WOMED

Erasmus+ 2019-2021

Το Women in the Media είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τον Καρπό εταίροι από 5 ευρωπαϊκές χώρες το EU15 Ltd και το Filmworks Trust από την Μεγάλη Βρετανία, το le LABA από την Γαλλία, το Business & Professional Women CR από την Τσεχία, το Eesti People to People από την Εσθονία και η Arte Urbana Collectif από την Βουλγαρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στην κατηγορία Erasmus+.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έρευνα & Ερωτηματολόγιο

για τη χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα όσον αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία.

Οδηγός Καλών Πρακτικών & Επιμορφώσεις

με την συλλογή στοιχείων από κάθε χώρα για να υποστηρίξουν και εμπνεύσουν τις νέες κινηματογραφίστριες.
Δείτε εδώ

Online πλατφόρμα

που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πρόσβαση της βιομηχανίας, το περιεχόμενο της θα είναι βασισμένο στις επιμορφώσεις του προγράμματος.

Συνεντεύξεις

με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία με σκοπό να μας μιλήσουν για την δική τους εμπειρία, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν.
"Επειδή όμως ... ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αν μια σκηνοθέτης ξεκινάει τώρα, είναι καλύτερο να πειραματιστεί πρώτα μόνη της, με πιο μικρά και απλά σενάρια για αρχή, να δει πως θέλει να αφηγείται, πως θέλει να μοντάρει, πώς κατευθύνει έναν ηθοποιό και να μην απογοητευτεί αν η πρώτη της απόπειρα δεν πετύχει, είναι μέρος της διαδικασίας κι αυτό."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

"Ελπίζω να μπει ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση πιο εξειδικευμένα, ώστε να δημιουργηθεί εξ ’αρχής ένα ευαισθητοποιημένο κοινό που θ’αγαπήσει το σινεμά σαν Τέχνη και θα αναγνωρίσει το ελληνικό σινεμά."

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

ΕΡΕΥΝΑ & ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης σε κάθε χώρα των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση τους στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. To online ερωτηματολόγιο είχε σαν σκοπό: να καταγράψει την πρόσβαση στην πληροφόρηση σε σχέση με την εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας, τις δυνατότητες δικτύωσης και τι θα ήθελαν να περιλαμβάνει μια επιμόρφωση. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο μήνα Φεβρουάριο 2020 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν συνολικά 414 γυναίκες με το 29% των απαντήσεων να προέρχεται από την Ελλάδα.
Μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.

Ενδεικτικά από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με τον χώρο, επιθυμούν μια εκπαίδευση που να συνδυάζει την θεωρία με την πράξη και παράλληλα να υπάρξει μια πιο απτή σύνδεση μεταξύ της έρευνας και των πρακτικών αναγκών του επαγγέλματος (49% συνολικά ανέφεραν τα παραπάνω ως ανάγκες). Μεγάλο ποσοστό καταδεικνύει την ανάγκη δικτύωσης στο χώρο εργασίας. Η εύρεση εργασίας στον χώρο είναι πρώτη στα ποσοστά απαντήσεων ως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν (34%) που οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας και αγγελιών. Στις απαντήσεις επανέρχεται και η ανάγκη δικτύωσης για την εύρεση εργασίας στον χώρο. Στην ερώτηση αν νιώθουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας, η απάντηση είναι ναι (77%).

Τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι:
 • η σύνδεση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, μεταξύ των σπουδών και του επαγγελματικού χώρου και η δικτύωση
 • το πώς είναι δομημένη η αγορά εργασίας για τον συγκεκριμένο χώρο
 • η αναζήτηση πόρων για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων
 • η διάκριση λόγω φύλου και η ισότητα των δύο φύλων
 • ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

  Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στις 6 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εταίροι μας "Le LABA" στην Γαλλία, συλλέγοντας στοιχεία από κάθε χώρα, θα δημιουργήσουν ένα οδηγό που θα βοηθήσει και θα εμπνεύσει τις νέες κινηματογραφίστριες να μάθουν περισσότερα για τον χώρο, για το ποια είναι τα εργαλεία δικτύωσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν τους στόχους και τέλος, να εμπνευστούν από τα παραδείγματα γυναικών που κατάφεραν να δημιουργήσουν στον χώρο της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.

  Μετά τον οδηγό αυτό, σειρά έχουν οι επιμορφώσεις που θα γίνουν σε κάθε χώρα μέσα στην χρονιά 2020-2021, που θα έχουν δημιουργηθεί με βάση τα παραπάνω στοιχεία για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με τα παραπάνω επαγγέλματα.

  ONLINE ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

  Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά στο να δημιουργηθεί η online πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πρόσβαση της βιομηχανίας. Το περιεχόμενο της θα είναι βασισμένο στις επιμορφώσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια εκδήλωση σε κάθε χώρα που μετέχει όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του.

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

  Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κύκλο συνεντεύξεων με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία με σκοπό να μας μιλήσουν για την δική τους εμπειρία στην δουλειά και ίσως μέσα από αυτή να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν με ένα τρόπο τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο. Σας καλούμε να εγγραφείτε και στο facebook group του προγράμματος και να συμμετέχετε στις διάφορες συζητήσεις.