν μια εκπαίδευση που να συνδυάζει την θεωρία με την πράξη και παράλληλα να υπάρξει μια πιο απτή σύνδεση μεταξύ της έρευνας και των πρακτικών αναγκών του επαγγέλματος (49% συνολικά ανέφεραν τα παραπάνω ως ανάγκες). Μεγάλο ποσοστό καταδεικνύει την ανάγκη δικτύωσης στο χώρο εργασίας. Η εύρεση εργασίας στον χώρο είναι πρώτη στα ποσοστά απαντήσεων ως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν (34%) που οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας και αγγελιών. Στις απαντήσεις επανέρχεται και η ανάγκη δικτύωσης για την εύρεση εργασίας στον χώρο. Στην ερώτηση αν νιώθουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας, η απάντηση είναι ναι (77%).
Τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι: