Creative Europe 2014-2020
Το πρόγραμμα «Film Education» έχει σαν σκοπό την ενίσχυση και ανταλλαγή καλών πρακτικών κινηματογραφικής παιδείας ανάμεσα σε έμπειρους στο χώρο φορείς (British Film Institute, Danish Film Institute, Vision Kino, La Cinematheque Française) και σε χώρες της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Καρπός διοργάνωσε μια από τις 4 ευρωπαϊκές διημερίδες (Ταλίν, Αθήνα, Βουδαπέστη, Λουμπλιάνα) στις 9& 10 Οκτώβρη για την Κινηματογραφική Παιδεία: Τι χρειάζεται και τι είναι δυνατό στον τομέα της κινηματογραφικής παιδείας σε εθνικό επίπεδο;
Μέσα από εργαστήρια ανάλυσης ταινιών και συζητήσεις με επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ελπίζουμε να διευρυνθεί η συζήτηση για την ένταξη της κιν/κης παιδείας στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών.
Όλη η Διημερίδα μεταδόθηκε μέσω live streaming για να μπορούν να συμμετέχουν όσοι και όσες δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί μας στην αίθουσα.
Δείτε τις έρευνες του Καρπού που αφορούν τις γνώμες των Φορέων του Κινηματογράφου και των Εκπαιδευτικών σχετικά με την Κινηματογραφική Παιδεία στα σχολεία
Σύντομα θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και τα βίντεο της Διημερίδας.
ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Μάθετε πώς να σχεδιάσετε και να ξεκινήσετε το δικό σας μάθημα ή/και σύνολο μαθημάτων κινηματογραφικής παιδείας
Το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο (MOOC) που έτρεξε δύο φορές μέσα στο 2020 για 6 εβδομάδες κάθε φορά μας έδειξε την ανάγκη των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για περαιτέρω επιμόρφωση στην κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία και την πρακτική της εφαρμογή. Οι συμμετοχές από την Ελλάδα και τις δύο φορές ήταν πολύ υψηλές ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν. Γι αυτό τον λόγο πλέον η επιμόρφωση αυτή υπάρχει σε ένα site με την δυνατότητα διαδραστικών ασκήσεων ανοιχτό σε όλους και σε όλες. Δείτε εδώ . To site προς το παρόν είναι μόνο στα αγγλικά αλλά προσδοκούμε να μεταφραστεί και στα ελληνικά στο μέλλον.
Για όσους και όσες δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό σεμινάριο αυτά είναι τα βασικά του θέματα τα οποία τέθηκαν και αναπτύσσονται και στο site.
- Τι είναι ο κινηματογράφος και η κινηματογραφικη παιδεία;
- Γιατί πρέπει να υπάρχει μάθημα κινηματογράφου;
- Ποιοί είναι οι βασικοί στόχοι της κινηματογραφικής παιδείας και πώς τους επιτυγχάνουμε;
- Πώς συνδέουμε την κριτική σκέψη και την δημιουργική διεργασία, και ποιές είναι οι καλύτερες μέθοδοι;
- Πώς αξιολογούμε τα αποτελέσματα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης;
Το υλικό που παρουσιάζεται στο site σχεδιάστηκε από το BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), την Γαλλική Ταινιοθήκη, το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Δανίας, το Vision Kino της Γερμανίας και τον Καρπό.
Με την στήριξη του BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), της Γαλλικής Ταινιοθήκης, του Ινστιτούτου Κινηματογράφου Δανίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και πολλών κινηματογραφικών οργανισμών από όλη την Ευρώπη.